Last news in Fakti

22 Януари, 2020 09:52 3 764 18

Северна Македония внесла 7 милиона тона отпадъци от България

  • северна македония-
  • българия-
  • скопие-
  • боклуци-
  • отпадъци-
  • внос-
  • тонове-
  • горан ангелов

Най-много отпадъци се внасят от България

Северна Македония внесла 7 милиона тона отпадъци от България - 1
Снимка: БГНЕС

Северна Македония е внесла над седем милиона тона отпадъци от България, пише вестник "Слободен печат". Вестникът отбелязва, че в страната се внасят много повече отпадъци, отколкото тя самата произвежда, а най-много отпадъци се внасят от България.

От над 8 милиона и 209 хиляди тона отпадъци, които през 2014 година са влезли в страната от чужбина, най-много са внесени от съседна България - над седем милиона и 400 хиляди тона, а в същия период са били внесени и 490 000 тона отпадъци от Сърбия и над 250 000 тона от ОАЕ.

На днешното заседание на парламента в дневния ред е проектозакон за управление на отпадъците, в който се предвижда забрана за внос на отпадъци, които могат да се ползват като източник на енергия, т.е да се горят, пише македонският вестник.

Това е и искането на активисти от гражданската организация, които казват, че последните събития в България само са потвърдили основанията, поради които искат забрана на вноса на отпадъци като източник на енергия. От тази организация смятат, че италианската мафия се занимава в балканските страни с търговия с отпадъци, посочвайки, че всички разследвания и конфискации на отпадъци се случват в членки на Европейския съюз, пише изданието.

Скопските издания съобщават също, че Коста Начевски е бил назначен във вторник за директор на сметището "Дрисла", поемайки поста от Горан Ангелов. Горан Ангелов е сред собствениците на фирмата "Блацион ООД", против която прокуратурата в Бургас започна разследване. Разследването е за нерегулиран внос на 25 контейнера с италиански отпадъци на пристанището в Бургас, транспортирани с кораб на 5 септември миналата година, които е трябвало да бъдат изгорени в ТЕЦ Бобов дол, отбелязва скопският вестник.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    27 0 Отговор
    Я......имало и "умни" главанаци , занимаващи се с реекспорт :)
  • 2 Ддддддд

    29 1 Отговор
    Така е...бедните дьржави внасят боклуци-като започнеш от хранителните стоки-и стигнеш до отпадьците на богаташите--капитализьм с една дума
  • 3 Ревизорко

    24 0 Отговор
    Ами хайде всеки да си се занимава със собствените отпадъци и да не внася отвън, така нещата ще си дойдат на мястото.

    Коментиран от #4

  • 4 Абе прав си ама

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ревизорко":

    Де де-прав си ,ама богатите дерибеи не искат да утилизират отпадьците си у тях-те си пазят екологията.Затова са готови да плацат някой лев на бедняци като нас...
  • 5 Гост

    11 0 Отговор
    ако бяха претаквали през комините по малко малко под 1% от въглищата и тн - може би никой нямаше да разбере, ама пустата му алчност, по цели нищо да горят боклуци и да тровят цели градове - няма как да стане.

    Нали се сещате че един ТЕЦ вечер няма натоварване, има два варианта - да не работи или да работи на пълна загуба.
    => като палнат някой тон боклук си поддържат пещите и чакат утрото... с противогаз.
  • 6 Факти

    11 0 Отговор
    Е нали точно вие твърдяхте,че в Македония било забранено да се внасят всякакви отпадъци,точно същия сайт преди 6 дни........
  • 7 питащ

    14 0 Отговор
    по 1250 тира с отпадъци на ден??? че макетата нямат толкова капацитет на ГКПТ

    Коментиран от #13

  • 8 Госあ

    8 0 Отговор
    Китай забрани пластмасите за еднократна употреба. Що не го направят и ЕС,така както си говорят за екология...
  • 9 И така

    13 0 Отговор
    Коя статия по- точно е вярна - тази днешната или тази, в която се твърди, че С. Македония не внася отпадъци, защото това е забранено?!?!?!?! На кого да вярвам?!?!
  • 10 Логично

    11 1 Отговор
    Ами при положение, че България внася отпадъци, логично е и Западна България да го прави. Не може нещо да се случва в Мизия и Тракия, пък не и в Македония, трите български области просто вървят заедно. Логично.
  • 11 Знаещ

    5 1 Отговор
    Внесли са ... на фактури, а в действителност - оставени в България.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гоце Белчев

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "питащ":

    Ти па...ми те по тръби си ги внасят бе...втечнени.
  • 14 Балканец

    4 0 Отговор
    При положение, че между двете държави няма железопътна връзка, нито воден транспорт, цифрата 7000000 т изглежда невъзможна.Това не са реални доставки. За превоз на това количество са необходими най-малко 350 000 камиона, което е пълен абсурд. Далавери, с една дума
  • 15 Гошо

    2 0 Отговор
    Честно казано,си позволявам да се усъмня в тези цифри. За една година - 2014 - да се внесат 7 400 000 тона боклук от България , това значи по 20200 тона дневно!!! Дори натоварени на 20-тонни TIR-ове,това прави по ХИЛЯДА И ДЕСЕТ TIR-а на ден! Или по 42 камиона по 20 тона на всеки час денонощно!Няма делник,няма празник!Грубо - на всяка минута и половина да влиза камион от България! Звучи ли ви реалистично!Те не могат да му обработят документите само за това време!Така че тези данни въобще не ми се струват верни.Само си разсъждавам на глас.Тези македонци тоновете и милионите за нищо ги нямат!Лично мое виждане.
  • 16 серсемин

    1 0 Отговор
    от 2014, както пише в статията, до момента са 6 години. 350 000 тира за шест години са 58 хил. на година, по около 200 камиона на ден. Доста ми се види, но не е невъзможно. А защо им е на фактура да ги внасят, да н еби да се дотира тоя внос?
  • 17 Винету Борисов

    2 0 Отговор
    Ами, доколкото изкъпаните македончета са чисти българчета, не се учудвам, че далаверите са идентични. И кочината, наречена Северна Македония по нищо не се различава от кочината майка, наречена България. Сега очакваме макетата да пресушат Охридското езеро.
  • 18 Винету Борисов

    3 0 Отговор
    Ами, доколкото изкъпаните македончета са чисти българчета, не се учудвам, че далаверите са идентични. И кочината, наречена Северна Македония по нищо не се различава от кочината майка, наречена България. Сега очакваме макетата да пресушат Охридското езеро.
Новини по държави: