29 Януари, 2020 13:56 1 599 24

Ръст на недоволството от демокрацията в света

  • демокрация-
  • протест-
  • жълти жилетки

Проучването е обхванало 154 държави и е базирано на въпроси към хората, сред които дали са удовлетворени или не от демокрацията в страната си

Ръст на недоволството от демокрацията в света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Недоволството от демокрацията в развитите страни е на най-високо ниво за последните почти 25 години, обявиха изследователи от Кеймбридж, предаде Би Би Си.

Учените анализирали „най-голяма база данни за отношението към демокрацията“, базирана на 3500 проучвания сред 4 млн. души.

Великобритания и САЩ в частност регистрират високи нива на недоволство.

„В целия свят демокрацията е в проблемно състояние“, заявява авторът на доклада Роберто Фоа.

Изследването на Центъра за бъдещето на демокрацията към Университета в Кеймбридж, проследява гледни точки от 1995 г., като данните за 2019 г. показват, че делът на недоволните се увеличава до рекордно високи нива от 48 на 58%.

Проучването е обхванало 154 държави и е базирано на въпроси към хората, сред които дали са удовлетворени или не от демокрацията в страната си.

Тази тенденция може би отразява политическо и социално ехо от „икономическия шок“ от финансовата катастрофа през 2008 г., както и тревогите от бежанската криза през 2015 г. и от „външнополитически неуспехи“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kletnika

    25 2 Отговор
    За да има демокрация требе да има повече референдуми!

    Коментиран от #16

  • 2 Ивайло

    7 39 Отговор
    Като не ви харесва демокрацията, ходете в Северна корея при Кимчо, на диктатура, хахаха!!! ;)))

    Коментиран от #3

  • 3 tost

    35 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    На теб като ти харесва мутренската демокрация в БГ, ходи да целуваш на Тиквата пожарникарския маркуч.

    Коментиран от #8, #11

  • 4 Политик

    19 0 Отговор
    А защо непременно да трябва да бъде нещо което се нарича демокрация, нима няма и други системи които да са по-адекватни, откъде се взе това внушение за безспорна възвишеност и непогрешимост на така наречената демокрация. И демократично ли е когато се появи някой с малко повече влияние, който не споделя мнението на демократите, да бъде оплюван и смазван със всякакви средства, които иначе щяха да бъдат сериозно заклеймени, ако се ползваха срещу демокрацията.
  • 5 Някой си

    28 2 Отговор
    Некоректно зададен въпрос!
    Демокрация по същество вече не съществува, има партокрация, бизнес и НПО крация и каквото още се сетите, но не и демокрация.
    Демокрация значи Народа управлява, т.е. Мнозинството. Сега за съжаление управлява малцинство, което де факто е узурпирало политическото пространство.
  • 6 Няма по верен извод

    7 1 Отговор
    за българската демокрация. Хубав ден за нея.
  • 7 Госあ

    4 4 Отговор
    демокрация на простолюдието е много по зле от анархия на общините.
  • 8 Ивайло

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "tost":

    По-добре ялова демокрация, отколкото съвършенна диктатура!!! И не говоря за нашата специално, а за демокрацията изобщо!!!
  • 9 Borislav Popov

    9 5 Отговор
    Подвеждащо заглавие, не ръст на недоволството от демокрацията в света, а Ръст на недоволството от недостатачна, или липса на истинска демокрацията в света !
  • 10 ТтТ

    12 0 Отговор
    Каква демокрация? Трябва да си баламурняк,за да вярваш още в демокрация,човешки права и т.н......
  • 11 Borislav Popov

    2 15 Отговор

    До коментар #3 от "tost":

    А на теб като ти харесва мутренската тоталитарна пародия на демокрация в Русия, що не отидеш там, да цункаш на Жужето фатмашкия маркуч ??
  • 12 къде я видяхте тая демокрация бе

    19 2 Отговор
    демокрацията е най голямата измама в човешката история. От „демократите” можем да се научим само как се лъже и демагогства, тъй като го правят от векове. Спрямо тях, комунистите са жалки аматьори в този занаят и затова загубиха. Вижте стандарта на големите „демокрации„ ако престанат да крадат и експлоатират, директно или индиректно, останалия свят. Разбира се, не трябва да отричаме напредъка в научен, индустриален и културен план на тези народи, но отново в голяма степен върху гърба на останалия свят.
  • 13 каква демокрация

    12 0 Отговор
    Преди по света имаше диктатури по ,,съветски,,
    а сега по света има диктатури по американски.
    Тия филми, сме им се нагледали.
  • 14 ****

    17 1 Отговор
    По прикритието на демокрацията,незаконно забогателите капиталисти,ограбват труда,богатствата и ресурсите на хората в световен мащаб.
  • 15 просто правило

    13 0 Отговор
    при демокрацията, управление на народа, народът трябва да живее добре. Щом народът не живее добре, значи няма демокрация.
  • 16 антиЛибера

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Kletnika":

    Така е, у Щвейцаря си обичат демокрацийката, но там питат за всичко народа.
    Щяхме ли да дадем милиарди за самолети на чертеж, ако бяха питали народа, например?

    Коментиран от #18

  • 17 Знам знам🙄

    7 1 Отговор
    Ми само ще кажа че някъде от врачанския край около 80те години млд инженер изработва автомобил който се е задвижвал на вода. Човека изчезва дни по късно. Мисля около 2010 българска студентка изработва батерия за автомобили с размер 2 по малък от сегашните, и със зареждане до оълен капацитет за 6до 10 мин. Говори се че голям европейски концерн й плаща 10млн.долара да си затваря устата. Та те тва е баце научния прогрес на демокрацията. Има го само когато се разбере как да се свалят пари от него. Ей ви ги мобилните технологии за пример.
  • 18 Borislav Popov

    3 10 Отговор

    До коментар #16 от "антиЛибера":

    То сякаш по татово време, самолети и танкове, все чрез референдуми сме купували и в СИВ и Варшавския договор, пак с референдуми сме влизали. Гооолеми демократи се извъдихте вие каскетоидите, за всичко референдуми искате ! А ти имаш ли си на идея, че тези рефрендуми, все народни пари струват, кой мислиш ще ги плаща ??

    Коментиран от #19, #22

  • 19 не ти ли омръзна

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Borislav Popov":

    да лижеш задниците на тези дето са хванали народа за гушата, включително и теб

    Коментиран от #21

  • 20 Анонимен

    3 0 Отговор
    Искам да питам... На тия дето протестират дали им вземат личните карти и дали им правят списъци с имена и после да ги привикват.... Демокрация няма... Има само за политиците и управляващите.. В тях е оръжието, наркотиците проституцията и всичко от което влачат пари...
  • 21 Borislav Popov

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "не ти ли омръзна":

    А на теб не ти ли омръзна, да лижеш задниците на тези, които са хванали народа за гушата, включително и твоята ??
  • 22 антиЛибера

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Borislav Popov":

    Значи викаш, три милиарда за чертежи излизат по-евтино от референдума. Смешко!
  • 23 Кире

    1 0 Отговор
    Ми лакомията им е много голяма. Гледаха да грабят и експлоатират колкото се може повече и сега няма. А там където има не им го дават.
  • 24 много русофобски тролове

    1 0 Отговор
    Обявявам
    Borislav Popov за трол на годината!
Новини по държави: