29 Февруари, 2020 18:00 5 924 13

Германците се запасяват с храна заради коронавируса

  • германия-
  • вирус-
  • коронавирус-
  • храна-
  • световна здравна организация

В някои магазини рафтовете с трайни продукти се опразват

Германците се запасяват с храна заради коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заради коронавируса германците започнаха да се запасяват с храни. В някои магазини рафтовете с трайни продукти се опразват. В Бон едно училище затваря врати поради случай на зараза. Инфектираните в страната са над 55.

С оглед на растящия брой инфекции от новия коронавирус Световната здравна организация (СЗО) промени своята оценка за риска от световно разпространение на заразата - от "висока" на "много висока", което е най-високата степен. Германия и останалите държави взимат все по-строги мерки срещу вируса.

В Германия хората оживено обсъждат темата - из автобуси, влакове, на работните места. Гледката в някои супермаркети вече също е доста странна. Германците явно се подготвят за принудителен престой в къщи, защото рафтовете със стоки на много места са полупразни.

С какви продукти да се запасим?

Кристина Шюц, говорителка на концерна REWE Group, заяви пред ДВ, че в цялата страна междувременно се засилва търсенето на хранителни продукти и особено на консерви. Към концерна със седалище в Кьолн спадат веригите от магазини Penny, REWE и Nahkauf. От дискаунтъра Lidl също потвърждават тази тенденция. Техен говорител заяви: "В някои региони и филиали забелязваме значително повишени продажби". Особено търсени били трайни хранителни продукти, като консерви и макарони, както и тоалетна хартия и дезинфектанти.

Още преди четири години германското правителство състави списък със стоки, които гражданите следва да си набавят в случай на извънредна ситуация. Списъкът на Службата за защита на населението от аварии и катастрофи съдържа най-вече трайни храни. В препоръките на Службата се казва, че хората трябва да се запасят със стоки за най-много десет дни, не повече. Конкретната препоръка гласи: "Добре е да разполагате с около 14 литра течност на човек за една седмица". Като особено подходящи се препоръчват минералната вода и плодовите сокове. И още: "Купете преди всичко храни и течности, които Вие и семейството Ви ползвате в ежедневието си". Въпросните храни, естествено, трябва да могат да се съхраняват за по-продължителен период без охлаждане. Службата препоръчва при покупките да се обръща внимание на срока за годност на консервите и продуктите. При стоките без маркиран срок на годност гражданите биха могли да отбележат датата, на която са ги закупили.

"Нека не всяваме паника!"

В чужбина тази германска педантичност поражда възхищение. В коментар за разпространението на коронавируса в Европа, българският вестник "24 часа" например пише, че повечето потребители трупат безразборни запаси от всевъзможни продукти, без всякаква идея дали изобщо са им нужни. В заключение изданието препоръчва: "Затова е добре да се действа на принципа, възприет от германците". И още: "От такъв списък има смисъл, защото няма никаква полза от трупането на излишни запаси".

Редица германски коментатори споделят това виждане и предупреждават да не се изпада в ненужна паника. Според тях, броят на инфекциите с коронавирус в Германия все още е обозрим, поради което е добре да се действа разумно. Председателят на Германския съюз на журналистите (DJV) Франк Юберал заяви: "Онова, от което се нуждаят хората сега, са съвети, разясняване и ориентация". Той апелира към журналистите да се придържат към Кодекса за поведение на германските журналисти, където се казва: "В материали на медицински теми следва да се избягва търсенето на сензации и подклаждането на неоправдани страхове или надежди у читателите". И по-нататък: "Подклаждането на страх и истерия е несъвместимо с отговорната журналистика".

Страхът на германците от коронавируса обаче още отсега е факт и основна тема сред хората. Днес, 29 февруари, бе потвърден поредният случай на заразен с коронавирус в страната. Става дума за въпитател в занималнята на едно начално училище в Бон. Училището ще остане затворено за две седмици. 23-годишният младеж е празнувал карнавала в Хайнсберг, където са регистрирани и най-много инфекции с вируса в Германия. Общият брой на заразените в страната надхвърля 55.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bundesrepublik Deutschland

    14 16 Отговор
    Пълни глупости!...... Светла памет на ФЮРЕРА

    Коментиран от #4

  • 2 1234

    15 4 Отговор
    Че не може да си напазаруват умствен багаж
  • 3 ОТ СТОЛИЦАТА

    20 3 Отговор
    ЩО? В БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е ПО-РАЗЛИЧНО ПО МАГАЗИНИТЕ? ВИЕ МАЙ ДНЕС НЕ СТЕ ХОДИЛИ ДО НЯКОЯ ОТ ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ ДА ВИДИТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА НА ЩАНДОВЕТЕ С ТРАЙНА ПРОДУКЦИЯ - БОМБА ПАДНАЛА. ПЪЛНА ПСИХОЗА. КУ-КУУУ
  • 4 Kurizatebe

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Bundesrepublik Deutschland":

    Kurzamaikati

    Коментиран от #12

  • 5 чернобил онлайн

    25 3 Отговор
    Нека оглупяването започне - Сега !
  • 6 ТТТ

    10 3 Отговор
    Тоалетна хартия ами изми те си дупатата стига с тази шпакловка
  • 7 НЕМА ЛАБАВО

    7 2 Отговор
    Пазаруването е на мода.
  • 8 така така

    11 3 Отговор
    Опразват се, защото мигрантите изпоядоха всичко!! На всеки трябва да е ясно.
  • 9 факт

    10 2 Отговор
    и вазелин ,че талибаните идат!
  • 10 ИБАЛ СЪМ ИМ.....

    9 3 Отговор
    .....МАМАТА......НА ШВАБИТЕ....ТЯХ ЛИ ДА МИСЛЯ.
  • 11 goni

    5 3 Отговор
    Те тия са си такива. Всеки ден измират десетки хиляди от какво ли не! Запасяват се с храни и се крият по къщите!:) Ле-ле-ле!:) Бог да ги прости! Дано не умрат баш от тоя вирус!:) Сериозно ли мислите че на всеки починал му се прави изследване от какво точно е умрял! Ако, мислите така сте за психиатър! Пандемия няма и няма да има! Човечеството накрая ще загине, но не поради разни вируси, а защото ще се избием! Имунната ни система е такава че биологичното оръжие е неефикасно. За сметка на това други оръжия са ефикасни!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 НАСКО

    0 0 Отговор
    Ей страхлив народ, от някакъв си вирус се страхуват.
Новини по държави: