Last news in Fakti

1 Февруари, 2020 15:30 1 817 11

САЩ ограничават достъпа на граждани от още 6 държави

  • сащ-
  • зелена карта-
  • мигранти

Новата мярка, която влиза в сила от 22 февруари, се отнася също за Мианма, Еритрея, Казахстан, Судан и Танзания

САЩ ограничават достъпа на граждани от още 6 държави - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Доналд Тръмп подписа снощи указ, въвеждащ ограничения на достъпа в САЩ за граждани на още шест държави, включително Нигерия - страната с най-голямо население в Африка, предаде АФП.

Новата мярка, която влиза в сила от 22 февруари, се отнася също за Мианма, Еритрея, Казахстан, Судан и Танзания, съобщиха висши представители на американското правителство.

„Решението на президента произтича от цялостна и систематична оценка на министерството на вътрешната сигурност", обясни пред журналисти един от тези представители.

Той каза, че засегнатите страни са показали „неспособност или неохота“ да се придържат към някои базисни критерии в сферата на обмена на разузнавателна информация, на националната и обществената сигурност.

За разлика от антиимиграционния указ, огласен от американския президент веднага след встъпването му в длъжност през януари 2017 г., който засягаше предимно мюсюлмански страни и забраняваше на гражданите им всякакъв достъп до американска територия, новата мярка не е толкова обща.

Тя се отнася само за някои категории имиграционни визи, като акцентът пада върху хората, които искат да се установят в САЩ, а не за тези, които искат да дойдат на посещение. Членовете на семейството винаги могат да посещават близките си, отбелязва висшият представител.

САЩ ще преустановят издаването на визи, които биха могли да осигурят постоянно пребиваване на граждани от посочените шест страни, каза и.д. министър по вътрешната сигурност Чад Улф.

Целевите имигрантските визи са нещо различно от неимигрантските визи, издавани на посетители, които няма да бъдат засегнати от забраната, допълни той.

Първоначалната забрана, издадена от Тръмп в първата му седмица на поста, обхващаше почти всички имигранти и пътници от седем страни, повечето от които мюсюлмански. Досегашната версия на забраната включваше Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен.

Северна Корея и Венецуела също подлежат на визови ограничения, но тези мерки засягат относително малко пътуващи. Мерките срещу тези страни се запазват, каза Улф.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    5 2 Отговор
    Похвално

    Коментиран от #2

  • 2 Бай хой

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жозеф":

    А как стои въпроса със сметището на Нигерия?
  • 3 Многооо убао, да включат и БЪЛГАРИТЕ

    7 5 Отговор
    Не искаме да ходим в САЩ.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 лошата реалност

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Многооо убао, да включат и БЪЛГАРИТЕ":

    Вас русофилските изменници никой не ви пита.Не сте и българи,че да се причислявате към българския народ.В САЩ живеят над половин милион българи.Всяка година на бригади там ходят между 5 и 10 хиляди българи.Отделно над 100 хиляди играят за лотария зелена карта всяка година.А какво мислят шайка русофилски изменници,никой не го интерсува :)

    Коментиран от #7, #11

  • 6 боцмана

    2 0 Отговор
    Анатоли , не се казва Мианма , а е Мианмар , официално име (Република Съюз Мианмар) или старата Бирма. Освен ако не си местен , защото на бирманско произношение звучи като Мианма.
  • 7 М'дааа...

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "лошата реалност":

    В сащ преди всичко са внуците и внучките на бсп+дпс(бкп)
  • 8 СЕРЕГЕЙ

    2 0 Отговор
    ЗА МЕН НЕ СЕ ОТНАСЯ. ПЪРВО НЕ СЪМ ГРАЖДАНИН,А СЪМ ОТ СЕЛО.,ВТОРО АЗ КАНДИДАТСТВАМ ЗА КРЕМЪЛСКА ВИЗА ОТ МНОГО ГОДИНИ И СА МИ ОБЕЩАЛИ,ЧЕ АКО СЕ ЯВИ ОЩЕ ЕДИН КАНДИДАТ ЩЕ ПРЕДПОЧЕТАТ МЕН,КАТО ДЪЛГОГОДИШЕН ЗАСЛУЖИЛ КАНДИДАТ ЗА КРЕМЪЛСКА ВИЗА.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Който иска САЩ да отива и да не се връща

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "лошата реалност":

    В България.