5 Февруари, 2020 11:55 1 305 7

Речта на Тръмп: С елементи на шоу и без думата импийчмънт (СНИМКИ)

  • сащ-
  • конгрес-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия

Републиканецът използва момента, за да подчертае собственото си превъзходство, пишат медиите зад Океана

Речта на Тръмп: С елементи на шоу и без думата импийчмънт (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Електронните издания на американските всекидневници незабавно поместиха анализи и коментари за произнесената преди часове пред Конгреса на САЩ традиционна годишна реч на американския президент Доналд Тръмп "За състоянието на съюза".

Всички издания подчертават, че Тръмп е включил елементи на риалити шоу в изказването си, в което нито веднъж не произнесе думата "импийчмънт".

В. "Ню Йорк таймс" изтъква, че девет месеца преди следващите президентски избори през ноември Тръмп е използвал речта си, за да очертае предстоящия избор, както той го вижда, настоявайки, че има заслуги за "голямото завръщане на Америка" и за възраждане на американския дух, определяйки предстоящата предизборна кампания като битка за спиране на възхода на социализма в САЩ.

Изданието пише, че цялото събитие е било пълно с неловки ситуации и целенасочени прояви на високомерие. Вестникът отбелязва, че по време на речта си Тръмп се е върнал към корените си на шоумен и звезда от телевизионно риалити, целейки да достави удоволствие на аудиторията пред екраните. Всекидневникът цитира написаното в Туитър от конгресмена Тим Райън, който казва, че все едно е гледал схватка на професионални борци.

"Ню Йорк таймс" смята, че присъствието на Тръмп в залата, където започна процедурата по импийчмънт срещу него, е придало на събитието сюрреалистичен елемент, тъй като той е говорил пред законодатели, които все още се опитват да го отстранят от поста му.

Речта на Тръмп: С елементи на шоу и без думата импийчмънт (СНИМКИ)

В. "Вашингтон пост" извежда в заглавие, че Тръмп е използвал речта си, за да подчертае собственото си превъзходство. В друг материал изданието пише, че в последната си реч преди следващите избори Тръмп е излъчвал отмъстителност.

Вестник "Вашингтон таймс" посочва, че чрез речта си Тръмп е искал да каже на американците, че е сложил край на омаловажаването на съдбата на Америка. Изданието цитира думите на Тръмп: "Ние градим най-процъфтяващото и интегрирано общество в света - общество, в което всеки гражданин може да стане част от безпрецедентния успех на Америка, където всяка общност може да участва в изключителния възход на Америка".

В. "Лос Анджелис таймс" помества мнение на член на редколегията, че речта на Тръмп "За състоянието на съюза" е била предизборна и доста ефикасна. Дори републиканците в залата да не бяха започнали да скандират "Още четири години", щеше да е очевидно, че речта на Тръмп е предизборна, въпреки че беше с друго име. И макар зад призивите за национално единство да се прокрадваше ръмжене, Тръмп отправи послание, насочено към онези демократи, които преминаха на негова страна през 2016 г.

Този ход отиде отвъд твърдението, че той е бил начело на "подема на сините якички". Калифорнийският вестник цитира обещанието на Тръмп: "Никога няма да позволим социализмът да унищожи американската система на здравеопазване".

Британският в. "Гардиън" също коментира речта на американския президент. Авторът посочва, че Тръмп е демонстрирал упорита съпротива да изпълнява ролята на нормален главнокомандващ. Той допълва, че има само още един политическа институция, по-некомпетентен от американската Демократическа партия в щата Айова, и това е човекът, произнесъл реч "За състоянието на съюза", която може да се окаже последната в кариерата му. Според автора на "Гардиън" хората, писали речта на Тръмп са също толкова неуправляеми, както туитовете на президента.

Подобно на сглобения от различни части на човешкото тяло Франкенщайн Тръмп скалъпва изцяло нова Републиканска партия, "съшивайки" в едно най-кошмарните ѝ страхове.

Само въпрос на време е той да обяви война на ислямските атеисти, смята авторът. Докато Тръмп говореше, председателката на камарата на представителите Нанси Пелоси изглеждаше като учителка, която преглежда контролната работа на един от най-слабите си ученици. Авторът недоумява как следва да се тълкува фразата на Тръмп, че "свободата обединява душата" и дали душа може да бъде разделена и раздробена, подобно на предмет от книгите за Хари Потър, на който е била направена черна магия. Идеите на Тръмп за свободата са също толкова странни, както и привързаността му към Владимир Путин, смята авторът.

В навечерието на очакваното му оправдаване от Сената в процеса по импийчмънт Тръмп произнесе речта си пред законодатели, мнозина от които гледат на него като на мъж-дете, чието поведение не може да се преценява по нормалните стандарти за зрял човек. Америка на Тръмп е специално място, заключава "Гардиън". Това е място, където сенатори могат открито да предадат принципите и властта си от страх да не би да не бъдат преизбрани.

Речта на Тръмп: С елементи на шоу и без думата импийчмънт (СНИМКИ)

Това е страна, където половината Конгрес може да аплодира насърчаващи расизма радиоводещи и президент, който демонизира имигрантите. Това е държава, където хората, които пишат речта на Тръмп, могат просто да се откажат от цялото това писане и да дадат списък на случайно избрани американски имена, за да оформят финална реч "За състоянието на съюза".

"Това е страната на Ейбрахам Линкълн, Фредерик Дъглас, Амилия Еърхарт, Хариет Тъбман, братя Райт, Нийл Армстронг и още толкова много други", каза Тръмп, а авторите на речта му капитулираха. "Това е страна, където децата научават имена като Уайът Ърп, Дейви Крокет и Ани Оукли", добави президентът.

Един ден те ще научат и името на Доналд Тръмп, прогнозира авторът. Той беше човекът, който поставяше децата в клетки, гледаше по цял ден телевизия и създаде космически сили. Уличиха го в лъжа и измама, но нямаше арбитри, затова той така и не спря да лъже, обобщава в коментара си в. "Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    1 4 Отговор
    ТЯ ТАЯ ДУМА Е ЗАПАЗЕНА ЗА КЛЕПОУХИЯТ ПИНГВИН
  • 2 Някой си

    5 1 Отговор
    Козата Пелоси и пръча Байдън как са?
    Ами синчетата им?
  • 3 Ораааваппрр

    3 1 Отговор
    Тия се превърнаха в абсолютна кочина-
  • 4 боцмана

    4 2 Отговор
    Дончо , по добре да беше станал шоу мен , така ползата щеше да е двойна , и за зрителите и за политиката.
  • 5 Смяяях

    2 0 Отговор
    А шоуто беше най - голямо накрая . Доналд Тръмп пренебрегна протегната ръка на Нанси Пелоси , която го оплюваше усърдно преди няколко дена и си тръгна. И тя гадината пред камерите му подреди речта и демонстративно я съдра. Интересно защо властниците не казват нищо за този случай...

    Коментиран от #6

  • 6 Не емигрант

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Смяяях":

    Според "Гардиан", Пелоси "разглеждала доклада като учителка...", което тя не спря да прави по време на речта му. Освен,че беше акт на неуважение, с това показа и липса на добро възпитание.. Демонстративното скъсване на листата изглеждаше като финал на старомодна самодейна мелодрама.
  • 7 Марони

    1 0 Отговор
    Гениите и лъвовете вървят по неотъпкани пътеки!Тръмп е умен и смел.Той е недостижим с идеите и решителността си!Щатите са по-силни от всякога и затова аммериканците ще го изберат отново.