Last news in Fakti

1 Март, 2020 17:01 1 767 20

САЩ незабавно могат да започнат изтегляне от Афганистан

  • сащ-
  • талибани-
  • афганистан-
  • ал кайда-
  • ислямска държава-
  • доналд тръмп

Президентът Тръмп ще се срещне лично с лидерите на талибаните в не толкова далечното бъдеще

САЩ незабавно могат да започнат изтегляне от Афганистан - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американските войски незабавно ще започнат изтеглянето си от Афганистан след подписването на историческо споразумение с талибаните, което може да сложи край на 18-годишната война, съобщи радио "Свободна Европа".

Това каза Тръмп пред репортери в Белия дом на 29 февруари, в отговор на въпрос кога войниците ще започнат да напускат Афганистан.

Той обяви, че ще се срещне лично с лидерите на талибаните в не толкова далечното бъдеще, без да е конкретен кога точно ще се случи това.

Според декларацията САЩ ще намали броя на своите войски в страната до 8 600 в рамките на 135 дни след влизането в сила на споразумението с талибаните.

От 2018 г. Вашингтон и талибаните се опитват да договорят мирно споразумение, което да гарантира изтеглянето на чужди войски от Афганистан в замяна на гаранцията на движението, че страната няма да стане сигурно убежище за терористите.

Джон Болтън, бившият съветник по национална сигурност на САЩ, обаче критикува сделката.

"Това е сделка в стил Обама. Легитимирането на талибаните изпраща грешен сигнал до "Ислямска държава" и терористите от "Ал Кайда" и до враговете на Америка като цяло", каза той.

Много експерти също предупредиха, че евентуалните разговори, ако се случат, между афганистанските правителствени служители и талибаните, могат да се окажат проблемни.

САЩ незабавно могат да започнат изтегляне от Афганистан

Мнозина в Кабул отхвърлиха разговорите с екстремистката група, като изразиха съмнения относно нейната искреност и способността да контролира бойците си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    4 4 Отговор
    Срока за изтегляне е 14 месеца, кому са нужни подвеждащи и фалшиви заглавия?
  • 2 боцмана

    12 0 Отговор
    Ами какво чакате още.
  • 3 Робот

    9 4 Отговор
    Бягат!

    Коментиран от #7

  • 4 ПЕНКО

    13 3 Отговор
    ЩО БЕ , НЕ ОТКРИХА ЛИ ЗАЛЕЖИ ОТ ЛИТИЙ , НИОБИЙ И ДРУГИ ЦЕННИ СУРОВИНИ !!!??? ЕХ САЩ -САЩ - ЕВРЕЙСКАТА ВИ ДИКТАТУРА СИ Е САМО ЗА ВАС !!!!!!!!
  • 5 Шляхтиц

    14 2 Отговор
    От Афганистан се изглят от 18 години. От Виетнам се изтегляха 6 години............
  • 6 Тръмп

    6 11 Отговор
    Великата американска армия ,се оттегля с достойнство пред диваците Талибани!

    Коментиран от #9

  • 7 Бесен язовец

    3 13 Отговор

    До коментар #3 от "Робот":

    Не бягат а отиват да подпукат Путин и те в Сирия

    Коментиран от #15, #16

  • 8 Хи хи хи

    16 2 Отговор
    Беганье му е майката. Тия поне в това са майстори. Знаят как се прави. 😀
  • 9 no name no face no number

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Тръмп":

    Ще се оттеглите със същото достойнство и от Сирия и Ирак хахаха та и от Турция никой не иска крадци на собствена територия.В тази дивашка сбирщина от нации се почитат само хора откраднали минималнп поне едно кремче от мезмитен магазин на аерогара по избор

    Коментиран от #10

  • 10 Borislav Popovщ

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "no name no face no number":

    Ще се оттеглят защото това е предизборно обещание на Дончо, а той си държи на думата не е като лъжеца Жужко.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 no name no face no number

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popovщ":

    хахаха видях, колко си държи.......държи на сириският петрол и базите в Орак, но ще има тенкю ама нема нужда арв бегай и от тези държави и то скоро, никой не обича неканени гости и то такива, които даже забравят да си тръгнат е има начини да им напомнят нежно и со малко кютек
  • 12 no name no face no number

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popovщ":

    Ирак sory technical error
  • 13 Ю Кортес

    1 3 Отговор
    Добра и умна политика.
  • 14 Бай хой

    6 1 Отговор
    Отидоха като аслани, вращат се наср.ни.
  • 15 Бай хой

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен язовец":

    Що, кой друг го подпука че не разбрах? За сега руснаците нямат загуби в Идлиб за разлика от други?

    Коментиран от #18

  • 16 Ха ха ха ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен язовец":

    От Сирия си събраха чукалата още преди Афганистан. Тръмп прибира кравите в обора, от всякъде наритани и айде в обора:)))

    Коментиран от #17

  • 17 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха ха ха":

    тва че тръмп е руска марионетка не е таина за никого,но я кажи от коя част на сирия са се махнали американските части??до колкото знам те от години контролират около 40% от сирия заедно със сирииските кюрди.та кажи от коя част са се махнали ?същото ще стане и в афаганистан,тръмп ще напъва за изтегляне бес зделка за да го изберат втори път и накрая конгреса ще му отнеме правото да взема решение както стана в сирия!
  • 18 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    нямат загуби ама друг път.преди седмица обявиха няколко офицера дали фира,а путин като цяло засекрети инфото за руските загуби ,така че тва че не обявяват не значи че нямат.руския спецназ се бие на първа линия ,а днес и вчера асадиските групи са подложени на натиск и отстъпват със загуби.иранците обявиха днес 20 човека и нагоре ,въпреки че и те обикновенно си траят при загуби!

    Коментиран от #19

  • 19 898

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Фашисте ,ето ти ново инфо.Загуби в жива сила на САА-148 души,не 2100-лъжецо,ранени 328 - души от САА,свалени 2 сирийски самолета 17 танка 12 -БМП и пикапи. Това са загубити на Асад за двата дена лъжа и помия която сипете тук.Сега гурците 34 убити войници и офицери 32 ранени,цигани терористи 57 убити и около 214 ранени,свалени шест турски дрона.4 САУ 7 -танка най нов клас и около12 автомобила.
    Знаеш ли фашисте,когато се справят с дроновете,а те ще се справят,тази изтерзана армия така ще накъса потурите на аскера,че ще замирише до Анкара!

    Коментиран от #20

  • 20 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "898":

    отново станах фашист!!!!и къде съм отричал тези данни другарю?единственото което казах че вероятно и руснаците имат загуби ,но не ги обявяват щото путин засекрети този вид инфо още преди няколко години.освен тва в сирия воюва хибридната група вагнер,която само по документи се води частна фирма,демек убитите не влизат в статистиката на руската армия!