Last news in Fakti

5 Март, 2020 07:24 7 023 51

Ключова среща между Путин и Ердоган

  • идлиб-
  • сирия-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • турция-
  • русия-
  • среща

Ще има ли резултат от тази среща?

Ключова среща между Путин и Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне в Москва с руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят ситуацията в Идлиб. Вчера турският лидер заяви, че очаква в резултат на разговорите да бъде постигнато незабавно примирие в сирийската провинция. Пред журналисти в Анкара Реджеп Тайип Ердоган обяви, че резултатите от срещата ще бъдат оповестени на съвместна пресконференция и нищо няма да остане скрито. Това ще бъде третата лична среща на двамата лидери от началото на годината.

Турският военен министър Хулуси Акар изрази надежда, че ще бъде постигнато мирно политическо решение. Той обаче очаква Русия да спре атаките на Дамаск и да упражни влиянието си частите на сирийската армия да се върнат към границите, договорени в Сочи през септември 2018 г., т.е. отпреди настъплението, което започнаха в края на миналата година, предаде БНР.

Надяваме се да достигнем до съгласие по пакет от необходимите общи мерки, заяви и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В понеделник руският президент Владимир Путин заяви пред ТАСС, че Русия няма намерение да воюва с когото и да било, но и създава ситуация, при която на никого не би дошло наум да воюва с Русия. Същевременно говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков отбеляза, че Турция е изпратила свои бойни подразделения в Идлиб в нарушение на международното право, тъй като това е сирийска територия. Според руските данни турските части в района достигат числеността на една механизирана дивизия. Ген. Конашенков добави, че практически се е стигнало до срастване на турските наблюдателни постове и зоните, контролирани от терористичните групи, което е довело до постоянни атаки и обстрел срещу руската военновъздушна база „Хмеймим“.

Турция обвинява Дамаск в нарушения на споразумението от Сочи от май 2019 г. насам, докато Москва изтъква, че Анкара не е изпълнила ангажиментите си за разделяне на радикалните бойци от другите въоръжени групи в Идлиб, както и че не е освободила магистралите М4 и М5 до края на 2018 г.

Напрежението между двете страни в Сирия нарасна след като при сирийска въздушна атака в нощта срещу 28 февруари по официални данни загинаха 36 турски войници. Анкара отговори с военната операция „Пролетен щит“, при която бяха нанесени мощни артилерийски и въздушни удари срещу частите на сирийския президент Башар Асад. Междувременно руската военна полиция навлезе в стратегическия град Саракиб, където се пресичат магистралите М4 и М5 и по този начин блокира възможността за турски удари срещу намиращите се там сирийски части. Вчера други двама турски военни загинаха, а шестима бяха ранени при обстрел в Идлиб, потвърди турското военно министерство. На 3 март пък при два отделни инцидента бяха убити двама турски военни, общо 10 бяха ранени.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вгзти

    38 9 Отговор
    Време е разумът да надделее ! Стига страдания за сирийският народ ! Османлията да си прибира джихадистите или да ги подари на Европа ! Голяма война не е нужна, дано Путин успее да убеди слугата на Америка, че е време за мир !
  • 2 Kcaniba

    23 29 Отговор
    Макак така, соросняяя;!!
    Защо чултанчето пак по.ср.ано лети при Императора, на килимчито???
    Нали Русич слаба, Еутя се оплаши...
    Ех ех, едно време какви комсомолчеоа бехте, к днес чте гола вода.

    Коментиран от #15

  • 3 Лекар БГ

    37 5 Отговор
    След 2016 в Турция е въведен едноличен султански режим,проислямистки при това.Как този режим,реши да"демократизира "Сирия,сваляйки Ал Асад?!
    Ердоан ли не знае,че руснаците няма да отстъпят последната си база в региона?!За нечовешката му изцепка спрямо Гърция не ми се коментира.
    Ердоан е агресор в тази война.

    Коментиран от #6

  • 4 Обичам свинска пържола

    30 6 Отговор
    Днес ще се види колко струва думата на Ердоган. А договорът от Сочи е железен.
    1. Запазване на целостта и единството на Сирия.
    2.Разделяне на опозицията която е на масата на преговорите в Женева от Алкайда и ИДИЛ.
    3.Унищожение на Алкайда и ИДИЛ.
    4.Като временна мярка освобождаване на М5 и М4 които свързват най-големите градове в Сирия за да може търговията да живне и хората да могат да възстановят къщите си.
    Много изстрадаха тези хора айде стига вече и звярът Ердоган да прояви малко състрадание.

    Коментиран от #12

  • 5 Честито на турците

    10 11 Отговор
    Сорос, в своя статия във Financial Times, призовава Европа да помогне на Ердоган срещу Путин ........
  • 6 Обичам свинска пържола

    21 4 Отговор

    До коментар #3 от "Лекар БГ":

    Ще я демократизира с шериата😀😀😀😀😀. Това е логиката на Хасан гнусна работа.
  • 7 отзад без любов

    1 13 Отговор
    Чифутин си е поръчал вазелин с мирис на шамфастък,да угоди на Агата
  • 8 ****

    24 7 Отговор
    И колко пъти Путин смята да го посреща,и да провежда телефонни разговори с тази чалма.Време му е да му каже да си събира шалварите,и да се прибира в Турция.
  • 9 Бай хой

    20 3 Отговор
    Мирно политическо решение може да има ако турция се разграничи от радикалните ислямистки групировки в района. Това не го наблюдаваме в последно време а дори напротив. ИДИЛ се сраства с турската държава и режима на Ердоган. Аз лично не виждам как турския аскер ще започне бойни действия срещу радикалните ислямски милиции на ИДИЛ. Турската операция се провали с гръм и трясък. Освен ако целта им не е била само убийствата на сирийски войници.
  • 10 Ю Кортес

    12 11 Отговор
    И за двете страни Сирия е тупик.
    За русия сметката е 4.5 милиона долара на ден.Толкова е обзавеждането на едно модерна съвременна болница.
    Колко акъл трябва да имаш за да се набуташ в сирийската пустиня.

    Коментиран от #14

  • 11 Румяна Костова

    12 7 Отговор
    Ето го и,, доказателството " за успеха на турската армия-руснаците завладяват Саракиб, който е важна част за контролирането на магистралите М4 и М5.
  • 12 Румяна Костова

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "Обичам свинска пържола":

    Нищо не струва думата на Ердоган. В това се убедиха и европейските му приятели. Прибра им парите за имигрантите, а сега ги извозва до гръцката граница. Днес се пазари за едно и обещава, подписва договори, утре му идва друг акъл.

    Коментиран от #29, #32

  • 13 бакалски стоки

    8 1 Отговор
    пак ще има - домати туризъм т. потоци др. пазарлъци !
  • 14 Румяна Костова

    12 15 Отговор

    До коментар #10 от "Ю Кортес":

    Достатъчно акъл и елементарни сметки, че ако ИДИЛ победи в Сирия, кадри на тази забранена организация набързо ще се придвижат и до руските граници. Още посланието, че Русия не изоставя своите съюзници както това направи САЩ с кюрдите. Да добавим и тренирането на руските войници не в учебна обстановка, а в реални военни битки.

    Коментиран от #16, #17, #28

  • 15 pepy

    24 10 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Ами то императора и султана са от една порода... голЕмата работа. По тази причина българофобите-кремълофили им се кефеха повече от година - срещи, прегръдки и т.н.

    Опорките пак се смениха и стана весело... някои забравиха какво са писали съвсем скоро и изтрещяването е факт.

