Last news in Fakti

27 Януари, 2020 16:45 2 965 55

Настъплението на смъртоносния коронавирус: близо 3000 заразени, жертвите са вече 80

  • китай-
  • коронавирус-
  • вирус-
  • пневмония

Смята се, че заразата е тръгнала от междувременно затвореното пазарище в Ухан, където се продава и много дивеч

Настъплението на смъртоносния коронавирус: близо 3000 заразени, жертвите са вече 80 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

56 милиона души под карантина: цели градове в Китай са напълно изолирани с цел да се спре разпространяването на опасния коронавирус. Но настъплението му продължава: 2800 са заразените, а броят на жертвите достигна 80.

2794 души в Китай вече са заразени с новия коронавирус, съобщи днес китайската Национална комисия по здравеопазването. Само за една седмица са се заразили над 700 души, а броят на смъртните случаи достигна 80.

Китайските власти разширяват периметъра на борбата срещу опасната пневмония, която се причинява от коронавируса. От вчера е забранена търговията с дивеч, а всички скотовъдни фирми са поставени под карантина. Затворени са и развлекателните паркове „Дисниленд" в Шанхай и Хонконг. А в най-засегнатата провинция Хубей повече от 56 милиона души фактически се намират под карантина.

Епицентърът е в Ухан

За Китай вече замина генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом, който ще проведе спешни консултации с тамошното правителство и с експерти в медицинската област. Досега СЗО отказва да обяви извънредно положение заради новия коронавирус. В организацията са на мнение, че това не се налага, защото извън границите на Китай случаите са все още твърде малко. Към днешна дата заболявания са регистрирани в Хонконг, Макао, Тайван, Австралия, Виетнам, Канада, Малайзия, Непал, Сингапур, САЩ, Тайланд, Франция, Южна Корея и Япония.

В Ухан, столицата на провинция Хубей, спешно се строят две нови болници с общ капацитет от 2300 легла, първата от които трябва да бъде завършена след седмица. В 24 болници в града спешно се поставят нови легла. 1600 лекари и медицински персонал от всички части на Китай бяха изпратени в Ухан в помощ на тамошните медици. Предоставени бяха и 14 000 защитни костюма. Железопътните връзки и общественият транспорт са спрени, изходните артерии са затворени, а вчера беше спряно цялото автомобилно движение в големите райони на града.

В най-многолюдната китайска провинция Гуандун, където живеят над 110 милиона души, хората вече задължително трябва да носят маски, когато посещават обществени места като ресторанти, кафенета и паркове. Медицинските власти са сериозно обезпокоени от бързото разпространяване на вируса. Според тях, всеки носител на вируса заразява двама до трима души.

"Такава епидемия не би трябвало да е възможна в страна като Китай"

Междувременно главният редактор на държавния вестник „Глобал Таймс" отправи необичайно остра критика: "Такава епидемия не би трябвало да е възможна в страна като Китай, където имаме толкова напредничави медицински стандарти и толкова добра социална организация. Лично аз смятам, че трябва да се потърси отговорност на град Ухан и на националните здравни служби".

Авторът добавя, че през последните години властите непрестанно са обезсилвали медиите. Именно в резултат от това журналистите не са предупредили навреме за избухването на епидемията.

Смята се, че тя е тръгнала от междувременно затвореното пазарище в Ухан, където се продава и много дивеч. По сергиите там се предлагат както жива риба, миди и раци, така и змии, птици и различни видове бозайници. Сега търговията с всичко това е забранена - с надеждата, че така ще бъде спряно разпространяването на вируса.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан Адемов

    6 13 Отговор
    Да изтръшка и кочината бг

    Коментиран от #5, #7, #15, #54

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 световен конспиратор

    11 5 Отговор
    Дали някой не им го пусна нарочно?
  • 4 А дано

    7 8 Отговор
    Да тръшне 2-3 милиарда, че бая човекоподобни се навъдиха на земята.

    Коментиран от #8, #9, #11, #28

  • 5 Ама да почне от теб

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан Адемов":

    Яж сфинско
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мани мани

    3 0 Отговор
    не е ли време за няколко водородни бомби? :) ей тъй си се чудя хахахахахахахахахахаха
  • 13 мани мани

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "RAMIREZ GUATEMALA":

    да не ви припомням как мряхте кат' мухи при настъплението на конкистадорите :) баш от грипчета и то нифелни :) думата нифелен ще ти е мно' трудна, но я гугълни :)

    Коментиран от #14, #16

  • 14 RAMIREZ GUATEMALA

    0 4 Отговор

    До коментар #13 от "мани мани":

    ПФХАХАХАХХА ЗАТОВА ЛИ КАФЯВАТА РАСА СЕГА СМЕ 6,5 МИЛИАРДА ЩОТО МРЯХМЕ КАТО МУХИ А? ХАХАХА ЗАТОВА ЛИ СМЕ НАД 80% НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА ХАХАХА БЕЛТУРЧО МАЙМУНСКИ НЕ Е ЗЛЕ ДА ВИДИШ КОЛКО Е НАСЕЛЕНИЕТО НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА ВМОМЕНТА И ДА ВИДИШ ЧЕ БЕЛТУРИТЕ РЯЗКО ИЗЧЕЗВАТ ОТ ТУКА(И ПО ДОБРЕ) ТА СЪЩОТО ЩЕ СТАНЕ И В ЕВРОПКАТА ОТ НАПЪНА ОТ АРАБИ,КЮРДИ,ТУРЦИ,ИНДИЙЦИ,ПАКИСТАНЦИ КАКТО И ОТ НЕГРА ПРОСТО ЕВРОПКАТА ЩЕ Е ПОРЕДНИЯ КАФЯВ КОНТИНЕНТ!!!!

    Коментиран от #17, #44, #55

  • 15 мани мани

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан Адемов":

    гледаш ли как ги тресе из анадола? :) из анала :) че и още земетресения ще има! все около 7-ма степен :) но ти тук у нас ше си добре, споко! ;)

    Коментиран от #18

  • 16 RAMIREZ GUATEMALA

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "мани мани":

    А АЗ ДА ТИ НАПОМНЯ ЛИ КВО СЕ СЛУЧИ С ТЕЯ КОНКИСТАДОРИ? СТАНАХА ЧАСТ ОТ КАФЯВАТА РАСА И ТО МНОГО ПО ЛЕСНО ОТКОЛКОТО СЕ ОЧАКВАШЕ ХАХАХХА КВО СИ МИСЛИШ ЧЕ НА НЯКОЙ ТУКА МУ ПУКА ЧЕ СМЕ КАТОЛИЦИ И ИСПАНОГОВОРЯЩИ ЛИ? ДА ТАКА НО Е РАСОВО СМЕ ОТ КАФЯВАТА РАСА И КАФЯВАТА РАСА Е 6,5 МИЛИАРДА(ЗАПОМНИ ГО ДОБРЕ) И НАД 80% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА А КОЛКО СА БЕЛТУРСКИТЕ МАЙМУНЯЦИ А? 300 МИЛИОНА? 400 МИЛИОНА? 500 МИЛИОНА?(НЕ МИ СЕ ВЯРВА)

    Коментиран от #21

  • 17 мани мани

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "RAMIREZ GUATEMALA":

    ти си мелез! не се пъни мно' мно' понеже мелезите нямате силна имунна с-ма! от смеска си! не си расов! запомни го добре! ебони :)

    Коментиран от #19, #20, #22

  • 18 RAMIREZ GUATEMALA

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "мани мани":

    ДА ТИ НАПОМНЯ ЛИ КАК МРЪТ КАТО МУХИ БЕЛИТЕ ШИБЕЦИ В ЛАТИНСКА АМЕРИКА КАКТО И В ЕВРОПА ГЛАВНО ОТ АТАКИ НА АРАБИ,КЮРДИ,ТУРЦИ ПО РАЗНИ РЕЛИГИОЗНИ МОТИВИ А? ИЛИ ПЪК В ЛАТИНСКА АМЕРИКА ЗАЩОТО НИ ХАРЕСВА ДА СИ ТОЧИМ МАЧЕТЕТО ПО НЕЧИЕ ИЗНЕЖЕНО ВРАТЛЕ ТАКА ЗА ПРОФИЛАКТИКА
  • 19 RAMIREZ GUATEMALA

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "мани мани":

    ПОРЕДНАТА ЗАБЛУДА НА КОЯТО ВЯРВАШ А? ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ МЕСТИЗО СА ИСТИНСКИ МЕСТИЗО А? МЕСТИЗО СА С НАД 60% ИНДИАНСКА КРЪВ ТОЕСТ СЪМ ПО ЧИСТ РАСОВО И ОТ ТЕБЕ А ТИ КАКЪВ СИ? СЛЕД РЕДОВНО ОНОЖДАНЕ НА КАФЯВИ ЕТНОСИ КАТО:АРАБИ,ТУРЦИ,КЮРДИ,ИНДИЙЦИ,МАРОКАНЦИ,АЛЖИРЦИ,ЕВРЕИ,АРМЕНЦИ ДОРИ И ОТ ГЪРЦИ КОЙТО СА ОТ СМЕСЕНА СЕМИТСКО-ЕТИОПСКА ЖИЛКА
  • 20 RAMIREZ GUATEMALA

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "мани мани":

    ТОЧНО ТУКА СМЕ РАСОВИ И ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ВЕЛИКАТА КАФЯВА РАСА МОЕТО МОМЧЕ ХАХА КВО СИ МИСЛИШ ЧЕ ИСПАНЦИТЕ ОТ ЕВРОПА СА БЕЛИ? СЕРИОЗНО ЛИ? СЛЕД 10 ВЕКА КЛАТЕНЕ ОТ МАРОКАНСКИТЕ МАВРИ ОТ СЕВЕРНА АФРИКА ВЕРНО ЛИ ГИ СМЯТАШ ЗА БЕЛИ? КОГАТО КАФЯВА РАСА СЕ СМЕСВА С КАФЯВА РАСА НЕ СЕ РАЖДАТ МЕЛЕЗИ А 100% БОГОВЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КАФЯВАТА РАСА СЪЩОТО НЕМОГА ДА КАЖА ЗА БАЛКАНИТЕ КЪДЕТО СТЕ МЕЛЕЗИ ОТ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ РАСИ ПО СВЕТА
  • 21 мани мани

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "RAMIREZ GUATEMALA":

    кафявите са смески м/у бели и чернилки от африка :) с отслабена имунна заради именно смеската! така че стига избива комплекси! сред белчовци си и е разбираемо притеснението ти! а латиносите там са останали в перу - така наречените инки или индианци :) теб не те знам к'во си що си на вид :) но щом говориш за кафеникаво, то си мелезче от бледолик и чисто черен през няколко поколения, за да стане това ебони :) радвай си се на кафеникавия цвят понеже е по-добре от чисто черната кожа :) но си прав затова, че белите отстъпват вече в 21в. на жълтури дръпнати очи и негрите! факт! от първа раса, то ставаме трета! първи ще са жълтурите, а не вие! вие ще сте втори! примири се с второто място :)

    Коментиран от #24

  • 22 RAMIREZ GUATEMALA

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "мани мани":

    НА БАЛКАНИТЕ СТЕ СМЕСКА ОТ:СЛАВЯНИ И ПРАБЪЛГАРИ(И ДВАТА ЕТНОСА СА МОНГОЛОИДИ ТОЕСТ ОТ ЖЪЛТАТА РАСА),АРАБИ,ТУРЦИ,КЮРДИ,МАРОКАНЦИ,АЛЖИРЦИ,ИРАНЦИ,АФГАНЦИ,СИГАНИ(ВСИЧКИ ТЕ СА ОТ КАФЯВАТА РАСА),ТРАКИЙЦИ,ДАКИ,ИЛИРИ(СМЕСЕНИ БЯЛА И КАФЯВА РАСА),КАКТО И ОТ ГЪРЦИ(СМЕСЕНА ЧЕРНА ЕТИОПСКА И КАФЯВА СЕМИТСКА РАСА) ТА КВО ВИКАШ НИЕ СМЕ БИЛИ СМЕСЕНИ ПА ТИ СИ МНОГО РАСОВ ДЕТО СИ СМЕСИЦА ОТ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ РАСИ А ХАХАХАХА
  • 23 мани мани

    1 0 Отговор
    тука сме потомци на древните траки! бели! били са много милиони и няма как да се претопят от минаващите! нахлули са временно монголите и са станали наши канове, за наша гордост, но който иска да се радва на това :) ама сме си траки! понаучи малко история мелезче :) ти си именно смеска! не е за хвалене, пак ти го казвам!
    радвай се на кафявото, но такава раса няма!

    Коментиран от #26

  • 24 RAMIREZ GUATEMALA

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "мани мани":

    ХАХА ГЛЕДАМ ДОСТА НЕЩА НЕ СА ТИ ЯСНИ ХАХАХА КАФЯВАТА РАСА СИ Е ОРИГИНАЛНА ОТ СЕВЕРНА АФРИКА ПОЯВИЛА СЕ ПРЕДИ 400 000 ГОДИНИ И Е ПЪРВАТА РАСА В СВЕТА ОЩЕ ПРЕДИ ДА СЕ ПРЪКНАТ БЕЛТУРИТЕ И ЖЪЛТУРИТЕ ПЪРВИЯ ЧОВЕК Е ОТ АЛЖИР И Е ОТ КАФЯВАТА РАСА А КАФЯВАТА РАСА СЕГА СМЕ НОМЕР 1 ПОНЕЖЕ СМЕ 6,5 МИЛИАРДА ТИ ДА НЕ СМЯТАШ ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ И ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ ЗА ЖЪЛТУРИ БЕ? ХАХАХ ТЕ СА ИЗКОННО ОТ ВЕЛИКАТА КАФЯВА РАСА!!!!
  • 25 мани мани

    0 0 Отговор
    и пак ти казвам, че мелезите, смески разни са с именно по-ниска имунна с-ма! разбрали бе богче? :)

    Коментиран от #27, #30

  • 26 RAMIREZ GUATEMALA

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "мани мани":

    ТРАКИТЕ НЕ СА БЕЛИ А СА СМЕСКА МЕЖДУ БЕЛИ И КАФЯВИ СЕМИТИ ОТ СЕВЕРНА АФРИКА КАКТО И ОТ АНАДОЛА И БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЗЕМИ ДА СИ ПРОВЕРИШ ДНК АНАЛИЗА НИКАКЪВ БЯЛ НЕ СИ СЛЕД КАТО ТИКВАТА ТИ Е ОРИЕНТАЛСКА И ПО ПРИЛИЧАШ НА АРАБИН И КЮРД ОТКОЛКОТО НА БЯЛ ХАХА ПЛЮС ТОВА БЯЛАТА РАСА СА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 400 МИЛИОНА(АБСОЛЮТНО МАЛЦИНСТВО) КЪДЕ ЩЕ СЕ МЕРЯТ ТЕЯ БЕЛИ ШЕБЕЦИ С ВЕЛИКАТА КАФЯВА РАСА ДЕТО СМЕ 6,5 МИЛИАРДА И НАД 80% ОТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ

    Коментиран от #46

  • 27 RAMIREZ GUATEMALA

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "мани мани":

    ТВОЕТО МНЕНИЕ НЕ Е ВАЖНО ПОНЕЖЕ СЛЕД 20-30 ГОДИНИ НЯМА ДА ГИ ИМА НИТО БЕЛИТЕ НИТО МОНГОЛОИДНИТЕ ИМ СЪБРАТЯ А ЩЕ ИМА САМО КАФЯВА РАСА КАКТО И ЧАТ ПАТ НЯКОЙ НИГЪР ЗА ЦВЯТ ХАХАХАХА
  • 28 Алфа Вълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "А дано":

    Тъкмо половин Азия да падне екстра ще е.
    Ама вируса мори само хронично болните хора и то по-възрастните. Едва 3-4% смъртност дава.

    Коментиран от #33, #41

  • 29 мани мани

    1 0 Отговор
    първите са били чернички с добре развити тазобедрени мускули! виж си тазобедрените мускули, моля! ще видиш, че такива нямаш отстрани са! закърнели са! иди из африка и виж на праотците ни! не са закърнели! не се излагай! ти си смеска! няма кафеникави по дефолт!
  • 30 RAMIREZ GUATEMALA

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "мани мани":

    ЖЪЛТАТА РАСА НЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ 1,5 МИЛИАРДА КАТО СЕ ИМА ВПРЕДВИД ЧЕ ИМА ДОСТА В КИТАЙ КОЙТО НЕ СА ЧИСТИ МОНГОЛОИДИ А ПО СКОРО ИМАТ ПРОИЗХОД ОТ ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ А ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ СИ Е ЧИСТО КАФЯВ РЕГИОН ПОНЕЖЕ ХОРАТА ТАМ СА ГЛАВНО ОТ АВСТРОНЕЗИЙСКИ,ИНДО-АРИЙСКИ И ДРАВИДСКИ ПРОИЗХОД(И ТРИТЕ СА КАФЯВИ РАСИ) С МНОГО МАЛКО СМЕС ОТ ИЗТОЧНА АЗИЯ!!! ДА ТЕ ИМАТ ДРЪПНАТИ ОЧИ НО ГЕНЪТ ИМ ПО СКОРО КЛОНИ КЪМ КАФЯВАТА РАСА!!! И ТОЧНО НА БАЛКАНИТЕ СТЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МЕЛЕЗИ
  • 31 мани мани

    0 1 Отговор
    напротив! именно монголоидните ще са най-много! после черните! после белите! смеските сте четвърти явно, тъй се пада да е :)
    дори не бих искал да е реален спора ни, понеже такива примати като теб вадите ножове :) 'айде 4ау

    Коментиран от #32, #34, #35, #36, #37, #42

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ХайСиктерчо

    4 3 Отговор
    Този вирус е създаден във американски лаборатории със цел натиск и подтискане на китайската и европейската икономики. А и военния потенциал на Чайна сериозно вече притеснява световната рокфелеровска мафия в САЩ! Друго НЯМА!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Матей

    3 1 Отговор
    Имайте късмет да направят бързо ваксина,щото нашите управляващи лонгури хал-хабер нямат какво се задава.По медиите бодро рапортуват как евакуирали наши артисти от Пекин.Куче,дето не знае да лае и хапе,самО вкарва вълци в кошарата.Или вече станаха ингЬОз (разногледи) от толкова безобразия,сътворени от тях самите?Правя прогноза,протестите в София ще станат масови и ще се слеят в едно,с политически искания. А биха могли да се обърнат към президента да издаде указ за извънредно положение и да назначи служебно правителство с изключителни пълномощия,оттам може да се почне.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Усмивката

    1 1 Отговор
    Ами какво да си мисля за братския китайски народ. Вчера си взех една джаджа за 3.50 лева. Светкавица за смартфон. Отивам в къщи, въобще не проработи. Реших да я ползвам поне са фенерче. Зареди веднъж , втория път изпуши. Е ...не че съм вярващ , но карма изглежда под някаква форма има.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 фифи

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "RAMIREZ GUATEMALA":

    Вирусът май е направен да убива именно тези от "боята", RAMIREZ GUATEMALA, защото те вече станаха над 90% от населението на Земята, а ползват благата произведени от по-малко от 10% от земното население...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания