28 Януари, 2020 07:27 2 485 18

Затягат правилата за "Зелена карта"

  • зелена карта-
  • съд-
  • правила-
  • имигранти-
  • сащ-
  • върховен съд

Владеенето на английски език също е от значение

Затягат правилата за "Зелена карта" - 1
Снимка: Shutterstock

Върховният съд на САЩ даде зелена светлина на администрацията на Доналд Тръмп да приложи нови правила, които ограничават правото на постоянно жителство в САЩ, известно още като "Зелена карта". Съгласно новите правила, имиграционните власти могат да отказват зелени карти на имигранти, които са преценени като потенциални ползватели на социални помощи.

Върховният съд прие решението с 5 на 4 гласа, отменяйки забрана за прилагането му на национално равнище, издадена от апелативен съд в Ню Йорк. По-рано федерални апелативни съдилища в Сан Франциско и Ричмънд, Вирджиния, също отмениха съдебни решения срещу новата политика. Съдебно предписание против новите правила остава в сила само в Илинойс, но то е валидно само за този щат. Съдебната битка ще продължи, но имигрантите, кандидатстващи за постоянно пребиваване, ще трябва да покажат, че няма да бъдат "обществено бреме", предаде БНР.

Новата политика съществено разширява факторите, които ще бъдат вземани предвид при предоставянето на разрешение за постоянно пребиваване, или т.нар. "Зелена карта". Имиграционните служители ще разглеждат фактори като възраст, образователна степен и владеене на английски език, за да преценят дали кандидатите могат да се превърнат в "обществено бреме", ползвайки федералната и щатска програма за подпомагане на хора с ниски доходи в сферата на здравеопазването ("Медикейд"), купони за храна, ваучери за жилище и други форми на социални помощи.

Администрацията на президента Тръмп казва, че новите правила са необходими, за да гарантират самостоятелността на имигрантите. Критиците на новата политика казват, че тези разпоредби ще ограничат законната имиграция на хора с ниски доходи от развиващи се страни от Латинска Америка, Африка и Азия. Имигрантите са малък процент от получаващите помощи. Всъщност мнозина от тях не отговарят на критериите за получаване на такива помощи заради имиграционния си статут, посочва агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тарикати с Мазерати

    10 2 Отговор
    На американците не им трябват майстори по рециклиране на боклуци!Трябва им банковата сметка на нашите душевадци от ,,върховете" на управлението!
  • 2 Петър

    6 1 Отговор
    Тая зелена карта за САЩ ли е или за Америка? Защото много често двете определения се бъркат от журналисти и политици.
  • 3 хахаха

    5 1 Отговор
    Понеже иначе ги раздаваха още на летището хахаха
  • 4 Сърбин

    7 4 Отговор
    Съединени Анални Щати
  • 5 Озряла карта

    8 2 Отговор
    Това нас не ни касае. Бокича съобщи, че е договорил с "братята" от САЩ, за българите визите да отпаднат.......друг път.
    От това, обаче няма смисъл, понеже в БГ е рай и "бизнеса" дърпа" и хиляди младежи се завръщат в БГ понеже тук е по-добре от назапад.
    Е, те си карат и минерална вода, да има да се мият на първо време. После ще свикнат да не се мият.
  • 6 KAVKAZ POWER

    1 2 Отговор
    Сърбин, ne moje taka ! Shte obidish Nole .
  • 7 Отново късно се сетиха..!

    1 0 Отговор
    Много зелени карти, влезнаха в САЩ...!
  • 8 Питам

    2 1 Отговор
    А демократичните ценности ?
  • 9 боцмана

    2 3 Отговор
    Да си ги заврат тези карти на едно място , където слънцето не огрява. Трябва да се види тази кочина отвътре и тогава да се говорят суперлативите за страната на неограничените възможности. Само едно ще ви кажа , ако беше много хубаво , мургавите Българи щяха да са там а не да се натискат за Европа.

    Коментиран от #10, #14, #15

  • 10 СссереМ

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "боцмана":

    ВСИЧКИ умирате да отидете там,ама руски подметки не пускат.

    Коментиран от #11

  • 11 боцмана

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "СссереМ":

    За пръв път крачето ми стъпи там когато арестуваха ОРТ "Лимоза" през 1974 година , когато още си бил в Ташкент. От тогава съм бил един господ знае колко пъти и винаги съм си тръгвал с кеф от тази кочина.
  • 12 Townboy

    2 2 Отговор
    Язък. Мечтата на живота ми беше да отида в САЩ и да бачкам като "вале" с негър шеф.
  • 13 краварите и техните слуги си заминават

    0 2 Отговор
    Пълен бойкот на всичко американско.
  • 14 фалш патриот

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "боцмана":

    Кой ще допусне мургавите в САЩ бе трол ? Ти самия нямаш представа как се стига до там,а кой ще ти повярва,че си ходил смешник ? В САЩ живеят над половин милион българи,а хората които се връщат се броят на пръсти и се връщат главно заради носталгия или просто,защото са некадърници които немогат да се оправят нито там,нито тук.Ти явно си един от тези ! САЩ е най-великата дестинация на света и е мечта за всеки.Аз лично съм бил там 3 пъти от които 2 на бригада.Всичко бих дал да се върна там и от години пускам и за лотария - зелена карта.

    Коментиран от #18

  • 15 Не емигрант

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "боцмана":

    Та нали точно И заради мургавите не отпада визовия режим...иначе отдавна да са там, както казваш.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Живеещ в САЩ

    1 0 Отговор
    Преди 4 години се махнах от САЩ,след 20 години живяно там
    Няма по-пропаднала държава. Това което знаете от телевизиите и интернет пространството за държавата е много грешно.
  • 18 Ella

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "фалш патриот":

    Чак пък " най-великата" дестинация...доста пресилено изказване...и едно да сте бил там,друго е да си живял,разликата е голяма .