27 Февруари, 2020 23:50 1 548 25

Балканите са стратегически важен регион

  • балкани-
  • тод уолтърс-
  • северна македония

Тод Уолтърс доволен от успехите на страните в региона

Балканите са стратегически важен регион - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Балканите остават стратегически важен регион. Това заяви върховният командващ на силите на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, цитиран от B92.

Той заяви, че има руски опити за спиране на евроаталнтическата ориентация на страните от Западните Балкани. Въпреки това обаче Северна Македония и Черна гора са истории на успеха.

„Русия има исторически и културни връзки с Балканите. Техни представители обаче поддържат и социално и политическо напрежение в региона.

Виждаме големи успехи на страните от този регион. Има опити те да бъдат спрени, но това не е факт“, заяви Уолтърс.

Той припомни, че руската страна все още не е признала Косово. САЩ продължават да съдействат за споразумение със Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илиев

    9 23 Отговор
    Успехите на Балканите щяха да са много по-големи, ако не бяха зловещите пипала на кремълските злобари.

    Коментиран от #5, #23

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    16 4 Отговор
    Чи как, заедно с Румъния ние сме първият слой пушечно месо.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ

    2 13 Отговор
    Той бе лидер на опозиционното движение „Солидарност“. Организатор на Марша на несъгласните и Марша за промени през 2014 г.Защитник на свободата на словото.Да си спомним някои негови мисли за Путин, Русия и руснаците.- Руската икономика е много слаба. Тя представлява едва 2,5% от световния брутен продукт и съществува благодарение на износа на нефт и газ за Запада и малко за Китай. Страната ни може да живее самостоятелно единствено по севернокорейски модел. Не говорим за това, но то е възможно. Идеите на чучхе са близки на Путин е неговите поддръжници. Все пак е добре, че Путин коментира санкциите срещу Русия. Той каза буквално: „Жалко е, че с тези санкции спада доверието… към резервните световни валути долар и евро“. Не се шегувам. Точно така каза. И умният народ се втурна да сменя рублите си за долари и евро, тези презрени валути… И правилно постъпиха хората. И това са тези хора, половината от които крещят: Путин е велик! Крим е наш!, а другата половина: „Путин – неговата м…а!“. Когато те ударят по джоба – изтрезняваш.- Приоритетът на путиновия режим е ясен – подготовка за война в ущърб на здравето и образованието на нацията. Доколкото смъртността в Русия е по-висока от раждаемостта, може смело да се каже, че на власт в Русия са русофоби-канибали, за които хората са пушечно месо.- Кражбите у нас са безнаказани, защото крадецът-патриот е много мил на родните либерали. Крадейки те крещят патриотични слова. Крим е наш, отвсякъде ни нападат врагове, ще ги разм

    Коментиран от #7, #17

  • 5 Изкаш да кажеш

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Илиев":

    На други злобари. Защото от проектите които Русия предлага на България Бг е печеливша.

    Коментиран от #13, #22

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бай Шиле

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ":

    На руснаците им се иска да превземат няколко държави но не могат да го направят.Нямат икономически потенциал за това и те си го знаят.Русия не може да е агресор,въпреки силното въоръжение.Руската военна доктрина е отбранителна.Агресор е САЩ.Преди години М.Олбрайт официално заяви:руснаците са твърде малко за тази голяма територия.Чети повече умнико.
  • 8 Румен илиев

    10 3 Отговор
    Олбрайт с брошките. Много и се искаше да разчлени Русия и да вземе само московия, а сибир да даде на Китай, а при морският край на Япония-на последните заради малчото и дебелака-като компенсация де. Е затова се размина и останаха само брошките. Сега ние няма какво да напишем - Русия си е цяла, въпреки всичко.

    Коментиран от #15, #18

  • 9 Румен илиев

    6 2 Отговор
    Олбрайт с брошките. Много и се 9искаше да разчлени Русия и да вземе само московия, а сибир да даде на Китай, а при морският край на Япония-на последните заради малчото и дебелака-като компенсация де. Е затова се размина и останаха само брошките. Сега ние няма какво да напишем - Русия си е цяла, въпреки всичко.

    Коментиран от #10

  • 10 Сандокан

    1 6 Отговор

    До коментар #9 от "Румен илиев":

    Ами то така и стана по мирен път Сибир и Далечния Изток гъмжи от Китайци заселващи се там След десет петнадесет години ще станат коренно население над сто милиона Също Републиките искат независимост Така че руснаците ще си останат само с ракетите светлото бъдеще
  • 11 летяща мишка

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Малееей как си се надрусал брат! Дилъра ти явно е пич щом ти дава такова здраво нещо!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Миг 29

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Изкаш да кажеш":

    Дрън Дрън... Защо не расекретят договорите относно "печелившите проекти" да видим колко точно сме надупени!
  • 14 Миг 29

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Ти къде живееш шматка и каква етническа принадлежност? И защо така лаеш срещу страна, която те изучила (донякъде и неуспешно) и навярно някъде в България живееш... Не е ли малко лицимерно да живееш тук пък така да говориш?
  • 15 Хихи

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Румен илиев":

    А нещо за великия и непобедим СССР да кажеш?
  • 16 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Нещо не личи по стандарта на живот Северна Македония и Черна гора да са история на успеха, както се изразява този американски стратег. Историята на успеха засяга само политиците, които слагат подписите си под тези съмнителни договорености да продават държавите си. Какво ние спечелихме от влизането си в НАТО се вижда и по окомерния принцип, тук не трябват специални доклади и сложен инструментариум.
  • 17 Румяна Костова

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ":

    Имате проблеми с ползването на Интернет и не можете да се доберете до информация за живота в Русия и излагате тук своите фантазии, сравнявайки я със Северна Корея. А Русия е ядрена държава с право на Вето в ООН. Да, американците, които пишат политическите и икономическите закони в днешния ни луд свят, налагат санкции, но Русия има тежест при важни световни събития и развръзка както в Сирия например.
  • 18 Румяна Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Румен илиев":

    Не, за Сибир американците имаха други планове, а не да го дават на китайците. Не забравяйте, че главнаната стратегически цели на САЩ е
    да насъскат Китай и Русия един срещу друг, а после са се справят с отслабения противник. Другата им цел е да отслабят Европа и да не и да не и позволят да има икономическо сътрудничество с Русия.
  • 19 винаги с Русия

    1 0 Отговор
    Добре,че българския народ е с Русия.
  • 20 Един

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Балканите остават стратегически важен регион!" Затова НАТО ще се заеме да го разчисти за своя употреба! (ДА НЕ СИ ПОМИСЛИТЕ , ЧЕ ЩЕ Е ЗА БЛАГОТО НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО!!!)
  • 21 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Че какво ще и охлабват Щатите на Европата, когато тя цялата им е в ръчичките ? От юг на север и обратно всичкото е НАТО и ЕС. Къде няма военни бази и ядрени ракети на янките? Нашите политици нямат понятие, какво има във военните им бази у нас или се правят, че не знаят. А Балканите и нашето мило Отечество ще задържи толкова природонаселение, колкото ще е нужно за обслужване на янките. Те ще стават все по-вече и по-вече....... Варна - Крим ..600 км. До Новорусийск да са 700. Две-три удобни пристанища.... КАКви ли ще са големите успехи за нас ......като ни разгонят фамилиите по цялата Земя ?
  • 22 Димитър

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Изкаш да кажеш":

    България никога не е била печеливша, когато става на въпрос за руски проекти. Ако не беше Ес които издейства намаление на цените на руския газ по линия на турски поток щяхме да продължаваме да плащаме най скъпия руски газ в целия Ес. България и още 7 държави ще трябва да плащат по евтин руски газ, защото европарламента беше издействал голяма глоба за Газпром за нарушения и тн. Руснаците под угрозата от глоба се съгласиха за отстъпки от цените на газа. По линия на руския проект за аец Белене, руснаците също искат да ни прекарат, защото той е корупционен и много скъп над 25 милиарда лева, проект които ще постави в тежка руска зависимост българската енергетика и ще увеличи риска от ядрена авария тип Чернобил, защото Белене е в земетръсна зона. А високите цени на тока ще плащаме всички българи. Русия е най големият враг на България, особено в икономиката. Тя източва от България всяка година между 4 и 6 милиарда долара. Най опасни за България и българския народ са руските сиамски и кагабейски близнаци Бсп, Дс и Дпс защото те безусловно и слугински обслужват руските интереси, поставяйки в риск националната ни сигурност. Заплашвайки настоящето и бъдещето членство на България в Ес и Нато. Тандема Бсп и президента Радев ако са заедно във властта е много опасен за всички.

    Коментиран от #24

  • 23 SAAB

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Илиев":

    И преди и сега .....наколенки и пози без килоти ! Разлика има обаче съществена .......преди произвеждахме боклуци и си ги менкахме между нас.....имаше работа , образование , СЪД .........сега огъзеният на запад получава само фондове за усвояване .......няма и 300км асфалт.......а има 27 милиарда дълг !
  • 24 SAAB

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Димитър":

    Да кажеш само каква газ .....и откъде ще дойде .....да кажеш сама EU каква газ ползва и иска още ......вероятно ще транзитирате анален газ от преяждяне с боб......цялата главанашка дружина !
  • 25 цербер

    0 0 Отговор
    "Балканите са стратегически важен регион." ЗА ТЪПИТЕ ЯНКИ-ДА,ВАЖЕН РАЙОН Е. ЗА ДА СЕ НАСТАНЯТ ТУК И ДА ГЛЕДАТ ПОД ПОЛАТА НА РУСИЯ.ХОРАТА НЕ СА ВАЖНИ,НА АМЕРИКАНЦИТЕ ИМ ТРЯБВА ТЕРИТОРИЯТА НИ.