Last news in Fakti

30 Декември, 2019 21:30 2 898 9

Обрат! Талибаните се съгласиха на временно примирие

  • афганистан-
  • талибани

Не се уточнява продължителността на примирието, но се предполага, че то ще трае 10 дни

Обрат! Талибаните се съгласиха на временно примирие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Афганистанските талибани заявиха, че са се съгласили на временно прекратяване на огъня в национален мащаб, предаде АР.

Споразумението трябва да бъде одобрено от шефа на талибаните, но това може да се очаква. Не се уточнява продължителността на примирието, но се предполага, че то ще трае 10 дни.

Това отваря "прозорец", през времетраенето на който може да бъде подписано мирно споразумение със САЩ, което да помогне на Вашингтон да върне войските си у дома и да се сложи края на 18-годишната американска военна намеса в Афганистан, отбелязва агенцията. САЩ настояват всяко споразумение да включва обещание от талибаните Афганистан да не бъде използван като база за терористични групи. В момента САЩ имат там 12 000 войници.

Членовете на талибанския преговорен екип са имали едноседмична среща със своя управляващ съвет, преди да приемат краткото примирие. Екипът се е завърнал в Катар, където е единственият политически офис на талибаните зад граница и където обикновено се водят преговорите със САЩ.

Официални талибански представители, запознати с хода на преговорите, съобщиха това при условие за анонимност, защото не са оторизирани да говорят пред медиите.

Ключов елемент от споразумението, върху което САЩ и талибаните работят повече от година, е установяването на преки преговори между афганистанците от двете страни на конфликта. Очаква се тези между-афганистански преговори да започнат до две седмици след подписването на мирното споразумение между САЩ и талибаните. На тях се очаква да бъде решено как ще изглежда Афганистан след края на войната и каква роля ще играят талибаните в него.

Тези вътрешни преговори трябва да включват много въпроси, като правата на жените, свободата на словото и съдбата на десетките хиляди талибански бойци, както и на тежко въоръжените милиции, предвождани от местните афганистански военни вождове, натрупали огромно богатство и влияние след свалянето на режима на талибаните.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мир къв мир

    2 4 Отговор
    Трябва да има война иначе горивото заминава. Трябва пари да се правят.
  • 2 ело

    10 3 Отговор
    Когато 2003 година американците влязоха в Афганистан под предлог " борба с тероризма и демокрация" човек действително трябва да бъде лицемер да се прави , че им вярва или като някои наши " многознаещи" е в платени предатели,изменици отричайки всичко вярно и да възхвалват убийците и престъпниците защото те самите са такива. Афганистан е в 18 . век феодален строй на развитие тези идиоти на убеждават ,че там нямало " демокрация" за това са били там.
  • 3 Анти турчин

    5 2 Отговор
    Ха ха ся кат има примирие америте губят по милиард на ден.
    Тез печелят само от страданието на други.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ганчо зубидренката

    3 0 Отговор
    Погледнете картата. Вижте каква част от Афганистан е под контрола на талибаните,и каква е под контрола на правителството. Войната е за опиума и за влияние. Иран и Пакистан са съвсем близо,трябва да се държат под око.
  • 7 Тодор

    5 0 Отговор
    Много наивно изглежда,САЩ да чакат обещание от талибаните,Афганистан да не станел център за тероризъм,след тяхното отегляне.Не само,че ще стане ,ами един жив от сегашното правителство няма да остане жив !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гл шеф разузнаване

    0 0 Отговор
    до. цял свят . от гл. шеф на тайно разузнаване. на всички ви пожелаваме ЧНГ. и весели празници. от съкретно тайно разузваване. първо помислете как ще убиете човек и обесите. с лъжи при нас не минават лъжи. българия даси помисли. как ще лъже . срамота българи . срам и позор. на българия не пожелаваме весели празници.
Новини по държави: