Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 14:40 4 642 19

Ирак обмисля задълбочаване на военните връзки с Русия

  • адел абдел махди-
  • ирак-
  • русия-
  • сащ-
  • касем солеймани

Багдад и Москва вече са обсъдили перспективите за сътрудничество и координация

Ирак обмисля задълбочаване на военните връзки с Русия - 1
Снимкa: БГНЕС/ЕРА

Представители на Ирак и Русия са обсъдили перспективите за задълбочаване на военната координация помежду си, съобщи иракското министерство на отбраната, цитирано от АР.

Съобщението на министерството беше разпространено след среща в Багдад между началника на генералния щаб на иракската армия генерал Осман Ганими и руския посланик Максим Максимов.

Срещата е проведена в условията на несигурност за бъдещето на иракско-американските военни връзки след въздушния удар с дрон на 3 януари край летището в Багдад, нанесен от САЩ, при който бяха убити най-влиятелният ирански военен командир генерал Касем Солеймани и иракският командир на милициите "Хашд аш Шааби" Абу Махди ал Мухандис. Атаката накара мощните шиитски партии да призоват за цялостно преразглеждане на стратегическите отношения между Ирак и водената от САЩ коалиция.

Ганими е изтъкнал ролята на Москва в борбата срещу "Ислямска държава", като заявил, че Русия е предоставила на иракските сили модерно и ефективно оборудване и въоръжение, което е изиграло важна роля за изхода на много сражения.

Според информацията от иракското министерство двете страни са обсъдили перспективите за "сътрудничество и координация". Максимов е отправил покана към Ганими да посети Москва и да разговаря със своя руски колега "в контекста на укрепването на сътрудничеството между двете страни".
Високопоставен иракски представител на разузнаването е казал пред Асошиейтед прес, че Русия, наред с други страни, е предложила военна подкрепа в ситуацията на напрегнати американско-иракски отношения след убийството на Солеймани.

"Ирак все още има нужда от разузнавателни самолети. Има страни, като Русия и Иран, които дадоха сигнал на Ирак, че биха ни подкрепили или биха ни снабдили с разузнавателни самолети", е казал източникът, пожелал анонимност.

В отговор на въздушния удар, убил Солеймани, иракският парламент прие необвързващо решение, с което призовава за изтегляне на силите на САЩ. След това премиерът Адел Абдел Махди открито призова за изтегляне на американците.

От тогава иракските лидери смекчиха реториката си, но партньорството между Вашингтон и Багдад е вгорчено.

Ирак обмисля задълбочаване на военните връзки с Русия

Висши иракски военни представители са казали пред АР, че иракското правителство е казало на армията да не търси съдействие от водената от САЩ коалиция при съвместни операции срещу Ислямска държава и да минимизира сътрудничеството. Наскоро генерал Франк Маккензи, най-висшият американски командир в Близкия изток, призна, че отношенията с Ирак минават през "период на сътресения".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    5 36 Отговор
    Е, защо трябва да обмислят, напаво да вземат и да се задълбочат, ушанките и аятоласите и колкото по дълбоко се задълбочат, толкова по хубаво и за двамцата.

    Коментиран от #6

  • 2 Бойко Боклука

    32 3 Отговор
    Ще внеса боклуци и от там, печеля добре, само за себе си!
  • 3 ТОЧКАТА

    38 0 Отговор
    Нормално е да прогледнат и за разлика от нас ДА ПРОЯВЯТ ХАРАКТЕР.
  • 4 Ердоган е Велик

    21 3 Отговор
    Хайде целувайте ръка, показах ви правия път. Англичаните също искат да се сближат с рубашките
  • 5 Даммммм

    42 2 Отговор
    И тия се наядоха на американска демокрация-че чак преядоха горките.Ще има да търсят Садам Хюсеин че при него си живееха като бейчета...
  • 6 Абе пипи

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Тебе всеки ден те задълбочават-затова ли знаеш че е хубаво
  • 7 Госあ

    41 7 Отговор
    Правилно. Трябва да си пазят петрола от краварите. А пък Путин се оказа действително далновиден и руският народ за възхищение. Ако не беше налял толкова пари в отбраната, краварите щяха да си правят каквото искат. Европа трябва да бъде благодарна на Русия !
  • 8 Турчин в стъпките на Ататюрк

    13 2 Отговор
    Ами да ще погледнат Россия. Не беше Ердоган който разреши на американските окупатори да нападнат Ирак след атентатите на кулите близнаци? И този същият падишах се молеше за американските войници да се върнат живи и здрави. Не знам защо все още ислямистите в Турция гласуват за тоя продажник. Може би защото ги лъже с религия и е против Ататюрк! В Турция има 45-50% ислямистки фанатици които са готовори да убиват за религията мирни граждани в Турция. Има не малко случая в Турция. Последният път беше когато един писател искаха да го убият и запалиха хотела след което 70 човека умряха които нямаха нищо общо с тоя случай.
  • 9 Знам знам🙄

    25 4 Отговор
    Показателно. Време е. Да се събудим всички. Не само Сирия и Ирак. Абе какви ли новини показват в краваристан. Нещо от сорта на неблагодарни араби. Бе щом и военните им са принудени да мънкат.
  • 10 Монгола

    24 4 Отговор
    Скоро ще има и военна база на РФ на територията на Ирак!

    Коментиран от #14

  • 11 Джон Уик

    21 4 Отговор
    Сороснята ще полудеее, тръгва с чантичката със заплахите за санкции.
  • 12 Сибиряка

    26 4 Отговор
    Руснаците не искат петрола на Ирак затова иракското правителство харесва РФ! Краварите единствено са в Ирак за да смучат като кърлежи черното злато!
  • 13 Хрониките на Borislav Popov

    3 17 Отговор
    Нормално е ислямските кочини да се задълбочават по между си. Междувпрочем може ли да ми посочите християнска държава, която е съюзник на Рушлямистан?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 кочината се рути

    7 2 Отговор
    Какво се случи с Алжир ? Те обмислиха ли ?

    Май са обмислили . Та и с Ирак така ще се случи
  • 16 Дон Чико

    11 0 Отговор
    На америте освен квиченето не им остава нищо друго освен измислените им смешни санкциики.
  • 17 До13

    7 0 Отговор
    Сърбия:), можем да ти посочим и много освен нас дето са християнски благодарение на Русия, междудругото едната от тях с нато виж как учи албанския вече, горската македония

    Коментиран от #18

  • 18 Знам знам🙄

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "До13":

    Грешиш бачковото. Русия е християнска благодарение на България. Княгиня Олга е внучка на Борис1. А друг е въпроса че цяла Азия е ислямизирана от Български мисионери. Абе навсякъде сме носили религия култура и наука.
  • 19 Казуар

    0 4 Отговор
    В Ирак има не само шиити, които са ирански мекерета, и искат изтегляне на американците от Ирак.Има и сунити и кюрди които имат собствени милиции, и не е така лесно както си представят гламавите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания