24 Февруари, 2020 17:13 2 969 11

Коронавирусът не е мутирал

  • коронавирус-
  • вирус-
  • китай-
  • мутирал-
  • анализ-
  • резултати

Само 6% от заразените са в критично състояние

Коронавирусът не е мутирал - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайската национална здравна комисия (NHC) и Световната здравна организация (СЗО) представиха последни констатации относно епидемията от коронавирус в Китай.

Според съвместен екип от 25 експерти новият коронавирус не е мутирал значително, като вече са проучени негови 104 щама от различни места и 99,9% от тях са сходни по произход. През последните дни екипът на СЗО инспектира различни части на Китай, включително епицентъра на вирусното огнище - град Ухан, столицата на провинция Хубей, предаде БНР.

Съветникът на СЗО д-р Сун Лян заяви в понеделник, че средната възраст на хората, потвърдени като заразени с коронавирус, е 51 години, като 80% от инфектираните с Covid-19 са на възраст от 30 до 65 години. Той добави, че процесът на възстановяване от болестта продължава две седмици при леките случаи и от три до шест седмици при тежките случаи. Д-р Сун Лян също така посочи, че докладваният спад с 80% на новозаразените в Китай е "реален", като добави, че това се подкрепя от редица "убедителни полеви данни".

По-рано в понеделник NHC съобщи за 409 нови случая на коронавирус в страната, което е по-малко от 648 случая ден по-рано, като Китай започна да разхлабва транспортните и забраните за пътувания, наложени през януари, за да не се разпространи вируса. Повече от 20 китайски провинции, включително Пекин и Шанхай, отчетоха през последните 24 часа нулев брой нови инфекции, като това са най-добрите данни от началото на вирусната епидемия. Повече от 3000 медицински служители в Китай са заразени от новия коронавирус, съобщи пък Лиан Ваннян от Китайската национална здравна комисия на съвместен брифинг за пресата с ръководителят на делегацията на СЗО в Китай Брус Ейлуърд. Заразените здравни служители са най-вече в град Ухан на провинция Хубей, епицентъра на вирусната епидемия, като инфекциите вероятно се дължат на липсата на защитна екипировка и на умора, допълни той.

Според тежестта на клиничните случаи, регистрирани в Китай, по леките случаи на заразени с Covid-19 са около 80% от всички, по-тежките са 13,8% и критичните са 6,1%. Смъртността в национален мащаб в Китай е между 3% и 4%, но извън Ухан тя е едва около 0,7% от броя на заразените с коронавирус. Брус Ейлуърд от СЗО също подчерта, че докладваният спад с 80% на новозаразените в Китай е "реален" и че има убедителни полеви данни за това. Според него предприетите от Китай "невероятно тежки мерки" за справяне с коронавируса вероятно са предотвратили стотици хиляди нови случаи на заразени в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Митко

    8 2 Отговор
    Модератори, къде сте?

    Коментиран от #5

  • 4 за всички е ясно

    9 5 Отговор
    Ще мутира когато кажат американците.

    Коментиран от #6

  • 5 TürkOğluBaezidEfendi

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "Митко":

    Мразиш ли гъзове?

    Коментиран от #8

  • 6 Дядо Вангел

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "за всички е ясно":

    Мутирал ти е мозъка от руски хибридни фейк новини.

    Коментиран от #7

  • 7 склеро дядо успокой се

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дядо Вангел":

    Дядо,гледай си хапчетата и не се навирай в неща които не разбираш.
  • 8 Миг 29

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "TürkOğluBaezidEfendi":

    Твоя гъз всеки го бича🐑🐑🐑
  • 9 Браво на простаците

    0 0 Отговор
    Разсмиват ни
  • 10 666666

    0 0 Отговор
    Само в Америка няма опасни вируси,птичи грипове, чума по животните и каквито се сетите зарази.Защо ли!?!?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания