2 Март, 2020 12:00 1 947 5

Вучич: Няма смисъл да очакваме САЩ да променят позицията си за Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • албин курти

Сърбия е в много сложна ситуация в региона, обяви държавният глава

Вучич: Няма смисъл да очакваме САЩ да променят позицията си за Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбите и евреите винаги са били едни до други през историята и взаимната им подкрепа продължава и днес, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в изказването си през уикенда на годишната конференция на Американско-еврейския комитет по обществени въпроси, съобщава сръбският печат.

Сърбия, която е в много сложна ситуация в региона, се опитва да намери най-добрия начин "да направи нещо официално в Ерусалим", каза Вучич.

"Скоро ще открием не само представителство на нашата Стопанска камара, а и официално държавно представителство в Ерусалим, с официалното знаме на Сърбия, наред с посолството ни в Тел Авив. Това е нашият начин да изразим уважение към израелския народ", каза сръбският президент.

"Няма смисъл да очакваме САЩ да променят позицията си за Косово, но можем да се опитаме да представим Сърбия по друг начин и да имаме много по-добри отношения със САЩ", каза преди това пред журналисти Вучич.

По време на посещението си във Вашингтон Вучич се срещна с американския специален пратеник за Западните Балкани Матю Палмър и оцени разговорите с него по всички важни въпроси в региона като "добри". Вучич добави, че САЩ проявяват "все по-голям интерес" за проблемите в цяла Югоизточна Европа.

Същевременно сръбският първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич заяви, че Сърбия не бива да се отрича от правата си в Косово и добави, че държавата няма да приеме ултиматуми и шантаж, пише вестник "Данас".

"Всички очакват да престанем да се борим за Косово, да го признаем за независима държава, която принадлежи на албанците. Ние сме за диалог, за компромис, но трябва да кажа от името на Социалистическата партия на Сърбия /СПС/, на Единна Сърбия, заедно с /президента Александър/ Вучич, че ще се съпротивляваме на всеки натиск. Със сигурност няма да приемем ултиматуми и шантаж, защото нямаме друга страна и друг народ", каза Дачич вчера в Кралево, където присъства на тържество по повод 30 години от основаването на СПС.

Той обяви, че предстоящата му дейност като външен министър предвижда посещение в Африка, където с държава, чието име не пожела да разкрие, ще преговаря за оттегляне на признаването на независимостта на Косово.

Сръбският "Блиц" на свой ред пише, че отдавна планираната среща в Париж между Косово и Сърбия, замислена от президента на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, може да се състои скоро, веднага след обявената от премиера на Косово Албин Курти предстояща отмяна на митата върху стоките от Сърбия, но само ако това бъде направено в пълен обем.

Косовският премиер Албин Курти обяви миналата седмица, че от 15 март ще отмени въведените от правителството на Рамуш Харадинай стопроцентови мита, но само за вноса на суровини от съседна Сърбия. В замяна Курти поиска Сърбия да спре да иска от други страни да се откажат от признаването на Косово. Курти каза, че ако Сърбия се съгласи, Косово ще отмени 100-процентовите мита за всички сръбски стоки две седмици по-късно.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вучич как се наигра с Панцерите

    4 7 Отговор
    Ще го държи доста време влага, турците му показват как работи Панцера в реални бойни условия

    Коментиран от #3

  • 2 Арефостата

    4 4 Отговор
    Косово е българско. Самото име Косово е българско. Еби се фостата сръбска маймуна.

    Коментиран от #5

  • 3 Borislav Popov

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Вучич как се наигра с Панцерите":

    Хе, хе, панцерите и те се оказаха картонени и заради това са без аналог.
  • 4 Българин

    0 0 Отговор
    Стига с това Косово
    Сърбите както водят войни с Косово като нищо Войводина и Санджака ще ги ударят в гръб и ще се отцепат и тогава Сърбите ще му захълцат .
  • 5 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Арефостата":

    Донякаде си прав
Новини по държави: