Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 17:42 20 518 38

Най-важното за коронавирус: 15 въпроса и отговора

  • вирус-
  • коронавирус-
  • мерки

Какви са симптомите, колко опасно е заболяването от коронавирус, как да защитим себе си и другите, кои са най-рисковите групи?

Най-важното за коронавирус: 15 въпроса и отговора - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Какви са симптомите, колко опасно е заболяването от коронавирус, как да защитим себе си и другите, кои са най-рисковите групи? Ето отговорите на най-важните въпроси за коронавируса.

Какви са симптомите на заболяването?

Симптомите приличат на тези при простуда: леки болки в гърлото, повишена температура, цялостно неразположение. Може да се появи и разстройство, докато хрема се наблюдава много рядко. При по-тежките случаи с интензивно разпространение на вируса в долните дихателни пътища може да се стигне и до затруднения с дишането.

Как се пренася вирусът?

Подобно на другите причинители на заболявания на дихателните пътища, заразата е възможна както по въздушно-капков път (основно при кихане и кашляне, но и при разговор), така и при допир до повърхности и последващо докосване на носа, устата или очите със същата ръка.

Можем ли да се заразим от внесени стоки или пакети?

Тази възможност не е изключена, но рискът се определя като много нисък. Причината: вирусите се задържат по повърхности само кратко време. Освен това стоките трябва да са контаминирани с големи количества вируси, а това не се наблюдава дори и в засегнати от епидемията райони. Препоръчително е обаче след отварянето им пакетите веднага да бъдат изхвърлени.

Как да се защитим?

Най-важно е редовното и обилно миене на ръцете със сапун. Освен това трябва да избягваме да докосваме устата, носа и очите си. И още: вкъщи всеки да използва собствена кърпа за лице и ръце, същото важи и за съдовете и приборите при хранене. А в градския транспорт е препоръчително да се носят ръкавици, които по възможност да се сменят всеки ден.

За какво да внимаваме на работното място?

Потенциални източници на зараза са дръжките на врати, прозорци и чекмеджета, но също така крановете на чешмите и бутоните в асансьорите. Затова експертите препоръчват вратите да се отварят с ръкавици или с лакът например. А ако контактът с ръце е неизбежен, ръцете трябва да се измият веднага. Що се отнася до работодателите, тяхно задължение е не само да разрешат, но и да разпоредят на служителите си да си останат вкъщи, ако има съмнения за зараза с коронавирус.

Предпазват ли маските от пренасяне на заразата?

Маските намаляват риска от зараза значително, но далеч не изцяло. При това е важно да бъдат носени правилно - плътно прилепнали. Който носи маска, автоматично престава да докосва носа и устата си. А ако се избягва и докосването на очите, рискът от зараза чрез допир спада почти до нула.

Важно е да се знае, че една маска не бива да се носи повече от ден. При пране защитната сила на маските намалява, но не изчезва напълно.

Как да защитя другите?

Етикетът при кашляне и кихане трябва да се спазва максимално точно: да се застане на значително разстояние от другите и да се киха и кашля или в носна кърпичка, или в сгъвката на лакътя. Хората, за които има съмнения за зараза, трябва да стоят надалеч от масови събирания и да не използват обществения транспорт. Освен това е препоръчително да се избягват ръкостисканията и други сходни ритуали при посрещане и изпращане.

Колко дълъг е инкубационният период?

Смята се, че от заразата с вируса до избухването на заболяването изминават до 14 дни. Но този период може да продължи и по-дълго. Освен това има хора, които "носят" заразата, без да са видимо болни. Опитът с други вируси показва, че тези хора могат да разпространяват вируса и за по-продължителен период от време.

Колко опасно е заболяването от коронавирус?

Доказано е, че заразени с вируса могат да се справят с него почти без да покажат съответните симптоми. Но и хора със симптоми в повечето случаи не заболяват сериозно. При един малък процент, който все още не може да бъде точно определен, се стига до сериозни усложнения. В тези случаи се налага интензивно лечение.

Каква е разликата между коронавирус и грип?

