12 Февруари, 2020 07:35 5 561 11

Нов шпионски скандал започва да набира сила

  • цру-
  • шпионин-
  • скандал

Тайните служби на САЩ и Германия са шпионирали близо сто държави чрез швейцарска компания

Нов шпионски скандал започва да набира сила - 1
Снимка: Shutterstock

Тайните служби на САЩ и Германия в продължение на години са шпионирали близо сто страни с помощта на швейцарска компания, работеща в сферата на сигурността на комуникациите, предаде Франс прес.

Агенциите се позовават на разследване на американския вестник "Вашингтон пост" и на германската телевизия Цет Де Еф.

След Втората световна война компанията Крипто АД става лидер на пазара за продукти, гарантиращи сигурността на комуникациите. Тя продава продуктите си в над 120 страни.

Сред клиентите на Крипто АД са "Иран, военните режими в Латинска Америка, Индия, Пакистан и дори Ватикана", пише в. "Вашингтон поуст". Компанията е купена тайно от американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) през 1970 г. в рамките на партньорство с германското външно разузнаване БНД. Германската служба се оттегля от проекта в началото на 90-те години, но ЦРУ продължава да използва услугите на швейцарската компания до 2018 г.

С помощта на продуктите на швейцарската компания американските тайни служби са получавали достъп до информацията на правителства в Близкия изток, Латинска Америка и другаде по света, като се започне със заложническата криза в Иран през 1979 г. и се стигне до либийския атентат в берлинска дискотека през 1986 г.

Съветският съюз и Китай не са купували продукти на Крипто АД, което ги е предпазило от шпионските дейности на компанията.

Швейцарското министерство на отбраната заяви, че правителството в Берн е решило да започне разследване на случая, за да бъдат изяснени всички свързани с него обстоятелства.

Компанията Крипто АД бе ликвидирана през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Знам знам🙄

    34 1 Отговор
    Немога да повярвам. Лъжа е. Чуваш ли всичко лъжа е. А сега сериозно. Така стоят нещата. Шпионажа е основа за формирането на външната политика. Нормална практика. Една държава е толкова силна на международната сцена колкото е силно разузнаването й. Нащо беше много напред навремето. Сега е филиал на ЦРУ.

    Коментиран от #4

  • 3 Бесен язовец

    3 26 Отговор
    Слава на САЩ
  • 4 Чичо Тони

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "Знам знам🙄":

    Не е филиал. Един филиал върши същата дейност като "майката". Тука просто козируват и изпълняват акции на "майката".
  • 5 Гост

    21 3 Отговор
    Нормално ли е, не е ли, незнам! Само знам, че не е морално. Тези да ми наливат техния морал като световен, а в същото време да ми подслушват разговорите.... и да се възползват от чутото. Световна наглост! Явно за тези категории нямат усет, скопени са, както и всичките м протежета.
  • 6 четящ помнещ препатил

    20 2 Отговор
    много време наведени на изток и показани парички зелени от запад завъртането стана толкова силно и бързо че забравиха да се изправят та не усетиха смяната на тъпкачите. Лошото е че се вижда и хората на запад ни се смеят и питат кога ще си изберем по умни и интелигентни българи управници.
  • 7 322

    9 2 Отговор
    Българското разузнаване вече е просто бюро информация за тия!

    Коментиран от #8

  • 8 322

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "322":

    Българското разузнаване, просто използва информация от съюзниците.
  • 9 гост

    4 2 Отговор
    Сред ущипаните е и Българската армия. Интересно, дали още използва устройствата на Крипто АД?
  • 10 Ана тема на СулЮПасито

    11 3 Отговор
    Само в СИК-аджийската държава няма хамерикански шпиони,защото не може да се каже,че има държава и защото в подобието на "държава" , интересите и сигурността и отдавна са продадени на краварете от предателите,облечени във власт.
  • 11 Га4е

    3 1 Отговор
    Това за тъпите кравари/САЩ/е ясно.И разузнаването им е тъпо.Както винаги Русия и още умни и предвидливи страни не са се поддали на фалшиви организации.Интересно , къде е България?Сигурно припява на Сащ.
Новини по държави: