Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 12:17 1 113 4

Румъния върви към предсрочни избори

  • румъния-
  • клаус йоханис-
  • ливиу драгня-
  • людовик орбан

Людовик Орбан отново е предложен за премиер на северната ни съседка

Румъния върви към предсрочни избори - 1
Снимкa: БГНЕС/ЕРА

"Без изненада от президентския дворец Котрочени. "Случайно" Людовик Орбан отново е предложен за премиер", пише в. "Котидианул" по повод вчерашните консултации на държавния глава с парламентарно представените партии, след като правителството на Лудовик Орбан бе свалено с вот на недоверие в сряда. Президентът Клаус Йоханис обяви в четвъртък вечерта, че предлага отново Орбан за министър-председател и обясни ясно, че първият му избор са предсрочните избори. С други думи ролята на Орбан е да отиде в парламента и да направи така, че да бъде отхвърлен, коментира "Котидианул".

В края на тази година в Румъния трябва да се произведат редовни парламентарни избори. Но, ако парламентът отхвърли две поредни предложения за премиер в срок от 60 дни, държавният глава трябва да разпусне законодателния орган и да свика предсрочни избори. Смята се, че именно това целят президентът, който е бивш председател на Национално-либералната партия, и настоящият лидер на либералите Людовик Орбан, тъй като управлявалото само три месеца правителство на либералите не разполагаше с мнозинство в парламента. Същевременно Национално-либералната партия към момента получава одобрението на 47 процента от избирателите, докато управлявалата до есента Социалдемократическа партия (СДП) събира само около 20 на сто.

В. "Адевърул" твърди, че има задкулисно споразумение между либералите и социалдемократите. Според изданието Национално-либералната партия (НЛП) се е ангажирала да не променя изборното законодателство в ущърб на СДП с оглед на местните избори през лятото, а социалдемократите са поели ангажимент да доведат до успех вота на недоверие, за да бъде направена първата крачка към предсрочни парламентарни избори.

"Споразумението проработи перфектно. Сега НЛП трябва да изостави законопроекта за избор на кметове в два тура, а СДП да не гласува двете правителства на Орбан, които ще предложи Клаус Йоханис", пише "Адевърул".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румъния върви напред а ние

    1 0 Отговор
    имаме стабилност,стабилно копаем дъното
  • 2 русенец

    0 0 Отговор
    То ние и да направим избори - нямаме избор! Не останаха читави хора, които да се навият да управляват държавата. То и самата държава е един Авгиев обор - твърде много работа трябва за да се изрине всичко, а животът е един и не си струва усилието.:((((
  • 3 БГ е кочина и боклук

    1 0 Отговор
    😄😄😄😄😄😄😄😄😄
  • 4 Бойко Боклука

    0 0 Отговор
    Ще внеса боклуци и от там, печеля добре, само за себе си!
Новини по държави: