Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 17:20 1 221 14

Правителството обеща мерки срещу чуждестранния боклук

  • португалия-
  • сметище-
  • боклук-
  • отпадъци

В Португалия има 11 частни сметища с разрешение да приемат отпадъци от чужбина

Правителството обеща мерки срещу чуждестранния боклук - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Португалия обеща да вземе спешни мерки по проблема с боклука, внасян от други страни и изхвърлян на португалски сметища, предаде Ройтерс.

Преди две седмици бе съобщено, че частно сметище в северната част на страната получава отпадъци от редица европейски държави.

Близо 330 000 тона боклук от т. нар. кехлибарен списък, включително отпадъци, съдържащи опасни субстанции, за които е необходимо предварително одобрение, са пристигнали в Португалия от чужбина през 2018 година. Това е увеличение с 53 процента спрямо предходната година, уточнява португалската агенция за опазване на околната среда.

Близо 110 000 тона от този боклук са се озовали на сметища, а останалите са били предадени за валоризация - процес, при който отпадъците се преработват в суровини.

Италия е страната, изпращала основно боклук към португалските сметища през 2018 година, но отпадъци са пристигали също така от Малта, Ирландия, Гърция и други държави.

Местни жители в Португалия се обединиха и създадоха собствени еко движения срещу сметищата, организираха протести, петиции, а една група дори планира да заведе дело срещу министерството на околната среда.

Притиснато да намери решение, министерството обяви вчера, че вече ще се противопоставя на вноса на боклук, предназначен за сметищата. Ведомството планира също така да преразгледа лицензите за получаване на органични отпадъци на сметищата и да ги анулира, "когато това е оправдано".

Директива на Европейската комисия изисква страните членки да намалят изхвърлянето на боклук от общините на сметища до максимум 10 процента през 2035 година.

В Португалия има 11 частни сметища с разрешение да приемат отпадъци от чужбина.

Страната стана изгодна дестинация за боклука заради ниските такси за депониране - 9,90 евро на тон през 2019 година спрямо средната европейска цена от 80 евро на тон. Тези такси също ще бъдат увеличени, допълва португалското министерство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз си мислех че

    6 1 Отговор
    става въпрос за България а то било Португалия
  • 2 Гражданин

    7 2 Отговор
    Чуждия боклук е ясен а нашия? Тези дни ми се наложи да пътувам по родните пътища и навсякъде е пълно с боклук. Трябват яки глоби и превъзпитание на гражданите, както и АПИ и тн да почистят.Хвана ме срам наистина. Превърнахме се в кофа за боклук.
  • 3 ВАТМАН

    14 0 Отговор
    Боклука от Банкя направи от България един голям контейнер за смет
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хайнц Гудериан

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "България е член на НАТО и ЕС по волята":

    Ти пък къв си че да нареждаш на другите?Шеф ли си нЕкакъв?Я марш обратно в дупката от която си изпълзял.
  • 6 Рошко

    5 0 Отговор
    От един месец ги слушаме тия боклуци, полит боклуци ще вземат мерки за боклуци
  • 7 Той

    4 0 Отговор
    Ееее десет години само ще обещавате ли.Шматки
  • 8 мали мали

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "България е член на НАТО и ЕС по волята":

    Пи и си хапчетата редовно а другото го остави на нас
  • 9 Хохи

    1 0 Отговор
    Кой е тоя СЕЛСКИ ПРОДАЖЕН ЗАГУБЕНЯК дето е писал тая статия. Страхотно ПОДВЕЖДАЩО ЗАГЛАВИЕ.!!!!!! ПЕТ ГОДИНИ СЕКС ДА НЕ ВИДИ ДАНО!!!!!
  • 10 Хохи

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "България е член на НАТО и ЕС по волята":

    90℅ от Българите са също толкова ИЗМРЪЗНАЛИ ЧАЛГАРИ КОЛКОТО СИ И ТИ. ФАКТ, ФАКТ, ЗА ТОВА БЪЛГАРИЯ Е НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ. ФАКТ
  • 11 Отврат

    1 0 Отговор
    Да ви таковам заглавието. И какво спечелихте от това? Малоумна работа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    ДВа събираме ли боклук за Италия ? Във Брюксел вече пратихме.......
  • 14 Боби Тиквата

    0 0 Отговор
    У нас обещавам, дорде не ни е изтекъл мандата или не сте ни изгонили с камъни, да вкараме още толкова боклук, па и повече за още повече комисионни. Гарантирано от ГРОБ. Барцелона, Острови в Гърция, сметки в ОАЕ и имение у Кравария. Балъциии
Новини по държави: