Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 12:25 2 404 2

СЗО: За първи път новите случаи на коронавирус извън Китай надхвърлят тези в страната

  • коронавирус-
  • сзо-
  • китай

Броят на дневните нови случаи на COVID-19 извън Китай за първи път надхвърли тези в страната, съобщи Световната здравна организация в сряда. Това предаде CNBC.

Според данни от генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус, към сряда сутринта, извън Китай, вече има 2790 случая на коронавирус в 37 страни, включително 44 жертви.

"Внезапните увеличения на заразените в Италия, Иран и Република Корея са силно притеснителни. Във вторник броят на новите случаи, докладвани извън Китай, за първи път надвиши броя на тези в Поднебесната държава“, каза Тедрос, като не даде конкретни цифри.

Той обясни, че има заразени, свързани с Иран в Бахрейн, Ирак, Кувейт и Оман, както и инфектирани, свързани с Италия в Алжир, Австрия, Хърватия, Германия, Испания и Швейцария. Освен това здравните служители в Бразилия потвърдиха и първия случай на коронавирус в Латинска Америка.

Ситуациите в Иран и Италия предизвикаха опасения сред експертите и учените, че заразата се разпространява твърде бързо и може да е задминала точката на овладяване.

Тедрос каза в сряда, че този уикенд екип от специалисти по инфекциозни заболявания ще пътуват до Иран, за да осигурят подкрепа.

Той повтори предпазливостта от обявяването на грипоподобния вирус за пандемия. Тедрос заяви, че използването на термина небрежно няма осезаема полза, но има значителен риск по отношение на засилване на ненужния и неоправдан страх и на парализирането на системите.

„Категоризирането на ситуацията като пандемия може да сигнализира, че вече не можем да се справим с вируса, което не е вярно. Ние водим битка, която може да бъде спечелена, ако правим правилните неща “, добави той.

В момента няма доказани терапии за вируса, а разработването на ваксина ще отнеме най-малко една година, казват здравни служители.

Тедрос заяви миналата седмица, че се очакват предварителни резултати от два теста на потенциални лечения за COVID-19 след три седмици.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚡ Хрониките на Евразия

    1 6 Отговор
    В Китай откриха коронавирус на пътник дошъл от Москва ..

    Коментиран от #2

  • 2 мужик с настинка

    1 14 Отговор

    До коментар #1 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Руснаците създадоха вируса защото завиждат на Китай ,че се развива в положителна посока,а Русия копае дъното.Лошото е,че руските тъпири нямат лекарство за собствения си вирус,а здравеопазването им е еквивалентно на това в Оман.