    Сега и двамата ги тресе параноята - причини колкото искаш... за два мсеца - три срещи...
  • 16 Обичам свинска пържола

    17 6 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    А истинската цел са арабите. Тези хора благодарение на САЩ имат мнооооого пари. Е сега Путин идва почти на готово за да им вземе парите като им продаде сигурност аааа пардон оръжия😀😀😀.
  • 17 Кирил

    17 10 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Нима,
    Ислямска държава се захранваше с бойци и от русия,набирателни центрове в астрахан Волгоград грозни.как мислиш става това без организацията им от руските служби.
    Сега,за бомби пари има,за пенсии няма.
    Набутвация и пълен провал.
    Афганистан,второ издание.Уж и там си пробваха оръжията,после сесерето уйде у небитието

    Коментиран от #22

  • 18 Начо

    7 10 Отговор
    Без домати,лошо,ами без турски краставици как ще изкарат рускините
  • 19 ⚡ Хрониките на Евразия

    12 13 Отговор
    Днес ботоксовото величие , ако не умилостиви предводителя на бежанците , турската армия ще започне кютека вече сериозно ..

    Коментиран от #23

  • 20 Турски "преговори"

    11 1 Отговор
    Турците инсталират джихадисти (облечени като бежанци) в Одрин. Послание към Путин за тръбопровода.. Те също заплашиха Русия, че джихадистки снайперисти отсега ще целят руски кораби в Босфора..
  • 21 Бачо Киро

    7 4 Отговор
    А може толкова лесно да се реши проблема.... От Босфора надоле го заравняваме и го прайм паркинг и МакДоналдс и мир. Няма идиоти - няма и проблем.
  • 22 Бачо Киро

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Кирил":

    Тоя па, ИД се захранвала от Русия... Затова са се сляли вече направо с турците, белите каски, фалшивите де, дето ги прибра Израел като ги напънаха, сега са при турците и те, играят го информационно бюро както и преди, но нова филмова продукция още не съм видял, може да им няма зеленото платно и камерите... Абе кухи лейки сте, Клинтън ви го каза, МакКейн ви го каза - че те са създали, въоръжили, финансирали и тренирали ИДИЛ, ма вие пак руснаци виждате под леглото. И за белите каски на английския агент - боклук ви казаха, и колко пари са наляти ви казаха, на журналистите им падна ченето като чуха, буквално с отворена уста останаха... Ма не, та не... Путин ги хранел... Те официално даже и от нас купуваха оръжие и чрез Саудитска Арабия го пращаха, ма и това забравихте... Въобще забравихте какво беше в Сирия преди Джуджето да влезе с шут във вратата, как ИДИЛ беше навред и си правеше каквото иска, как Ердоган купуваше петрол на безценица от ИДИЛ, синът му управляваше петролните доставки, как се правеха САЩ и компания, че уж бият по ИДИЛ, Турция си биеше по кюрдите и по никого друг и тн, и тн... Забравихте ги тези неща, късия натири ИДИЛ в миша дупка, затова и Турция седи там, понеже до сега срещу нея не се стреляше. Но се оплетоха много и няма да я бъде тая.

    Коментиран от #33

  • 23 Путин

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Аз ли да си го преместя или ти ще проявиш инициатива?
  • 24 """""'

    3 4 Отговор
    ГЛЕДАМ ТУКА БЪЛГАРИТЕ МНОГО СЕ ВЪЛНУВАТ ОТ КАКВОТО И ДА Е БИЛО НОВИНА ЭА ТУРЦИЯ .ОТ ОМРАЭА И НЕНАВИСТ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ .ЭА НАЩА МЪКА НЕ СЕ РАДВАЙТЕ И ЭА НАЩО ЩАСТИЕ НЕ СЕ ТЪЖЕТЕ
  • 25 Цялата истина е че

    6 1 Отговор
    Ислямистите, групировките или както и да ги наричат държат полетата с петрол, най богатата част в Сирия на петрол, затова ги подкрепят и турците, Израел пък са против всички в региона за да са най силни, а САЩ попринцип подкрепят и Израел и Турция, а дори и да не са те, Щатите подкрепят всички воюващи, за да си продават оръжията и ако може да свалят режима и да си сложат техни подлоги. Същото и с бежанците около 20% са сирийци а останали от Афганистан, ирак,
  • 26 Продължение

    8 4 Отговор
    Нали САЩ смениха лошите диктатори в Ирак, Афганистан, Либия защо хората бягат тогава, защото истината е че никой в САЩ или турция не се интересува как живея хората а колко им е богата държава
  • 27 ⚡ Хрониките на Евразия

    7 10 Отговор
    Ердоган :
    " Путин няма какво да ми предложи , освен извинение и компенсации .."
  • 28 Хасан

    5 9 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    В Сирия няма руски войници ..те не могат да си подадат носа си от базите ..там има руски наемници и съветници...коварното нападение на турски постове е още диказателство за това че Путин не спазва споеазумения а нападението над линейки които извозват ранени е военно престъпкение

    Коментиран от #34

  • 29 Хасан

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    Напротив ЕС не си спазва обещание за 6 милиарда и за взимане на бежанци от Турция ...и Турция просто не спира бежанците
  • 30 ⚡ Хрониките на Евразия

    9 6 Отговор
    Срещата трябваше да се проведе в Анкара .
    Но след съобщенията на руският посланик , че получавал заплахи , Путин категорично отказа да се подлага на риск ..
    Кракът му няма да стъпи повече в Турция , както се страхува да се покаже и в Чечня .

    Коментиран от #35

  • 31 Слава вечна слава ...

    4 6 Отговор
    На Русия и на Вовата защитници на справедливостта и мира
  • 32 Шабан

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    Каквото повикало, това се обадило! Минаха времената на "дадена дума, хвърлен камък" сега всеки си гледа интереса! Щом Запада си гледа интереса въпреки договореностите, защо и Турция да не си гледа своя! Турците по-прости ли са, от някакви си християни!? Няма такова нещо!
  • 33 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бачо Киро":

    Идил беше създаден от Сащ за да се създаде контролиран хаос в Ирак и Сирия ...тоя хаос е пазар на оръжие и контрол на енергийни ресурси ..всички тия " имами" бяха военни съветници и агенти които направляваха джихадистите ..Турция не се намеси защото няма правна основа , но след като почнаха да падат бомби и да идват бежанци реши да създаде 20 км зона около границите си

    Коментиран от #36

  • 34 Обичам свинска пържола

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Промит мозък вертолети всеки път извозват ранените турски войничета. Катапултиралите сирийски пилоти се убиват зверски!!! Всеки може да си направи извода кой е животното.
  • 35 Обичам свинска пържола

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Хаха Турците щели да убиват Путин. Еми да вземат руснаците да му го върнат и да го дадът Ердоган на прасетата в Москва няма да сбъркат😀😀😀.
  • 36 Обичам свинска пържола

    0 3 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    ИДИЛ и Алкайда е силна винаги когато има граница с Турция или приятелите им от Пакистан факт неуспорим. Християнска САЩ да има изгода от джихадисти моляяяяя?????

    Коментиран от #38, #40

  • 37 ⚡ Хрониките на Евразия

    2 6 Отговор
    Козовете са в ръцете на Ердоган .
    И по военни възможности и по политически .
    Турция е подкрепяна от САЩ , НАТО и арабските страни в региона .
    Русия - Иран и терористични организации като Хизбула .
    Но Иран вече поиска преговори с Турция , но без Русия , нея те не считат за съществен фактор в региона .
    Русия с две мижави военни бази в Сирия , които могат да бъдат заличени само от 2 американски , или турски ракетни катера , става само за боксова круша , на всеки който не го мързи , няма как да диктува реда в Сирия

    Коментиран от #39

  • 38 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Обичам свинска пържола":

    Колко си бос!!!. как мислиш че от нищото се появиха цяла армия??? Как така " имами " в джамията станаха военни стратези които да воюват срещу армии и си набавиха оръжие???...чети в нета за Кондолиза Райз когато казва че границите на държавите в Близкия изток ще се променят ...Разделяй и владей
  • 39 Обичам свинска пържола

