Last news in Fakti

25 Декември, 2019 10:32 4 117 33

Германия не може да приеме всички бежанци

  • германия-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • криза-
  • гръцки острови-
  • бежански лагери

Това няма да реши проблема, дори обратното - ще го задълбочи

Тъкмо в дните около Коледните празници е някак трудно да не се съгласим спонтанно с предложението на лидера на Зелените Роберт Хабек. Председателят на Протестантската църква в Германия Хайнрих Бедфорд-Щром подкрепя идеята. той припомня, че и в семейството на Исус, малко след раждането на Спасителя, са били бежанци. Ако не се трогваме от мизерията и страданията в бежанските лагери на гръцките острови, докато се подготвяме у дома за светлия празник, значи нямаме сърце. А ако се надяваме ЕС да намери единен подход, може да се наложи да чакаме още дълго и така рискуваме да бъдем обвинени, че само отлагаме проблема.

Въпреки това Хабек греши. Защото приемането на няколко хиляди деца би изпратило грешен знак от няколко гледни точки.

Ефектът на "засмукването"

На първо място жестът лесно може да породи нова миграционна вълна, защото няма да дойдат само малолетните. Най-малкото по хуманни съображения след това в Германия ще трябва да бъдат приети и техните семейства. Но когато в държавите, от които те идват, или през които преминават транзитно стане известно, че се е появил нов шанс да стигнат до Германия, още повече хора ще се опитат да се прехвърлят от турското крайбрежие към гръцките острови. Така лагерите там няма да станат по-празни, а по-пълни. Подобно на спасителните операции в Средиземно море и тук става дума за една безкрайна спирала: щом Европа приеме мигранти, това предизвиква нови бежански потоци.

Предложението на Хабек е погрешно и защото една едностранна готовност на Германия да приеме нови бежанци ще освободи другите страни от ЕС, в т.ч. и Гърция, от тяхната отговорност по темата за бежанците. Германският министър на развитието Герд Мюлер лично е имал възможност да се увери, че благодарение на сътрудничеството с ООН помощта в африканските бежански лагери е организирана по-добре, отколкото тази в Гърция. При това Германия вече изпраща помощи на гръцките острови. Освен това Германия и ЕС подпомагат гръцките миграционни власти да съкратят времето за обработване на молбите за убежище.

Не всички са бежанци, има и икономически мигранти

За съжаление в дебата за бежанците често се забравя, че убежище може да получи само който има основания за това - например ако в родината му се води война или е преследван, но не и по икономически причини. Но изглежда Хабек изобщо не прави разлика, щом иска да приеме всички малолетни.

Това и до днес е най-голямата дилема на бежанската политика на Ангела Меркел, която доведе до възхода на десните популисти: който няма право на убежище, може въпреки това да остане в Германия, ако екстрадицията му не е възможна. Но самите германци все по-често се питат за какво са тогава процедурите по даване на убежище, след като те не влияят на крайния резултат, понеже в крайна сметка тези хора остават в страната.

Уроците от 2015/16

Следва ли от всичко това, че Германия не би трябвало да прави нищо за хората в лагерите? Не. Ако става дума за ограничен прием в единични случаи, това би трябвало да е възможно. Но само за хора, които имат перспектива да останат, т.е. такива, чиито молби за получаване на убежище вече са проверени. Приоритет все пак трябва да има въпросът за подобряването на условията на живот в лагерите.

А който смята, че това е безсърдечно, трябва да каже как да бъде ограничена миграцията. Защото точно този урок научихме досега - че миграцията трябва да бъде ограничена и направлявана. Ако на всеки се дава убежище, това убива идеята за право на убежище. За това също трябва да си даваме сметка в дните около Коледните празници.

Автор: Кристоф Хаселбах


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    13 33 Отговор
    Путин и Меркел са основните виновници за войната в Сирия и мигрантските вълни имащи за цел Разпадане на ЕС и Християнството!!!:):):)Меркел иска евтини роби,а Путин подклажда религиозни войни!!!:):):)

    Коментиран от #18, #24

  • 2 Ломбов

    30 1 Отговор
    ЩЕ ПРИЕМАТ САМО ХУБАВИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙКИ ЗА БАРДАЦИТЕ И ДА ГЛЕДАТ ПЕНСИОНЕРИ, КАКТО И СПОСОБНИ И ЕНЕРГИЧНИ МЛАДЕЖИ ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО, ДРУГОТО НЕ ГО ИСКАТ

    Коментиран от #5

  • 3 Може може

    38 2 Отговор
    Ако в Германия властта ако беше правилната щеше да има място за всички.Спомнете си за колко народ приютиха на времето в Аушвиц,Собибор,Треблинка и д.р.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Густо

    6 10 Отговор

    До коментар #2 от "Ломбов":

    Пък ти ще стоиш в Боколенд и ще гледаш тъпо
  • 6 Безсърдечно е

    36 2 Отговор
    да убиваме бъдещето на децата си с приемането на мигранти!
  • 7 Анти милиционер

    15 2 Отговор
    Кор за Синагогата. Отвпрени граници за т.нар. Израел!
  • 8 Поглед от вътре

    42 1 Отговор
    Не на омразата, трябва да ги обичаме, особено когато бъркат под полите на съпругите ни когато се прибират от работа, когато изнасилват децата ни и когато ни взривяват по улиците, такива които сме приели в обществото ни но разочаровани че ще трябва да работят, ако ли не няма да получат нищо, после решават че трябва да убиват"неверниците", има да чакат да ги заобичаме. Само Европед@лите и загорели за резано месо глобалистки мечтаят на всеки ъгъл да дреме някой постоянно на дървен мургав търтей чакащ за лесна аванта. Не им щем децата, жените, културата, маанетата, гьобеците и каквото и да било, не искаме и на сила да ни карат да ги обичаме защото накрая всичко ще избие в такава посока че ще напуснат държавите ни тичешком и на кълбета.
  • 9 Иванчо

    33 1 Отговор
    След дъжд качулка! Не трябваше да ги пускат! Меркел е виновна за това, че тия напълниха не само Германия, но и цяла Западна Европа! Линч за тая!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Барчо

    40 0 Отговор
    Единствената отговорност е на германския канцлер г-жа Меркел. Тя ги покани на масата, а сега и се ще и други да плащат сметката. Сметката е само нейна и да бъде така добра да си я плати. И пак се повтарям, че 99% не са бежанци от войните, а мизерническа измет и в собствените си държави, които не знаят от коя страна се държи мотиката, образно казано!!!!

    Коментиран от #14

  • 12 Кучето скача според тояжката

    6 1 Отговор
    Може, може, казал оптимистът…
  • 13 До 1

    32 3 Отговор
    Че кой започна войната в Сирия бе? Ако не беше Путин сега там щеше да има халифат. Е, то имаше ама за малко
    Кой започна войната в Ирак бе?
    Кой разруши Либия и махна една огромна бариера на емигрантите към Европа?
    Да не би Путин, а?
    Така че тия лакардии ги пиши в някой западен форум, там по ще ти повярват, ама не нас, ние все още можем да мислим.

    Коментиран от #17, #19, #22

  • 14 Снимките са тенденциозно подвеждащи

    4 15 Отговор

    До коментар #11 от "Барчо":

    Ами не, не е така. Не само, че знаят как се държи мотика, ами преди да влязат в ЕС, преминават военно обучение в Търкито, за което европейските комунисти плащат с европейските пари. Две кочини има-руска и турска и от там идват всичките беди на Европа.
  • 15 експулсиране директно кам германия

    16 1 Отговор
    Може,може......Швабите няма да ги натресват на другите.Те си ги канят и защитават всякак да ги храним,поим и издържаме на топла.Сега нека да им се радват.
  • 16 Барчо

    27 0 Отговор

    До коментар #4 от "Balgarin":

    Демографския проблем не е в това, че българските жени не могат да раждат и българските мъже не могат да си свършат работата, а че не и се създават условия. Българина открай време иска всяко едно от децата му да има добро бъдеще. Е. Държавата прави всичко възможно доброто бъдеще или добрия живот да е несигурен. Да не говорим, че нормалното отглеждане на всяко едно дете струва малко състояние. Ти какво предлагаш??? Да дойдат тарамбуките, които не и пука децата и какви ще станат и да започнат да раждат и възпитават малки тарамбучета, които като станат в зряла възраст да бъдат мнозинство и да решават какво ще става в БГ и в Европа??? Мерси за предложението, но не смятам да се възползвам. Предпочитам да имам едно внуче българче, а не 20 мързеливи тарамбучета, бъдещи бандити.
  • 17 Не щеме ние скъпа руска газ

    4 20 Отговор

    До коментар #13 от "До 1":

    Войните и разрушенията ги направи Путин, защото не иска конкуренция от юг на руския прескъп газ. Най-напред обаче некъдърниците си затриха Русията и то точно защото са некъдърници, но за сметка на това мноооого алчни и крадливи. Разбира се всичко това с любезното съдействие на глупавият Ердоган, който се бе взел за европейски султан. Събра се с малоумните комунисти, обърна гръб на Америка и сега, след няколко години, за разлика от Ататюрк, Турция ще отпразнува своя разпад, разбира се начело с Ердоган. Народът е мъдър и е казал- с какъвто се събереш, такъв и ще станеш. И то стана, каквото стана.
  • 18 бл.134 в Зап. парк

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Айде бе.Поне да се опитайте.
  • 19 Барчо

    27 0 Отговор

    До коментар #13 от "До 1":

    Руснаците бяха излъчили едно изказване на Моамар Кадафи 10 години преди войната там. Кадафито каза, че е сигурен за бъдещето си по една много основна причина. Той е единствения, който държи различните племена там в що годе мирно състояние и границите на тарамбуките към Европа са много здраво залостени. Каза, че ако той си отиде по един или друг начин, то Европа и света ще бъде залят от тарамбуки. Забележи, че изказването му е 10 години преди американците да унищожат Либия като единна държава. Много от пишещите тук умишлено не споменават, че повечето лидери на подобни държави са учили в Европа.

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГосТ

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "До 1":

    Това е факт. Затова какъвто и да е Путин е много по приемлив за Европа от краварочифутите. Освен това, мисля че Путин е искрен и има интерес от обединен и балансиран ЕС с който да търгува,за разлика от краварите предизвикали брекзит. За тях е по добре слаба и разпокъсан Европа на която да продават боклуците си и да прокарват мръсната си политика. Точно както след войните. Това трябва да е ясно на всеки.
  • 23 Граничар

    10 4 Отговор

    До коментар #19 от "Барчо":

    Барчоооо,Барчо.... не ги разбираш ти работите. Държавната граница затова е граница, за да се пази. Навремето се гърмеше на влизане и най-вече на излизане. Пиле не можеше да изхвърчи
    навън!!! Сега обаче, когато комундетата избягаха по загнилия запад, когато станаха капиталистчета, когато се маскираха на евросоциалисчета, отвориха широко вратите на Европа за всякакъв вид простаци, неграмотници и малоумници, задължително поне мааалко по-прости от тях, защото няма вече кой да им се връзва на сладките измислени приказчици, а и отдааавна всичко е окрадено. Проблемът се нарича ''крадлив комунист''. Не случайно онова комунистическото говедо Меркел толкова време е на власт. Кадафито и американците не ги брой. Те са само оправдание на комундетата, защото и там окрадоха, каквото можаха, после ги подпалиха и накрая продадоха. Сценарият е един и същ с всички руски колонии.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Германия

    11 1 Отговор
    Е единственият виновен за всичко това. Затова трябва на всички бежанци да им се осигури коридор през Европа до Германия. След което всички съседни на нея държави затварят границите и повече никой не влиза и никой не излиза. За 4-5години ще я унищожат тотално. После влизат армиите на цялата останала Европа товарят ги на кораби и ги връщат по родните места. Ако има останали живи германци и те с тях. И накрая цялата немска територия се заселва с хора от съседните държави. Докато тая гадна държава стои в центъра на Европа и има дори един жив германец мир на тоя континент няма да има
  • 26 Барчо

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Граничар":

    Искаш да кажеш, че комунистите отворили границите ли бе, разбирач!!!! По времето на соца пиле не прехвръкваше ни навън ни навътре. Не ми приказвай че сега управляват комунисти, щото си смешен. Няма как в капиталистически строй да управлява убеден комунист, защото ако не е убеден, значи не е комунист. Това, че комунистите допускаха в редовете си накрая да влизат всякакви боклуци е друга работа. Точно тази утайка дойде на власт и докара България до това дередже. Тези не са комунисти а нагаждачи към властта в момента. Далавераджии само за джоба си.
  • 27 Пригответе се, всички

    6 3 Отговор
    Нито една европейска нация няма да избегне съдбата си. Нито Русия нито Турция. В следващите десетилетия миграционните потоци ще бъдат огромни, пряко пропорционални на историческите миграционни потоци, които доведоха българи, хуни, турци и други в Европа и промениха всичко. Чернокожи от Нигерия, Етиопия, Сомалия, араби от Алжерия, Египет и тъмнокожи от Пакистан, Бангладеш, Афганистан, в бъдеще ще пребивават в Европа-Турция-Русия. Има пренаселеност, всички те ще дойдат тук. Говорим за десетки милиони. Тези страни удвояват своето население на всеки няколко години. Примерно Нигерия ще стане 400 милиона. През 1950 г. там са живеели 40 милиона души. Нито една европейска нация няма да избегне съдбата си. Нито Русия нито Турция..
  • 28 И защо спирате да ги приемате

    6 1 Отговор
    Мюмюнхен да не е вече пълен. То от бялата раса останахме май само ние, сърбите, и руснаците.
    В Норвегия е пълна педофилия, Швеция вече е халифат с реално действащ шериат. Финландия се напълни с африкански мюсолмани, пишия вече халифат. Франция вече официялно си е Френски Саудитски халифат. За Белгия да не говорим, там е най-зле. Там разделението е на африкански племена. Някои евродепутатки вече родиха от новите евроатлантици. Холандия пък там жените ходят поне с 4 близки, че иначе може да свършат в казана с ориз, за храна на тези млади евроатлантически надежди от африка.
    В Германия всички знаете какво е. Добре, че Източна Германия не им цепи басма и там няма нито един център за евроинтеграция. Добри хора са, посрещат новите евроатлантици с коктейли, основно нощем, ама много коктейли, кпктейла се казва на името на руският външен министър от 1940г, много ефикасно го ползват. Там Меркелчето незнам защо нещо не стъпва откакто стана шеф.
    Австрия вече си е официално Арабска джамахирия Австрия.
    Люксрнбург е вече Люксембургско емирство.
    Швейцарците пък ги налазиха бедуините от Либия та скоро вече ще е Бедуинска Швейцарска мидахклия. В това число не влизат швейцарските кантони Ури, те са под американски протекторат съглано спогодбата със Сащ от 1954. Тъй, че бъдете спокойни Горбачов няма да е в казана, с ориз.
    Ако съм заправил някоя "западна" страна с евроатлантици в нея моля да споделите.
    Май ще ме цензутират , а ?
  • 29 И защо спирате да ги приемате

    3 0 Отговор
    Ейййй администраторче :
    .
    «Конституция» Чл. 5. (1) «Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.». Чл. 39. (1) «Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.».
  • 30 наМамаевкурган

    5 1 Отговор
    Сам Хитлер,уби Германия и народа му.Той разбра че,немеца не е човек.Доказателство Меркел.От немец нищо не става,и е доказано.Германия трябва да бъде населявана от останалите европейски народи.Азиатците на кораби и оттатък,Европа
  • 31 чалма тв

    0 0 Отговор
    Мюслимани имигранти редно да бъдат направлявани в богати арабски държави,защото Европа им влияе зле, очакването за райски живот и кучешки студ през зимата ги води до отчаяние , а след това стават и терористични актове, нямат никаква перспектива , както са дошли без трудови навици така и живеят мизерен ,тъп живот.
  • 32 ДОКО

    0 0 Отговор
    ЗАЩО ДА НЕ МОЖЕ..ФРАУ МЕРКЕЛ ЛИБЕ УНД ЛИБЕ МУГАМБАТА..УИЛКОМЕН ИН ДОЙЧЛАНД ДАНКЕ И ШНЕЛЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ РАБОТНА РЪКА И ДАЖЕ И РЪКА ДА НИ ЧИСТИ ДУПЕТАТА КАЗА МЕРКЕЛ В ООН НИЕ СМЕ ЧОВЕЧНИ НИЕ СМЕ ГУТ НИЕ СМЕ АЙН ЦВАЙН ИДВАЙТЕ МУГАМБИ ЕЛАТЕ ПРИ ФРАУ МЕРКЕЛ ДАЖЕ МЕРКЕЛ ОБЕЩАЛА САМОЛЕТИ И ВЛАКОВЕ КОИТО ДА ИЗВОЗВАТ МУГАМБАТА ДИРЕКТНО ОТ СИРИЯ И АФГАНИСТАВ И ДА ПАРКИРАТ У ШВАБСКО..
  • 33 мани мани

    1 0 Отговор
    може може! затлачвайте се откъм мангалци! хак да ви е кухи лейки такива! шваби мръсни гадни долни!
Новини по държави: