Last news in Fakti

13 Февруари, 2020 07:54 7 158 79

Дългът на САЩ вече е абсурдно висок

  • сащ-
  • долар-
  • дълг

Според икономисти голяма част от неизплатените дългове на американците на възраст под 30 години са от студентски заем

Дългът на САЩ вече е абсурдно висок - 1
Снимка: Shutterstock

Публичният дълг на САЩ през четвъртото тримесечие на 2019 година се е увеличил със 193 милиарда долара (1,4% повече от 2018 година) до общо 14,15 трилиона долара, съобщи Федералният резерв, предаде БГНЕС.

Дългът е по-висок с 1,5 трилиона долара, отколкото нивото от третото тримесечие на 2008 година - тогава, когато световната финансова криза, тръгнала от имотния и ипотечния пазар в САЩ, беше в критична фаза. Всъщност, американският публичен дълг се увеличава вече 22 поредни тримесечия.

По-голямата част от общата сума, или 9,560 милиарда долара, е ипотечен дълг, който е нараснал с 433 милиарда долара в сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 година. Той е последван от дълговете за висше образование, или студентските заеми на обща стойност 1.51 трилиона долара, като над 100 милиарда долара от тази сума се дължат от хора над 60 години.

Заемите за автомобили и кредитни карти нараснаха съответно с 57 милиарда долара до 1.3 трилиона 930 милиарда долара. Както съобщава Bloomberg, общата тежест на дълга на хората между 18 и 29-годишна възраст се е увеличил до рекордните 1,040 милиарда долара. Размерът на неизплатените дългове по кредитни карта непрекъснато нараства от 2016 година.

Според икономисти голяма част от неизплатените дългове на американците на възраст под 30 години са от студентски заем.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДПСар

    51 4 Отговор
    Няма бял човек няма прогрес.Проста зависимост.
  • 2 Ели

    28 127 Отговор
    Не ги мислете американците, със заеми или без тях те винаги ще са добре ами вземете оправете кочината която направиха комунистите с помощта на техните руски господари.

    Коментиран от #21, #22, #24, #34, #47, #67

  • 3 СССРкаскет

    19 91 Отговор
    Няма проблеми ще вземат заем от ушанките. Опс забрайх те нямат кинти ама пък си имат шеф джуджак който поне има кинти, ама са си за него само.

    Коментиран от #33

  • 4 Коректен

    54 7 Отговор
    Дали някой ще посмее да си иска парите?
  • 5 Тодор

    87 5 Отговор
    Няма проблем. Останала част от света ще им го погасят ! Като направят една световна финансова криза,работата им е готова !
  • 6 Гошко

    82 3 Отговор
    Нека продължават да дават луди пари за въображение да видим до къде ще я докарат. Пак ще докарат някоя световна криза тея шутове.
  • 7 Собственик на 400 крави и три мандри

    14 47 Отговор
    Един от големите производители на млечни продукти в Северозападна България съм, и напоследък наблюдавам обидите на комунистическо настроените коментатори към нашата професия. Вcички руcoфили, aтaкиcти и кoмуниcти глeдaт дeнoнoщнo caмo aмeрикaнcки филми и пo-тoчнo вoeнни eкшъни и фaнтacтикa, възхишaвaт ce нa Хoливуд, cънувaт ги дaжe, нo вeчeр прeди дa cи лeгнaт иcкaт млякo...!!! Дaли зaщoтo ca нeдoкърмeни, дaли зaщoтo ca нeдoнoceни, дaли зaщoтo ca мнoгo глaдни, нo cвързвaт тoвa c крaви, крaвeфeрми и крaвaри?? Cтрaннo... дaйтe рaзяcнeния?? КOЯ OТ ТРИТE ПРИЧИНИ ВИ КAРA НEУCТOИМO ДA ТЪРCИТE КРAВE МЛЯКO И КРAВEФEРМИ В ИНТEРНEТ?? И кaк гo прeдпoчитaтe, пряcнo или киceлo и нa кaквa цeнa?? Кaжeтe нeщo и зa крaвeтo мacлo и cмeтaнaтa, битa oт крaвaритe, нa филийкa ли cи рaзмaзвaтe?? Кaк кoнcумирaтe прoдуктитe прoизвeдeни oт крaвaритe и уcпявaтe ли дa ги плaтитe или тeглитe зaeми?? A cирeнцe oбичaтe ли.... cиньo, или caлaмурeнo, a кaшкaвaлeц...?? Млeкoпрoизвoдитeлитe в Бългaрия, кoитo ca някoлкocтoтин хиляди души, oт някoлкo дни зaпoчнaхa дa oтчитaт oбидитe нa руcoфилитe, aтaкиcтитe и кoмуниcтитe към трудът и прoфecиятa им....и нещата могат да отидат на зле...

    Коментиран от #13, #15, #18, #29, #31

  • 8 СССР

    49 2 Отговор
    КАК ТАКА БЕ?!НАЛИ НАШИ ОРА ОТ НРБ ИНВЕСТИРАТ В Ю ЕС ЕЙ!ДА ИМ ПОМОГНЕМ, ДА СЪБИРАМЕ КАПАЧКИ, ДМС, НЕЩО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ, ВСЕ ПАК СА САМО 50 ЩАТА ИЛИ...ТАЗИ АЛЯСКА МАЙ ВЕЧЕ НЕ ИМ ТРЯБВА...
  • 9 goni

    70 4 Отговор
    Това е! Да живееш на заем! Американската мечта се е сбъднала! Целият останал свят ги издържа! Ура!:) На това му се вика евала!
  • 10 Койчо

    62 4 Отговор
    Ние ги подкрепихме с два три милиарда ама не стигат. Сега и кораби да поръчаме и да ги платим предварително че нали са ни братя хамериканите. Да им помагаме колкото може па ние ще се оправим някък си ще си орежем заплатите и пенсиите и ще караме на сух хлебец. И ще питаме Цветанов , Паси , и Плевнелиев добре ли се живее в Щатите , защото те знаят.
  • 11 Наблюдател

    7 63 Отговор
    Сега руската измет ще почне да квичи как САЩ ще фалират.

    Коментиран от #25

  • 12 Джугган

    44 0 Отговор
    Толкова са затънали в дългове че търсят кой да финансира печатницата на долари, и специална хартия няма, време е пак да почнат да емитират 1000-доларови банкноти че да насмогнат
  • 13 оня с коня

    11 36 Отговор

    До коментар #7 от "Собственик на 400 крави и три мандри":

    Не се заяждай с Русофилските Лумпени,щото както са огладняли само чакат Русия да им подсвирне и да ХВАНАТ ГОРАТА с Кремъклийките на рамо.И тогава ПЪРВО ТВОИТЕ МАНДРИ ше паднат под ножа по стар Партизански обичай!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Д. Тръмп

    40 5 Отговор

    До коментар #7 от "Собственик на 400 крави и три мандри":

    Ти си комплексиран май. Кравари им викат заради Тексас Юта и няколко други щата където се провеждат традиционните рудеота. Ако те е срам от професията ти защо си се захванал с нея? За мен лично земеделието и животновъдството са едни от най трудните и достойни занимания. А що се отнася до Америка мисля че там всички са дебили мързели които живеят на кредит. Но за жалост могат да разтресат света.
  • 16 Читател

    33 1 Отговор
    Да изпратим 20 тона хартия. Да си ги напечатат. Да пуснат емисия от 500 usd. Или пък - имаме достатъчно добри специалисти - можем дори да им ги напечатаме. Само да си изберат кой президент да е на банкнотата.
  • 17 mediator37

    4 22 Отговор
    При брутен вътрешен продукт 21 трл. и държавен дълг от 14 трл. задлъжнялостта е 67%, което е много приличен процент на фона на 120% за Гърция, 110% за Испания, 105% за Италия.
    Препоръчителният за Европа процент е 31%, но малко държави се вместват.
  • 18 ХХХ

    36 0 Отговор

    До коментар #7 от "Собственик на 400 крави и три мандри":

    Ти имаш крави, колкото аз имам самолети Боинг.Тия с
    кравите по това време не пишат в нета а са заети с
    доене, хранене и изриване на лайна.Ако не пряко то
    поне контролират всичко.А ти явно си пропуснал някоя
    доза лекарства или си ял хапче от котешката тоалетна
    та сега халюцинираш, че имаш крави.Лапай аповете и
    не дрънкай простотии.

    Коментиран от #73

  • 19 Партизанин

    47 2 Отговор
    Много са ми смешни напъните на 1-2 жълтоусти демократчета тук, дето са им казали колко са лоши комунистите.
    Слаби сте млади тролчета. Не ви се отдава.
    Няма как да са ви виновни комунистите от цели 30 години насам.
    НЯма как да сме по руско робство, а да купуваме американски самолети!
    И на края, но не на последно място:
    Вашите хора са с ОГРОМЕН дълг и това вече не е тайна за никой по света. Да, вашите хора оплюскаха залтото на инките, бизоните на апахите, парите и учените на Хитлер...........
    Да, вашите хора са паразити и вече не са номер едно. Дори и не са номер 2.
    Това, разбира се не им пречи да подпалят света с надеждата ,че и тоя път ще им се размине и ще лапнат голямо парче, като след края на миналата война!

    Коментиран от #57, #62

  • 20 Свободна България

    4 41 Отговор
    САЩ са най големите борци за демокрация в света, освободиха ни от комунистическото робство и сега ни помагат да изгоним руските боклуци от България. Заедно със САЩ към светли бъднини вървим.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Поробена България

    34 2 Отговор

    До коментар #20 от "Свободна България":

    САЩ са най големите боклуци за демокрацията в света, заробиха ни след комунистическия Строй и сега ни принуждават да изгоним руските приятели от България. Заедно със САЩ към мрачни дни вървим.
  • 24 куку руку ку

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ели":

    Кочината я натвориха господарите ти олигарси и политиците, за които гласуваш.
  • 25 no name no face no number

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Измет сте вие да ви го т...м в мръсните усти
  • 26 Ю Кортес

    1 13 Отговор
    По абсолютна стойност е голям.
    В сащ всичко е голямо.
    Съизмеримо с американската икономика не е голям.
    Има много държави с къде по висок дълг.
    Например Япония Франция Белгия.
  • 27 kjl

    22 0 Отговор
    Точно това е картинката на "най-могъщата" икономика на света. Дългове, дългове, дългове. Финансират единия дълг с друг. 70% от икономиката им е на основата на консумацията, а тази консумация става чрез създаването на дълг. Те консумират за сметка на всички останали. Печатат пари и разпределят тежестта от това на другите страни. За това за тях е жизнено важно да имат армия с която да плашат другите и долара им да бъде макар и фалшива, господстваща валута. Така крадат от всички останали. От 330 милиона население, 158 милиона работещи, само 12,8 милиона са заети с производство.
  • 28 някой си там

    20 0 Отговор
    Това е сигнал, че ще има увеличение на данъка /рекета/ за колонии като нас. Местните десни соросояди си представяха "американската мечта" като във филмите. Всеки студент в краварника започва със заем от 100 хиляди долара, който изплаща цял живот без гаранции че ще си намери работа по специалността, или изобщо ще си намери работа. Затова дължимите суми от тези студентски заеми в размер на над 100 милиарда долара са на хора над 60 годишна възраст. Да не говорим за заемите за жилище, медицински застраховки и тн.
  • 29 NEMESIS

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Собственик на 400 крави и три мандри":

    Какво мляко бе, производителче - нали на всички такива като теб в млякото има около 90% казеин - на това ли викате мляко!?
  • 30 Теодор

    21 3 Отговор
    Дългът на САЩ за които не знаят е по висок от бпв то им. На практика са фалира ли, най много дължът на Китай и да не си мислят че Китай го е страх да си иска парите. За разлика Русия дето е уж по бедна и мизерна има отрицателен дълг на нея дължът повече отколкото тя дължи. САЩ са богати защото живеят на гърбът на други Русия си е това което е(могъща, и богата) благодарение на нея си

    Коментиран от #63, #66

  • 31 боцмана

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Собственик на 400 крави и три мандри":

    И тука ли си докара кравите , бре мушмурок. Внимавай да не опасат зеленото на баш краварите и да им се вдигне публичния дълг още повече.
  • 32 Бай хой

    3 0 Отговор
    Анатолий нацвъкал си запетайки и си сътворил зрелищен миш-маш. Кофти е в една статия да изписваш числата по различен начин. Потрудил си се да представиш информация от различни източници. Напъни се още мъничко.
  • 33 Баба Вуца

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "СССРкаскет":

    И си носи каскета,че ти придава завършен вид!
  • 34 Факт

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ели":

    Само дето господарите от 30 години са сащ!

    Коментиран от #43

  • 35 komunist4e be

    9 2 Отговор
    те за тва пуснаха корона вируса на китайчетата... че им дължат доста парса.... а и федералния резерв е празен от годинииииии
  • 36 Ххх

    7 1 Отговор
    Държавният дълг на САЩ е достигнал рекордно ниво през декември, показват данните на специализирания сайт …........ Общата задлъжнялост на най-голямата световна икономика се оценява на 23.2 трлн. долара, което е с 1.23 трлн. долара повече в сравнение с година по-рано.
    Изданието посочва, че последните данни идват в момента, когато данъчните приходи падат, докато федералните разходи продължават да нарастват.
    Дългът на САЩ започна да расте драстично след юли, когато беше 22.02 трлн. долара. След това „планината“ започна да расте, а много икономисти изразиха притеснение от този факт.
    Въз основа на текущите темпове на растеж се прогнозира, че американският дълг може да достигне 28.7 трлн. долара до 2029 г. Това число не включва сумата, която правителството дължи на себе си.
    Понастоящем всеки гражданин на САЩ дължи приблизително 70 139 долара на кредитните институции, докато разпределението на федералния дълг е по 187 388 долара на всеки данъкоплатец в страната.
    За сравнение, дългът на Китай – втората по-големина икономика в света, е тройно по-малък от щатския – 8.3 трлн. долара. В световен мащаб, Япония е на второ място след САЩ по национален дълг, който възлиза на 11.3 трлн. долара, Обединеното кралство заема четвъртата позиция с 3.3 трлн. долара. Италия попълва челната петица с публичен дълг на стойност 2.8 трлн. долара.
  • 37 Пиндостан

    17 1 Отговор
    Всеки знае, че американците са бита карта, но имат голяма военщина и ядрено оръжие с което държат света в заложник.
  • 38 US айляк

    6 3 Отговор
    Който си мисли, че ще ги връщаме тия пари, много се лъже!

    Коментиран от #40

  • 39 Бай хой

    14 2 Отговор
    И какво се оказа? Рамбо е кредитен милионер. Краварска им работа. Мъск няма нито едно производство с реализирана печалба. А акциите му растат. От продажба на мечти на американците. Балон който ще се спука. И пирамидата ще рухне. Не е нормално да вярваш сляпо когато някой ти продава мечти. Вярно модерни, технологични. Но до сега няма нищо произведено на печалба. Това не е по капиталистически.
  • 40 Бай хой

    13 1 Отговор

    До коментар #38 от "US айляк":

    Няма безплатен обяд. Рано или късно часът на страшния съд идва.
  • 41 националист

    14 1 Отговор
    САЩ е един африкански гладуващ бантустан с огромен външен и вътрешен дълг. Това е най кухата и бедна държава с ядренни бомби. Балон надут с топъл въздух,бандити които крадат от целия свят,крадат и от нас и злато и пари плащаме за базите им и ги хрантутим,плащаме пре скъпо за виртуалното електричество от техните тецове в Марица плащаме милярди за виртуални самолети,плащаме милярди за техния терминал за газ от който да копуваме след това три пъте по скъпа газ най вероятно пак виртуална...бандитска жалка държавичка отдавна фалирала в която десетки милиони нейни жители буквално гладуват и живеят на улицата..САЩ е една холивудска измама и илюзия в която са повярвали милиони наивни хорица и са изгорели
  • 42 Любопитен

    2 6 Отговор
    БВП на САЩ 21 трилиона, дълг 21 трилиона.Вие като вземете заем колкото ви е една заплата за фалирали ли се считате?

    Коментиран от #46, #54

  • 43 А дали е така

    3 6 Отговор

    До коментар #34 от "Факт":

    Ако американците бяха господари нямаше Лукойл да е монополист и да не плаща никакви данъци.ВЕИ са руски, Булгартабак е руски, Нефтохим е руски, Виваком и Лафка са руски, Черноморието е руско, в България действат 107000 руски фирми.

    Коментиран от #44, #45, #60, #78, #79

  • 44 националист

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "А дали е така":

    Ами нали търсим инвеститори и благодарение на руснаците хиляди и хиляди българи имат работа и доход и имаме най евтините горива благодарение на Лукойл...за сравнение в Гърция горивата са двапъте и половина по скъпи от колкото в Бг...в Румъния също горивата са с 25% по скъпи....ел енергията от АЕЦ Козлодуй е три пъте по евтина от виртуалното електричество от американските тецове в Марица...черноморските ни курорти съществуват благодарение на руските туристи и кво не си доволен

    Коментиран от #48, #65

  • 45 витанов

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "А дали е така":

    ами нали дадохме четири безплатни бази на американските солджъри да ни пазят....що ни на опазват от лошите руснаци

    Коментиран от #49

  • 46 Станивой

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "Любопитен":

    Естествено че си фалирал след като нямаш пукнат лев и земаш на заем за да не умреш от глад какъв да си ако не фалирал...пък и като не връщаш и заемите си и измамник...фалирал измамник като тия от САЩ дето 60 милиона гладуват
  • 47 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ели":

    Смръдло като не ти харесва кочина хващай самолета и отивай в обора при краварите.

    Коментиран от #56

  • 48 реалист

    1 6 Отговор

    До коментар #44 от "националист":

    Ако погледнем търговията с русия , ще видим ,че ние инвестираме в руската икономика , а не те в нашата ако ме разбираш какво искам да кажа.

    Коментиран от #52

  • 49 А дали е така

    0 7 Отговор

    До коментар #45 от "витанов":

    Никакви безплатни бази не сме дали на никакви соллджъри.Базите са съвместни и са на НАТО, а американците са наляли над $400 000 000 в армията ни, което никой не казва, защото не е полезна за руската пропаганда.

    Коментиран от #50, #51

  • 50 витанов

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "А дали е така":

    Дали сме четири безплатни бази на американците и им осигоряваме безплатно ползване на инфра структората ни безплатна вода и ВИК и безплатно захранване с ел енергия на базите им както и наляхме близо 3 милярда в американската икономика и финансова система уж за самолети които няма никога да получим....сигорен съм че и плащаме заплатите на нискочелите американски солджъри на наша територия дето се разположиха със заема от 14 милярда който изтегли комунистическото правителство на комуниста борисов. Освен това базите са само американски и никой друг освен американците няма достъп в тях включително и българските политици и народни представители и също и нашите военни
  • 51 Бай хой

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "А дали е така":

    И как ги наляха? Кажи поне за два лева. Опа имаше май две надуваеми лодки и един дрон и то китайски от двеста лева.
  • 52 националист

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "реалист":

    Не не те разбирам сигорен съм че и ти самия не се разбираш какво искаш да кажеш. Едно нещо е търговията а съвсем друго нещо е инвистицията примерно за построяване или преоборудване на завод!

    Коментиран от #58

  • 53 VVV

    3 1 Отговор
    В статията става въпрос за частен дълг ,а не за държавния дълг на САЩ .Всако семеиство има над 800 000 $ дълг ,а на човек е над 200 000 $ по американски данни. Необслужвания дълг също расте .А голяма част от БВП е кетапостроене .Но тези кетапи няма къде да се пласират и реално това не е продукт . На запад скоро ще има фалити на банки .Огромно е количеството на кредити които не могат да бъдат върнати. При кетапостроенето проблема се вижда чак след три десетилетия когато е късно да се реагира .И в България го има този момент ,но тука плаща народа и за това не може да се развива .
  • 54 Ххх

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Любопитен":

    Само че, доколкото знам, това са данните на БВП за година, а не за месец. И заема ще ти е 12, а не една заплати. Така че, пак може да помислиш, дали си фалирал.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    Съмнявам се, че с ника на Ели пише друг - личи му, че е отровник. Ели е с други, доста по - различни разбирания.
  • 57 да си знаеш

    0 6 Отговор

    До коментар #19 от "Партизанин":

    Смешно коми-русофилче си.Няма как с 30 години демокрация да оправим цялата мизерия които долните комунисти надробиха за 45 години.Разбираш ли ? Комунистите и главно русия ни разкатаха играта за целия тоя период.Ако не беше тоя режим,сега щяхме да сме на нивото на европейските държави,ама още има празноглави малоумници които подръжават на това нещо.Всяка една страна от източна Европа,която е имала допир до Русия и комунизма е пример за тая мизерия,а оправия скоро няма да има.Ефектът ще продължи още дълго.
  • 58 Реалист

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "националист":

    Та да ти обясня.
    -Ти ми купувай продукцията на посочена от мен цена , а пък за изграждането и модернизацията на заводите ми не бери грижа.
    И когато ти продавам стоки за 3 милиарда а купувам от теб за 700 милиона познай кой ще е по на далавера.

    Коментиран от #59

  • 59 националист

    7 0 Отговор

    До коментар #58 от "Реалист":

    Ами да ти обесня....никой не те кара на сила нито да копуваш от Русия нито да и продаваш....то Русия не е Америка та насила да те кара да и купуваш три пъте по скъпата шистова втечнена газ и три пъте по скъпия виртуален ел ток от техните тецове в Марица нито насила да купуваш виртуални самолети за три милярда нито насила да ти земат златодобива за 1% комисионна нито насила да ти натрисат военни бази за които да си плащаш и тн и тн

    Коментиран от #64

  • 60 Койчо

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "А дали е така":

    Имаш грешка Булгартабак е на Доган Пеевски и Борисов по равно.
  • 61 Борислав Попов Цвъка

    1 0 Отговор
    Ще станат ватмани като баща ми и работнички към сектора Газа на околовръсното като мен .
  • 62 Велзевул

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Партизанин":

    Значи, нямам представа какво ти е смешно, но "отдава" се отнася за отношения, например жена се отдава някому, нещо се отдава под наем и т.н. Това би следвало да си го научил някъде към 3-ти клас. За неща и области, действия, в които си можещ, сполучлив, успешен, се говори, че ти се "УДАВАТ"!!!! Та, дай да ги разграничаваме двете понятия...
  • 63 Роко

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Теодор":

    Верваш ли си като ги пишеш тея глупости? Първо Китай не може да си поиска дълга. Що? Ми щото не е точно дълг, а облигации платими след 40 години (само за справка едно ботоксово джудже се опита да си поиска "дълга" и америте му казаха да се гръмне, последствията рублата стана по - евтина от тоалетна хартия). А китайците понеже са глупави продължават да инвестират в американската икономика (която била фалирала). А Русия както според някой имала отрицателен дълг, според руското министерство на финансите дава една трета от приходите си за изплащане на тези дългове. За това руските полицай тренират потушаване на пенсионерски бунтове.
  • 64 Роко

    1 3 Отговор

    До коментар #59 от "националист":

    Не те кара просто назначава Боко Тиквоча за премиер и той го прави. А втечнената американска газ според Газпром хич не е скъпа даже искат да намалят с 50% цената на руския газ за България та да може да се конкурира с амерската втечнена.
  • 65 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "националист":

    Цената на руската газ за България е най - високата в света. Горивата са на приемливи цени защото държавата се е отказала от полагаемата й се печалба. Да припомня ЛукОйл от десет години не са внесли ЕДИН лев данък печалба (нямали такава разбираш ли). Черноморието се превръща с всяка изминала година в помийна яма благодарение блядовете ( то и затова все по малко българи ходят там в Гърция и Турция е по - добре всичко - обслужване, условия , цени). АЕЦ произвежда по - евтина енергия от ТЕЦ ми добро утро. Когато искаш да сравниш производство сравнявай нещо което съпоставимо примерно Марица 2 с Марица 1 и тогава о изненада Марица 2 със "скъпия" си американски ток ни излиза далеч по евтино от Марица 1. И не е лошо да си смениш името че това националист заблуждава хората. Примерно на руски националист или на национален предател или руска подлога такато човек го види да му стане веднага за кво иде реч.

    Коментиран от #69

  • 66 SS14

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Теодор":

    Гледам ,че си доста простоват и за това ще ти го обясня елементарно.Очевдино е,че нямаш никаква представа за какво пишеш тролче невежо.САЩ не може да дължи повече от колкото може да плаща.Освен това целия дълг е деноминиран в щатски долари,което означава,че единствено САЩ казва какво ,как и кога ще се случва с дълга.Това е най-умния икономически ход в историята.Отделно дългът се плаща в срокове и никой,ама никой НЕ може да си иска парите накуп,защото това не е заем от кварталния лихвар и никой не може да държи сметка на САЩ.Никой ! И не ,Америка не дължи най-много на Китай,а на Япония,но това няма никакво значение.Дългът не е никаква заплаха за САЩ.Американската икономика си остава най-силната в света и една от най-стабилните и не може и да става дума за фалит.За фалирали кочини и тем подобни може да се говори за Русия,защото икономиката им е по-рискова и по-нестабилна и от гръцката.За САЩ не бери грижа.Те са си уредили нещата.Притеснявай се за русийката която не е нито могъща,нито богата,а е бедна и мизерна и е с единия крак отново в разпад и фалит.

    Коментиран от #68, #72, #74

  • 67 бай Мите

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ели":

    Кои комунисти,които сега управляват,или онези дето ги няма от 30 години.
  • 68 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #66 от "SS14":

    Алоу слаботоковия. Тия с най мощната икономика ли не могат да си платят заплатите? Същите ли всяка година си гласуват вдигане на кредитния праг че парите не стигат за заплати? Викаш мощна икономика на борч. Верно че и тук кредитните милионери са с лъскави коли и женски с надути джуки ама до време.
  • 69 националист

    4 3 Отговор

    До коментар #65 от "Роко":

    Що бе Ром петрол и Шел и Еко които също внасят горива и бензини да не би да плащат данъци...за тях що не споменаваш...а относно американските тецове със сигорност продават виртуална ел енергия на тройна цена от реалната пазарна цена и с това съдействат значително за поскъпването на тока и пак повтарям те не произвеждат електричество американските тецове а им плащаме на киловат час според проектната мощност на централите им без въобще да работят...такъв рекет няма даже и в Африка ...със приятел като САЩ просто врагове не ти трябват. И да националист съми същевременно обичам и Русия щото руснаците са бели хора славяни и православни християни като нас българите а не тъмнокожи сектанти-протестанти които се търкалят като скотове по сборищата си и крещят Джизас джизас...обичам Русия и поради факта че страната ни е осеяна със стотици паметници и братски могили на руски войни загинали за нашата вяра и отечество и не съм комунист американска подлого като тебе и соломон паси и иво минджев доносника на ДС все отявлени американски гъзоблизци и натовци и русофоби и българомразци
  • 70 Роко

    3 1 Отговор
    Приятелю няма как да обичаш Русия и България едновременно. Ромпетрол ( съкратено от румънски петрол, а не както мможе би си мислиш от ромски петрол) според бълнуванията ти внасят скъп румънски бензин и го продават на загуба), Шел и Еко си плащат и работят с огромна печалба (вкарват гориво на цени от международния пазар и го продават на цените на ЛукОйл) има една стара българска поговорка не е луд този който яде баницата, а този който му я дава. Ежегодно над 10 милиарда долара народна пара заминават за Московията като плащания по голямия шлем на Първанов срещу тях не получаваме НИЩО. Руснаците били славяни (кога угро-финското племе Мокши са станали славяни?). А да няма НИТО един руснак загинал за нашата вяра и държава (освен ако под наша имаш предвид Русия). А щом не си комунист (което би обяснило русофилството ти) значи си обикновен идиот
  • 71 бай хой

    1 0 Отговор
    проста си ели....ама ти си го знаеш...американците никога повече няма да са добре
  • 72 ss15

    2 1 Отговор

    До коментар #66 от "SS14":

    такива глупости плямпаш че направо ти се чудя дали сам си вярваш на небивалиците които пишеш...бах ти промитите мозъци има, и тоя си мисли че е интелигентен и здравомислещ, боже опази от такива като теб!

    Коментиран от #75

  • 73 Опа

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "ХХХ":

    Що му се връзваш на тоя, по всички теми взима мнения, а репертоара му е един и същ. Много ми прилича на някой????
  • 74 Опа

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "SS14":

    Не гледай а чети. И пич ти не си SS14 а направо SS22, дали ме разбра?
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Нема такава държава

    1 0 Отговор
    Требва да изсечат Амазония за ратия на зелената шума и един трилион мармоти да завиват банбоне у них :) :) :)
  • 77 Ваш Ганю от Банкя

    0 0 Отговор
    Братяааа, Партньори ние ще дадем и голио си г*з за вас, обещавам и ще ви спасим. Те ви още 3 милярда за чертежи. Ама ма крепете на власт и ма пазете от народната либоФ.
  • 78 аз участвам

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "А дали е така":

    И американски бази да пазят Руските фирми??? Айде де!
  • 79 и аз да се изкажа

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "А дали е така":

    "Дo кoмeнтaр #34 oт "Фaкт":


    Aкo aмeрикaнцитe бяхa гocпoдaри нямaшe Лукoйл дa e мoнoпoлиcт и дa нe плaщa никaкви дaнъци.ВEИ ca руcки, Булгaртaбaк e руcки, Нeфтoхим e руcки, Вивaкoм и Лaфкa ca руcки, Чeрнoмoриeтo e руcкo, в Бългaрия дeйcтвaт 107000 руcки фирми. И американски бази да пазят Руските фирми??? Айде де!!!!