Симптомите са сходни, като изключим хремата, която не е типична за коронавируса. Разликата е най-вече в молекулярния механизъм, по който вирусите достигат до клетките на заразения - и къде точно се случва това в дихателния апарат. Коронавирусът очевидно атакува само клетките на белите дробове дълбоко в бронхите, докато грипът се развива по-скоро в горните дихателни пътища и рядко стига по-надолу.

Има ли рискови групи?

Преобладаващата част от смъртните случаи, предизвикани от коронавируса, са при възрастни хора с предишни заболявания. Освен това болестта изглежда по-опасна за мъжете, отколкото за жените. Само че и тук наличните данни все още не са достатъчни.

Как се прави тест за коронавирус?

Тъй като заболяването обхваща предимно по-дълбоката тъкан на белите дробове, би трябвало да се вземе проба от храчките на потенциално заразените. Но тъй като те в много редки случаи кашлят по този начин, медиците работят със секрет от задната част на гърлото. След това пробите се изследват в специализирани лаборатории.

Какво да направя, ако се опасявам, че съм заразен?

Най-напред трябва да се вземат мерки, за да се предотврати пренасянето на заразата. Например да се избягва посещение при личния лекар, където ще е пълно с други чакащи. Най-добре е с лекаря да се разговаря по телефона. И чак тогава, по негови указания, да се предприемат следващите стъпки.

Има ли клиники, които са особено добре подготвени за коронавируса?

Пациентите с тежки симптоми трябва да бъдат изолирани и да бъдат подложени на интензивно лечение. Това е възможно в интензивните отделения на почти всички болници.

Може ли да се предвиди кога ще отшуми епидемията?

Не. Дори в Китай, където броят на новозаболелите спада, не е сигурно, че може да се очаква скорошен край. При разхлабване на предприеманите сега ограничителни мерки може да се стигне до нов ръст на заразяванията и смъртните случаи. Специално за Европа към момента е невъзможно да се правят каквито и да било прогнози.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚡ Хрониките на Евразия

    15 99 Отговор
    Коронавируса ще въведе еволюционен ред .
    Ще умират хора в такива страни , като Русия , в която половината болници нямат централно отопление , а 30% канализация и водопровод , болните лежат по коридорите , обядват с вкиснати макарони и се лекуват с молитви ..
    21 век не трябва да прощава на тази деградация, породена от варварското ограбване на тези страни и идиотизма на тяхното население ..

    Коментиран от #4, #5, #18, #25

  • 2 Русороб

    9 70 Отговор
    Удря предимно болшевики и техните местни роби!!
  • 3 Дедо ви Ванго

    67 7 Отговор
    Също така ако вече сте прихванали вируса без да губите никакво време бегате и ставате член на ГЕРБ тогава на 100% вируса сам ще избяга .Защото даже и вирусите не обичат мутри.
  • 4 гост

    67 3 Отговор

    До коментар #1 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Не мога да се съглася с това. Липсата на централна вентилационна система е предпоставка за изолиране на въздушните потоци и при вируси е вероятно по-добре да не са централно свързани. Хайде сега кажи ми като си бил дете как са те лекували? Имаше 5 вида лекарства за стотинки на хапче, имаше сироп за кашлица и народната медицина, ако нещо си зле ти слагат инжекции и това е.
    А сега даваш купчина пари за хапчета, които в голямата си част са хомеопатия, антибиотика е скъп и ти поврежда стомаха, след което се налага да се лекуваш по-дълго време от стомашните проблеми. Инжекциите са ги отписали, а те са най-ефективния метод за приемане. Навремето се оправяш например за 5лв и 5 дена, а сега за 100лв и 14 дена.

    Коментиран от #7, #19

  • 5 Behemoth

    31 5 Отговор

    До коментар #1 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Аз пък съм чувал че само боклуците ги морял вируса...тъй ,че до няколко седмици ще се отървем от тебе...
  • 6 Ахааххаа

    29 2 Отговор
    Какво е лечениет?! Някой ше каже ли? Как са се излекували хората? Или е важно да има тотална паника докато ни подготвят за новата световна финансова криза?! Тъпаци!
  • 7 ⚡ Хрониките на Евразия

    2 20 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    А аз какво ти говоря , живеещите в 20 век с допотопна медицина нямат никакъв шанс ..
    А от тогава , до сега , вирусите са мутирали и бабини рецепти не помагат ..

    Коментиран от #12

  • 8 РЗС

    15 3 Отговор
    Инсталирайте дезинфекциращи камери по границите и летищата бе вашата маека далюба аз, въобще нямаше да се стигне до тук, тия камери трябва да ги има по принцип не само заради тоя вирус, ми заради какъвто и да е вирус, заразата би била силно ограничена
  • 9 Истината

    40 2 Отговор
    Най точния тест го казаха Докторите от Тайван..Всяка сутрин се прави поемете дълбоко въздух и го задръжте за десет секунди..Ако за това време не се появи кашлица знячи дробовете са абсолютно чисти.Пиите постоянно вода за да отведе бактерията във стомаха и да бъде унищожена от киселините,без студени напитки и лед!!Вирусът живее до 45-47 градуса така ,че яко врял чай и гореща вода докато може да търпите...И най вече СОДА ...гаргара със сода или една тенджерка вряща вода със сода и дишане на парата.Содената пара влиза във дробовете и унищожава бактерията
  • 10 Истината

    33 2 Отговор
    И да бактерията остава около ден два във устната кухина и точно тук трябва да бъде унищожена!!!Постоянното пиене на вода и чай колкото по горещи толкова по добре за да изпратят вируса във стомаха а не да се свлече със плюката във белите дробове,гъргаране със сода и или вид алкохол също върши работа..Охлаждането на гърлото със студени напитки и лед подпомага вируса..И да алкохола помага при гаргара НО при по голяма употреба той също отслабва организма и спомага за проникването на вируса..
    Всичко това научих тук във Щвейцария..За момент такава информация ни дават и няма паника.Все пак това си е една вирусна пневмония която има всяка година ,но тази стана супер извесна...Успех на вас във България

    Коментиран от #13

  • 11 Ван

    6 1 Отговор
    За философите по горе има огромна разлика в размерите и Биологията на вирус и бактерия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Какво общо има бактерията с вируса???
    Нещо бъркаш тотално нещата.
  • 14 Поучителен глас от извънземен кораб

    10 4 Отговор
    Бог да пази България от всякакви корони, вируси и грипове, а извънземните да се опитаме поне да не доунищожиме за кеф и разнообразие тоз изстрадал мъченически народ! Политиците трябвa дa ce зaeмaт cпeшнo c кoрoнaвируca, a нe дa ми ce зaнимaвaт c глупocти нa търкaлeтa!Скапаняците туристи, които шарят насам-натам из държавите ще унищожат човечеството!Отменям /забранявам/ парада за 9 май в Москва, заради целувките на Червения площад и чумата, която може да тръшне лидерите там! A и дa прeдпaзимe Путин прeди вcичкo ocтaнaлo. Също забранявам целувките и сбирките в Брюксел. Бойко и Путин ще останат нецелунати тази година, а Радев пак няма да присъства на военен парад! 😂😂😂На българските комунисти нареждам /заповядвам/ да тръпнат в очакване пристигането на новичките ни f-16, защото други самолети няма да могат да видят, нито на руски, нито на български парад повече!!
  • 15 Истината

    29 2 Отговор
    Извинете предварително човека който само е роден във България но израстнал във Щвейцария!!!Написах тук не да споря със поредния балкански гений ,а за да напиша малко от информацията която на нас ни дават тук във Щвейцария и вярвайте ми тя е почти винаги на 99% по добра от тази във Булгаристан....Та така живи и здрави на вас..Както винаги вие там всичко знаете ,можете и разбирате..Бог с вас

    Коментиран от #17

  • 16 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    17 4 Отговор
    Короната отдавна го има в България но нашите доктори не могат да го диагностицират правилно и го наричат обикновенна пневмония или грип
  • 17 Трифонов

    5 9 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Нещата, които си написал, като съвети за справяне с вируса са стари, колкото света. Обаче, "швейцарецо", се отнасят за бактериите, а не за вирусите. Много е жалко наистина, че ти звучат нови. Познанието идва с четене. А ако съдим по демонстрираната от теб езикова култура, положението ти е драматично. Обясненията, че пишеш неграмотно, понеже не живееш в България от много време, не издържат.
    И накрая... ако животът ти в Швейцария бе толкова прекрасен, колкото се опитваш да ни внушиш, отдавна да си забравил за България. Та нали уж си само роден тук. И не би ти минало дори през акъла да четеш български сайтове, при това системно, и също така системно да драскаш коментари под статиите, в които да ни обясняваш как просперираш в Швейцария. На някакви непознати хора. Истината е, че си псе сред лъвове. Това те потиска и озлобява и те кара да си го изкарваш на онези от нас, които си живеем в собствената държава. Не на нас, на себе си внушаваш, че си добре... Но знаеш ли какво... очевидно не ти се получава.

    Коментиран от #21, #26

  • 18 БГГБ

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Какво по точно от това??
  • 19 БГГБ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    100% си доста напреднал с годинките, мин 60, всички знаят какво се случва с мозъка тогава ...
  • 20 Peci kupona

    4 0 Отговор
    По полов път предава ли се, че не ми стана ясно? Благодаря предварително.

    Коментиран от #22

  • 21 Лъв

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Трифонов":

    Ах Трифоне кой го интересува кой как пише, ограничен си мн, обаче те разбирам, с 5те лева в джоба с които трябва да платиш квартирата и какво ли още не, а и да ти останат за храна, няма как да мислиш по др начин. Пиша неграмотно налии, знам бее

    Коментиран от #24

  • 22 100%

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Peci kupona":

    Само по анален с слюнка, без няма проблем...
  • 23 Странгер

    5 0 Отговор
    Хайде и от мен малко инфо от извън България. Статистически сезонният грип взима два пъти повече жертви около 6000. Децата до 10 годишна възраст сякаш въобще не им пречи. Най големия процент в смъртността е при старците над 80г. И т.н. Изглежда че не е по-страшен от обикновен грип за хора с добро здраве и неразклатена имунна система.
  • 24 истината

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лъв":

    благодаря..те винаги знаят всичко а всъщност нищо......
  • 25 бай Шиле

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Нямаше те два-три дни.Притесних за теб.Слава богу пак си тук и ръсиш тъпотии.
  • 26 Глупако

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Трифонов":

    Дай съвет за справяне с проблема а не мнение !
  • 27 Аз пиша от Бали

    2 1 Отговор
    Балите са в сламника ,ракията е гряна мезето е тънко ..та се чуда вас дали са ви е-Бали !
  • 28 Анонимен

    2 0 Отговор
    Ще се лекувам с ракия.... За това ли забраниха домашната ракия.... Явно има с тонове ракия не изкупена на някой. Юруш народе за ракия.... Тия американци ще ни уморят....с филмите зараза,,, вирус,,,, живите мъртви,,,,, добре ни показват и подготвят какво ще се случи.... Защо при тях няма чума, луда крава, птичи грип... И прочие
    Така е като си дадохме небето, земята сега ще се тюхкаме.... А и тези китайци ядът какви ли не животни.... Гледах по Интернет на пазара им какви животни се продават. Гадост гадост ужас..
  • 29 мани мани

    3 0 Отговор
    превантивно, а и по време на боледуването от грипа:

    след като се приберете си мийте ръцете, лицето и пийте 20-30-40мл. силна ракия 50 51 52 53 54 градусова! ...
    вода за уста каквато и да е ... миене на зъбите минимум 2 пъти на ден! ... в шише си сложете вода от чешмата и сложете сода бикарбонат, и си пийвайте от нея или само жабурене, но имайте предвид, че гори и може да стане беля като си раздразните лигавиците и така ще попаднат именно бактерии и става лошо, затова трябва много внимателна дозировка! ...
    уиски може след това една, две глътки, за да смажете гърлото и лигавиците понеже ракията по принцип ги дере/дращи! ...
    минимум 3 спрея за гърло като най-много препоръчвам хексорал спрей! ... ако усетите гърлото, че ви дере, боли ... веднага парирайте и пръскайте! ...
    пийнете парацетамакс или парацетамол, аспирин, аналгин, аналгин хинин, само хинин на прах, пакетчета тайлолхот - минимум 10 трябва да имате от тайлолхота ...
  • 30 мани мани

    3 0 Отговор
    пиене на чай от лайка, мента, липа, куркума, боровинки, коприва и изобщо каквото имате, всякакви билки ...
    в 1л. чай слагате 1 или 2 чаени/кафени лъжички сода бикарбонат и хималайска сол на кристали или каменна сол, може и обикновена, но захар не! ...
    за 24ч. трябва да пиете минимум 2,5л. чай! дори да не ви се пие, защото болен човек течности много не пие по принцип, то се наливайте зорлен! може само чай без тия съставки по някое време :) за разнообразие :) ... ако можете пийте и по 3л. ... споко, бъбреците са ви бял кахър :) ще издържат! ...
    внимателно с дозировката на содата, за да не гори лигавиците! ... минаването в алкална нормална среда става с ментови лукчета :) ...
    може да я слагате и в топличка вода от чешмата (от там, защото съдържа хлор, който принципно трепи бактерии и вируси)...
    не ви трябва минерална, защото ще има в нея бактерии, а те не ви трябват! ...
    сурово ядене на джинджифил, чесън, лук, черен пипер схрускване на топченцата ...
    айрян, но от подквасено от вас си прясно мляко, като в айряна слагате повечко сол ... солено сирене си хапвайте ...
    прясно мляко не препоръчвам, понеже бактерии в тоя момент не ви трябват! ...
    в чая може да слагате съвсем малко клеева тинктура, но в аптеките тя е менте! и отново не бих препоръчвал зорлен да си пъхате бактерии, защото те не ви трябват в тоя момент... тя е за повишаване на имунната, но именно понеже вкарвате малко бактерийки, за да се задейства имунната... превантивно е, а не лекуващо! ес
  • 31 мани мани

    2 0 Отговор
    превантивно е, а не лекуващо! ествествен антибиотик е, но... са си бактерии ... вие си решавате за тинктурата :) уклончив съм леко относно нея :)
    абсолютно всички витамини на химия, магнезий с калции! минералът селен ...
    лукчета ментови, други не! абсолютно е забранено да приемате други захари! т'ва е отрова за вас! помагате на бактериите и вирусите така! ...
    да, ракията съдържа захари, но няма значение, с нея дезинфекцираме ... сок от лимони, моркови и всякакви плодове и зеленчуци ...
    носът се секне на мивката и се оставя мокър, капки не! гърленият секрет се отхрачва, поглъщане не! не се притеснявайте от околните да си плюете и храчите! ...
  • 32 мани мани

    2 0 Отговор
    бъз на чай, бъз направен накиснат в буркан със захар се залива по принцип, ако изнамерите, то по една лъжица на ден си хапвайте! ... но по принцип е превантивна мярка, а не че лекува по време на грип :) ...
    много важно е да поддържате киселинен баланс, киселинна основа в организма си, за да убивате бактерии и вируси, а преминаването в алкална нормална среда флора демек да се избавите от киселинността, я правете с вземане на 1-2 лукчета и хапване на манджичките за деня + кисело мляко без сол вътре тоя път ...
    киселинният баланс се следи трудно и в болнични условия или чрез специални измервателни уредчета, но няма да ви е нужно чак толкова ... просто карайте на усет :) то се усеща прекаленото киселене в стомаха :) потушава се с лукчетата, киселото мляко и яденето ... пийте по 200-250мл. на ден червено вино, за да си набавяте червени кръвни телца понеже ще ви трябват :) ... сланинка осолена и с празец ... сурово ядене на праз ... яжте месо колкото и да не ви се яде ... супи най-различни ... хапчета за отхрачване бромхексин, мукосолван по 1 на ден от големите, може и сиропи, но не препоръчвам ... така ще вадите пневмонията, която след грипа ще я има :) в момента, в който се озаферите и ви просветне, то знайте, че сте преборили почти вируса, но във вас има бая бактерии, които ще трябва да вадите! ваденето става с ОТХРАЧВАНЕ!
  • 33 мани мани

    2 0 Отговор
    кихането е добър атестат, че имунната сте я подсилили и че се е завърнала с добра сила, за да почне пак да се бори ... кихане зорлен може и с гъделичкане на косъмчетата на носа или с др. методи за кихане зорлен, което ще маха бактерии и вируса ... кихайте смело и никога не задържайте кихането с тъпото натискане на носа, колкото и да е културно, това ще ви убие! много е важно да изстреляте всичко навън с голяма скорост и хич да не ви пука! но може да сложите ръце отпред и ще има по тях бактерии и вируси, после се измийте добре! ...
    никога не притъпявайте кихането! ... за околните е добре, но вас това ще ви убие! ... попадайки в болницата никога не слагайте маска, ако ви карат! ... вие пазите лекарите, но това ще ви убие, защото вие трябва да вентилирате белия дроб и да отхрачвате, инак сте мъртви! ...
  • 34 мани мани

    2 0 Отговор
    след като сте излекуван, то щитовидната жлеза е изтощена на макс, затова ви трябва келп на хапове, хималайска сол, много почивка и никакви ваксини, имунизации и проверки манту, и тем подобни тъпотии, защото ще развиете автоимунно заболяване хашимото! на морето е добре да идете за повече време да дишате йодни пари :) планината не, защото там е студено! ... трябва ви жега! ... на есен си проверете щитовидната жлеза, но се плаща от вас :) и се изследвайте за спин, понеже тоя вирус съдържа хив ... та нищо чудно и да имате хив, т'ва всичкото, ако сме оцелели :) ...
    накрая за успокоение да ви кажа, че създателят на вируса, Frank Plummer го убиха, така че спокойно :) отмъстено е, но има и едни други уроди за доубиване! ...
    той е мулат мелез негроиден и много е обичкал негрите, та затова и прави комбинация от хив с коронавируси, за да си върне на белите и жълтите хора за дето белчовците създадоха спин, който да трепи черните хора в африка, любимата му африка и тоя психар е създал вируса, който ни мъчи сега ... малко конспирацийка :)
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 мани мани

    2 0 Отговор
    пиене на расул (това е накиснато прясно зеле в бидон на есен и става кисело зеле през зимата) ... съдържа витамин c и други витамини, и минерали соли :) солено ви трябва, запомнете! ядене на лютиви чушки! внимателно на усет си следете киселинният баланс ... дадох ви съставки, които могат серизоно да увреждат лигавиците на гърло, хранопровод и червата като цяло ... но няма страшно :) ето кои съставки увреждат лигавиците: сода бикарбонат, сол, ракията, чесъна, черен пипер, лук, уискито, парацетамола, аспирина, джинджифила, но вие ще вземате мъничко от тези съставки и няма страшно! има вероятност да ви раздразват, но се парира с ядене и лукчетата и киселото мляко! не бива да се допуска горене на лигавиците, за да не навлизат бактериите и вируса директно в кръвообращението... пропускливост в червата ще доведе до колит и се развиват автоимунни заболявания... така че много внимателно трябва да ги приемате ... няма как да ви обяснявам дозировките :) не яжте хляб! глутен не ви трябва, попаднат ли молекулите от пропускливостта и това ще доведе до хашимото! гледайте да се изолирате от хората! хора до вас, ви развалят аурата и енергийният баланс, който по принцип пази! сложете си герданче от кехлибари или други камъчета! има защо, но няма да обяснявам! справка назад в историята и ще видите, че всички са били с герданчета :)
  • 37 Ддд

    1 0 Отговор
    Прополис добър антибактериален природен продукт.
  • 38 Ддд

    1 0 Отговор
    И единствен антивирусен