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Турция подкрепяно от НАТО смях Европа им е бясна.Туррция подкрепяна от Арабите смях та те искат да обеснят Ердоган на собствените му черва.
    Турция не е подкрепяна от Тръмп а иска да ги издои за мнооого пари.
  • 40 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Обичам свинска пържола":

    Прочете ли в американската преса ? Терористите от " Тахр ел Шам " в Идлиб се изкарват от списъка на терористични групи в Сащ

    Коментиран от #42

  • 41 Официално 200 000 рускини имат

    4 4 Отговор
    Сключен брак в Турция. Голямо плющене братче, велика Русия хахахаа. Първо докараха народа си до мизерия и оревърнаха жените си в жрици по цял свят. А сега вече са съпруги на рязаните карабини. Велика Русия хахаха хубави хора, свестни трезви жени, високи пенсии и стандарт хахахаа
  • 42 Обичам свинска пържола

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    Хаха тези които образуват Туркайда ли😀😀😀😀😀😀😀. За един ден Идлиб от владение на Алкайда стана Турски😀😀😀😀 бре бре бре много силна тази турска армия и то без един куршум😀😀😀😀😀😀.

    Коментиран от #43

  • 43 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Обичам свинска пържола":

    Идлиб не е турски бе човек ...там няма аскер ..аскера е на военни постове около Идлиб съгласно споразумението в Сочи

    Коментиран от #44

  • 44 Обичам свинска пържола

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хасан":

    Ти малоу..... мен ли си хората ти казват цяла девизия е вкарана вътре знаеш ли колко войника са това????

    Коментиран от #45

  • 45 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Обичам свинска пържола":

    В Идлиб няма аскер бе човек ...аскера е в военни постове ..гледай CNN Turk там показват
  • 46 Неригистриран

    3 6 Отговор
    Путин е най умният стратег в света.Накрая султана ще си прибере армията в Турция но ще си има проблеми с турският народ и накрая ще бъде свален от власт защото умират войници от неговите глупости въобще не му трябваше да навлиза в Сирия всички му гледат сеира няма да му помогнатрябват нито натоварен нито САЩ те не са помагали на никого просто си създава повече врагове с неговата стратегия с която върви срещу съседите си.Османската империя е невъзможно да се възстанови в 21 век

    Коментиран от #47

  • 47 Сюлейман Великолепни

    1 9 Отговор

    До коментар #46 от "Неригистриран":

    Eрдoгaн e гoлям cтрaтeг и знae кaк ce игрae Шaх. Кaтo глeдaм ги мaтирa вcичкитe и eврoпeйcки кръcтoнocци ca клeкнaли прeд Caлaхaддин Eййуби. Caмo тaкa г-н Eрдoгaн зaд вac cмe!
  • 48 Erdo

    0 1 Отговор
    Ердоган е далеч от мисълта за война!
    Тук сте се събрали празни кратунковци без да знаете изобщо за какво става въпрос драскате квото ви хрумне
  • 49 Неригистриран

    2 0 Отговор
    По този начин ердоган настройва омраза срещу турският народ това вече го има в техният парламент българин съм но имам доста приятели турци които много добре се разбирам с тях нямат неговото мислене за миграциите е прав не могат да живеят на гърба на данъкоплатците на турция това са много хора да вървят накъдето си искат но не са за България Бойко също постъпи умно тези миграции не могат да влязат в европейският съюз всички най вероятно ще бъдат депортирани.Рано или късно ще си отидат там откъдето са дошли.Те нямат нищо общо с християнският свят.Турско говорещите в България живеят в България отдавна те си обичат България но арабите,негрите,Пакистан цитирам няма да могат да виреят тук.Това е невъзможно.
  • 50 Иван

    1 0 Отговор
    Турция,Иэраел и САЩ са на страната на Ал Кайда.
  • 51 Иван

    1 0 Отговор
    Нацисткият Иэраел стои эад еврейската хаэарска Хунта в Украйна.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания