30 Декември, 2019 14:49 2 691 15

Религиозен спор предизвика улична война в Подгорица

  • черна гора-
  • подгорица

Полицията разпръсна със сълзотворен газ черногорци, които се събраха на протест заради закон за свободата на вероизповеданията

Религиозен спор предизвика улична война в Подгорица - 1
Снимка: Shutterstock

Пред храма "Възкресение Христово" в Подгорица полицията разпръсна със сълзотворен газ граждани, които се събраха на протест заради приемането на закона за свободата на вероизповеданията в черногорския парламент, съобщи "Танюг".

Черногорската агенция "Мина" съобщи, че четирима полицаи са били ранени от камъни, които гражданите хвърляли по тях на блокирана от протестиращи граждани магистрала в столицата на Черна гора. Вестник "Виести" съобщава, че полицията с употреба на сила е накарала гражданите пред църквата да се разотидат.

В послание Руската православна църква (РПЦ) заяви, че законът за вероизповеданията в Черна гора, за който се твърди, че предвижда отнемане на църковна собственост на Сръбската православна църква, "изглежда като циничен дар за църквата и подкрепя разкола". Това се казва в патриаршеско и синодално послание на Руската православна църква, публикувано на сайта на Московската патриаршия.

Синодът на РПЦ сравнява ситуацията в Черна гора с Украйна, където също са приети закони за изземване на храмове и манастири от собствеността на каноничната църква. В Черна гора разколниците с подкрепата на властите в продължение на много години се опитват да превземат храмовете на каноничната църква, както и в Украйна, заяви Руската православна църква.

Законът за свобода на вероизповеданията бе приет от черногорския парламент в нощта срещу петък, 27 декември. За него гласуваха 45 депутати от 45 присъстващи. Гласове против нямаше, защото документът се разглеждаше след размирици в залата и извеждането от полицията на депутатите от опозицията. В много градове имаше протести против приемането на закона, а Сръбската православна църква заяви, че той цели отнемането на нейното имущество в Черна гора.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тея са луди

    7 16 Отговор
    Да се биеш в името на религиозната мафия😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #6

  • 2 Borislav Popov

    24 18 Отговор
    Черногорската православна църква трябва да е независима, сърболяшките червени попове, вън от Черна Гора !
  • 3 Тръмп

    27 18 Отговор
    Сръбските и Съветските комуноиди са превзели Църквите на Балканите и се отнасят с тях като имотни брокери,което е в разрез с Вярата!!!:):):)Комунягите са Атеисти и Антихристи,вън от Църквите!!!:):):)
  • 4 Рашка с чашка

    19 23 Отговор
    РПЦ какво общо има с Черна гора? Черна гора е независима държава, от което следва да си има своя православна църква. Руския патриарх, полковник от КГБ, отрочето на НКВД, защо не си гледа съветското стадо, а се меси на Черна гора, Северна Македония и на Украйна.

    Коментиран от #9, #12

  • 5 Behemoth

    12 3 Отговор
    Абе БОК що не се намеси?
  • 6 Курум

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тея са луди":

    Вярата е за бедните, парите за религиозните групировки.

    Коментиран от #8

  • 7 мали мали

    2 0 Отговор
    Мафия
  • 8 Анти турчин

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Курум":

    Прав си защото религията е покварена от политиката от много години .
  • 9 Нафарфорий

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Рашка с чашка":

    Чадо, не ги разбираш тези работи! 40 пъти Отче наш и 30 пъти чукаш картунята в пода, че дано ти дойде!

    Коментиран от #15

  • 10 боци

    4 0 Отговор
    Като се има предвид, че от Черна гора е създадена Сьрбия, това сьс закона е нормално, връщат си тяхното.
  • 11 Петро

    2 11 Отговор
    Територията на българската патриаршия трябва да бъде намалена, тъй като 1/3 от територията на страната е населена с мюсюлмани и по този начин се накърнява религиозната им възглед.

    Коментиран от #14

  • 12 Румяна Костова

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Рашка с чашка":

    Въобще не следва, че всяка държава трябва да си има отделна църква. Църковните закони не са еднозначни с държавните. Някой запознат с историята да каже кога черногорците са имали държава в миналите векове. От турците се освобождават с помоща на сърбите и сръбски владетели строят църквите им. Ние наистина живеем на Балканите и тук на политиците се прощават много своеволия, но да изведеш от залата и затвориш всички депутати от опозицията?! Ами дипломатическия имунитет?Май някой пак се опитв да подпали Балканите Някой на който не му пука за православие и църкви, но иска гражданите на Черна гора,значителна част от които са сърби или имат сръбско потекло да почнат да се трепят с черногорците националисти.
  • 13 Румяна Костова

    6 1 Отговор
    Според църковните закони, за да се отдели някоя православна църква, трябва да получи съгласието на всички останали църкви. Някой да си спомня какво се случи с Украйна? Положението си остане както и преди Порошенковската истерия. И нито една от православните църкви не призна автономията, дадена от вселенския патриарх. А Зеленски като евреин каза, че няма намерение да се меси в църковните въпроси, както и е редно за един президент.
  • 14 Румяна Костова

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Петро":

    Как така религиозния възглед на мюсюлманите се накърнява от територията на патриаршията на православната църква? Дали като мюсулманина клекне на молитвеното килимче и заудря глава в пода, вместо да си изпее молитвата, брои българските църкви и се нервира?
  • 15 GHOST 1

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Нафарфорий":

    И 300 ПЪТИ ДА Я ЧУКНЕ ВСЕ ТАЯ, ЧУГУН.