27 Февруари, 2020 19:40 1 057 3

ЕК: Преговорите за присъединяване на две балкански държави могат да започнат до седмици

  • ес-
  • ек-
  • северна македония-
  • албания

Франция блокира през октомври започването на преговори с Тирана и Скопие

ЕК: Преговорите за присъединяване на две балкански държави могат да започнат до седмици - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз може да започне преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония до няколко седмици, тъй като и двете страни постигнаха добър напредък в тяхната подготовка, заяви в четвъртък европейският комисар по разширяването на ЕС Оливер Вархеи, предаде Ройтерс.

Франция, която блокира през миналия октомври започването на преговори с Тирана и Скопие, посочи по-рано през февруари, че преговорите за членство могат да започнат, ако Европейската комисия представи през март положителен преглед за готовността на двете балкански държави.

Оливер Вархеи каза, че докладът на Комисията, който трябва да бъде публикуван през следващата седмица, е обнадеждаващ.

"Има сериозен напредък и при двете държави. Много ме окуражава фактът, че тези две страни са избрали да ускорят подготовката си", каза той след среща на Вишеградската група със страните от Западните Балкани, която се проведе в Прага.

"С този доклад се надявам да убедя държавите членки на ЕС, че двете страни са готови и ние трябва да сме готови да започнем преговори с тях", посочи Вархеи и добави, че "силно се надява да започнат преговори със Северна Македония и Албания през следващите седмици".

Ако бъде разрешено да продължат преговорите за членство, одобрението може да бъде прието по време на срещата на върха на лидерите от ЕС с всичките шест страни кандидатки от Западните Балкани - Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Босна и Северна Македония - в Загреб през месец май.

Френският президент Еманюел Макрон отказа да одобри началото на преговорите за присъединяване на Европейската среща на върха през миналия октомври, като заяви, че процесът на приемане на нови членове трябва да се промени.

Този месец ЕК предложи реформи в процеса на присъединяване в съответствие с френското предложение, направено през ноември, позволявайки на правителствата от ЕС да направят по-лесно спирането или нулирането на преговорите и замразяването на предприсъединителните средства.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт!

    2 3 Отговор
    Е сега влезнат ли и те тия убавци с Българистан е свършено веднъж и завинаги.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    Не, процесът ще бъде продължителен. Първо ще позволят на шиптарите да се развият до Велика Албания, поглъщайки изцяло Северна Македония и още области от Сърбия, пък после ще видим дали ще хвърлят око и на България. Албанците са важни за САЩ. Те са част от веригата за продажбата на наркотици, които държавните служби на САЩ осъществяват. Пускането свободно на албански терористи в Европа е също в помощ на отслабването на този континент от вътре.
  • 3 Иванчо

    0 0 Отговор
    Ако Албания и Македония влязат в ЕС преди Сърбия, направо да се саморазпуска. Не че сърбите са цъфнали и вързали, но тези две страни са на светлинни години зад тях. Само че сърбите си защитават интересите и затова ЕС ги е*ава.
Новини по държави: