Last news in Fakti

6 Февруари, 2020 14:41 5 204 3

На кого му пука?

  • тайван-
  • коронавирус-
  • ухан-
  • сзо-
  • вирус

Натискът на Китай върху Световната здравна организация да изключи Тайван противоречи на Конституцията на СЗО

На кого му пука? - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Световната здравна организация (СЗО) би трябвало да служи на човечеството, както и ООН, а това означава, че тя трябва да бъде равнопоставена за всички хора, независимо от гражданство, произход, религия, пол и т.н.

В отговор на новия коронавирус 2019-nCoV, известен още като Коронавирус Ухан, епидемия от заболяване от град Ухан, Китай, от декември 2019 г., СЗО проведе спешна среща в Женева на 22 януари. Поради географското си местоположение и на фона на продължаващото глобално огнище на новия коронавирус - Тайван стои „на първата линия на отбрана“, но, за съжаление, на Тайван не беше разрешено да участва в това важно събитие под натиска на Китайската народна република.

Натискът на Китай върху Световната здравна организация да изключи Тайван от срещата противоречи на Конституцията на СЗО за здравето като основно човешко право. Така Пекин напълно игнорира здравето и благополучието на 23 милиона души в Тайван. Използваният от Китай подход служи само за възпламеняване на гнева и негодуванието на тайванския народ.

Тайван притежава висококачествена медицинска технология и богат медицински опит и непрекъснато допринася за решаването на медицинските проблеми. Въпреки това, Тайван винаги е бил изключен от СЗО поради противопоставянето на Китай. Всичко това направи Тайван абсолютно неспособен да получи навременна информация от СЗО през 2003 г. за огнището на ТОРС.

Всъщност, между 2009 и 2016 г., Тайван участва в годишната Световна здравна асамблея, органът за вземане на решения на СЗО, като наблюдател и с помощта на САЩ и глобалното общество.

От 2017 г. насам обаче Китай “убеждава“ СЗО да не кани Тайван в асамблеите, в съответствие с твърдата позиция на Пекин относно проблемите около проливите. След като президентът Цай Ингвен от Демократично-прогресивната партия встъпи в длъжност през май 2016 г., редица световни сили, включително САЩ, Япония, Канада и ЕС, подновиха подкрепата си за включването на Тайван в СЗО като наблюдател на фона на продължаващото разпространение на 2019-nCoV.

Вирусната болест, възникнала в китайския град Ухан през декември 2019 г., засегна над 15 000 души и доведе до смъртта на повече от 400 в Китай.

Съобщавани са случаи и в около 20 страни извън континентален Китай, включително Тайван, като към 5 февруари в Тайван са регистрирани 11 потвърдени случая на коронавирус.

Този път Тайван не трябва да бъде изключван от СЗО поради политически причини и в името на 23-милионното му население и глобалната безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    11 2 Отговор
    Е,нищо той господ,аллах или буда гледат какво правят оризаджиите и ги наказват подобаващо,не може да ядеш драни котки, кучета или гъсеници живи и да очакваш че ще ти се размине.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 А па ти сега

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Тебе па те опинят всеки ден-па нищо ти нема.Що си се закахарил за китайчетата?
  • 3 А така

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Каза ли им го Горките котенца и кученца 🐩🐈🦄