10 Март, 2020 10:46 3 171 26

Експерт от САЩ: Отстъпваме в атомната енергетика на Русия

  • атомна енергетика-
  • рита баранвал-
  • аец-
  • сащ-
  • русия-
  • китай

Поддържането на настоящите АЕЦ трябва да е приоритет за нацията

Експерт от САЩ: Отстъпваме в атомната енергетика на Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерството на Америка в атомната енергетика отстъпва на страни като Русия и Китай, които бързо се превръщат във водещи доставчици на ядрени технологии.

Това обяви помощник-секретарят по ядрена енергия в Министерството на енергетиката на САЩ Рита Баранвал пред сенатски подкомитет по енергетика. Според нея поддържането на настоящите АЕЦ в страната е приоритет за нацията.

„Без силна атомна индустрия няма да можем да поддържаме сегашното чисто производство на електроенергия, както и свързаните вериги за доставки, базирани в САЩ“, заяви Баранвал.

Според нея, ако сега не се спре низходящата траектория на съществуващите АЕЦ, „може да е късно да се възстановим и осъзнаем ползите от атомните технологии в бъдеще“. Баранвал съобщи, че от 2013 година девет атомни енергоблока в САЩ са изведени от експлоатация, като е планирано същото да се случи с още осем енергоблока.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдеее

    57 4 Отговор
    Чакаме соросоидите да ни обяснят че и тоя е ушанка и путинст...-и че как Русия затъва и няма нищо друго освен газ и нефт...

    Коментиран от #9, #13

  • 2 А стига бе

    55 3 Отговор
    И тук ще има соросоидна тишина.Джендитата ще пропуснат скромно това инфо
  • 3 Kcaniba

    44 2 Отговор
    Джендита а тихо изпусукат по терлици, и накензано пропускат новината.
    Що така бря соросня, навсякъде ушанките мачката бай ви америкос!?!?!
  • 4 А ние

    43 2 Отговор
    Ние не щем АЕЦ искаме ТЕЦ. 30год.плюем срещу АЕЦ а каква стана тя. Да са ни честити всички западни съветници и най-вече "българските" политици-най - добрите рушветчии в Европа.
  • 5 Шляхтиц

    23 1 Отговор
    А, Здрасти, ...........
  • 6 при такива експерти

    27 1 Отговор
    такъв резултат, това заключение е известно и на подуенските баби. Това е резултатът, когато приоритет на една нация е печатането на пари пред развитие на реалната икономика.
  • 7 ****

    24 0 Отговор
    Тези експерти подават инфо на час по лъжичка,как отстъпват в една или друга сфера,а не си признаят,че са отстъпили вече във всичко.
  • 8 другарят

    38 1 Отговор
    Соросоядите в нашето село може би не знаят, но 40% от обогатения уран САЩ закупуват от Русия. Росатом преди години изкупи уранови находища в Канада, в самите САЩ, Казахстан, Австралия и Ангола. Росатом в момента има повече поръчки за строителство на реатори и ядрени централи от всички в света взети заедно.Най-големият пробив обаче на Росатом е подготовката за пускане на нов вид реактори на бързи еутрони при който няма да остава отработено ядрено гориво и целият цикъл ще бъде затворен. При тази технология ще може да бъде използвано сегашните натрупани остатъци от отработено ядрено гориво чиито количества са огромни и според руски учени могат да осигурат енергия за цялото човечество за 3 хиляди години напред. Проблема сега е че се използват едва 3 % от КПД на ядреното гориво след което отработеното ядрено гориво се складира на специални площадки, което струва огромни пари. Преди месеци всички бяха учудени, защо Русия е взела голямо количество такова обработено гориво от Франция при това Франция е заплатила огромна сума за това на Русия за това че се отървава от тези ядрени отпадъци.

    Коментиран от #26

  • 9 гост

    1 40 Отговор

    До коментар #1 от "Айдеее":

    Значи първо "тоя" е тая , което всъщност не е толкова важно !! В САЩ от няколко години вече се закриват атомни централи защото НЕ ИЗДЪРЖАТ на конкуренцията и ниските цени на газовите и ВЕИ централи !!! И това само ще се увеличава и не само в САЩ , а в целия свят !!! Атомната енергетика няма бъдеще и скоро дори Германия ще се откаже от нея !!! А след нея и други големи икономики ! Така , че руснаците пак ще имат "предимство" в умираща технология без АБСОЛЮТНО никакво бъдеще дори средносрочно , за дългосрочно да не говорим !!!

    Коментиран от #12, #14

  • 10 Знам знам🙄

    29 1 Отговор
    Това е бъдещето. Огромната нужда от енергия може да бъде покрита единствено от ядрени мощности. А Русия отдавна е непостижима. Имат 6 вида реактори. Цял град се занимава с изследвания в областта. А ние тука си правехме устата за американско гориво\пълен боклук\ ма нали им се подмазваме. Абе краварите ги бива единствено в международните интриги и банковите далавери. Ай сега чакам сороспийчетата да почнат да се изтърпят за екология евроатлантическа ценности и демократични лакърдии. Как САЩ били велики и други глупости. Най са добри в разпалването на малки войни и разграбването след тях. Викат му възстановяване.
  • 11 Независим

    26 0 Отговор
    Браво,за едно нещо да си признаете,че отстъпвате,ама искате да използвате и командвате целия свят,понеже сте нагли...
  • 12 Не зная колко си

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    запознат,но няма вещество или елемент от Менделеевата таблица,който да освобождава повече енергия дори в минимално количество от тези на радиоактивните. Не знам с вятър и газ как ще направиш по-евтина енергия,като си зависим в единия случай от въздушните течения,а във втория от изкипаеми горива,които имат значително по-малко отдаване на енергия от споменатите по-горе. С едан бучка уран,можеш да захраниш населено място от среден тип,а с една газова бутилка можеш да си осигуриш готвене на газова печка за 1 месец,не стига да си осигуриш енергията на къщата дори за ден. Мисли преди да пишеш. А, и я ми обясни с вятър можеш ли да направиш двигател,който да се монтира в превозно средство и да се придвижваш по света. Вятъра във предходните векове е използван за задвижване на кораби и мелници,корабите са плавали с месеци през океаните за да достигнат до даден континет,а сега с атомните двигатели са независими с десетилетия да плават и то за седмици да минат разстояние минавано напреди за няколко месеца. А с вятър можеш ли да пратиш ракета в космоса,сигурно според теб може. Защитаваш некадърните кравари и нищо повече. Технологично са в 14 век,а научно още по назад.

    Коментиран от #15

  • 13 гост

    0 23 Отговор

    До коментар #1 от "Айдеее":

    И понеже сега русконадупените ще станете големи еколози и ще кажете , че газовите централи ще отделят въглероден двуокис , скоро газовите ще са само за аварийни и пикови натоварвания и за през нощта , като ще горят не метан , а чист водород , извлечен от метана с ток от ВЕИ през деня , тоест ще заместват акумулатори , където е нужно , така че и тая опорка ще отпадне !! А "чиста" атомна енергетика няма и няма да има !!! Докато има думичката "радиация" такива бомби стават само за Сибир , да се самоизбиват ушанките с тях !!
  • 14 ****

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Само дето не казваш като си закрият АЕЦ,с какво ще ги заместят?

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    0 18 Отговор

    До коментар #12 от "Не зная колко си":

    На никой бял човек не му ПУКА колко енергия отделяли радиоактивните ти любимци !!!!! Тази технология е мръсна и опасна и ще бъде забранена скоро със закон в белите държави !!!! А ти и дружките ти като много ви харесва , ходете в Сибир да и се радвате !!!

    Коментиран от #17

  • 16 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "****":

    Ето казвам ти в коментар 13 !!! И не ЩЕ , те ВЕЧЕ ги заменят и то съвсем успешно !!!
  • 17 Простак

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Питай Грета Тумберг, тя ще ти обясни екологичното бъдеще. В случай, че си разбрал нещо, сложи ми минусче.
  • 18 агресора

    2 19 Отговор
    Руската кочина е въздух под налягане. Всичките им оръжия са измислени. Турските дронове свалиха ПВО на руснаците а аз не видях нито едно ПВО да свали дрон. А сега гледам и рублата потъва пред евро и долара хахаа. Русия даже няма силата да купува продукти от Европа и САЩ. За това купуват от страни като Иран и Турция защото тяхната парична система не е евро или долар

    Коментиран от #19, #20, #21, #23

  • 19 Факт

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "агресора":

    Много тъпо!
  • 20 ****

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "агресора":

    Руското ПВО в небето ли лети,че турските дронове са го свалили ?А колкото до руското ПВО дето не си видял да сваля турски дронове,като стоиш във вас на село,няма как и да видиш!
  • 21 Хрис

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "агресора":

    ПрЕАтел, в случая въздуха и то без налягане, си ти! Тези твои разсъждени за ПВО-то, показват, че не притежаваш необходимия минимум от знания да коментираш, камо ли да опонираш по разискваните проблеми. Накратко - ПВО е вид организирани съвместни бойни действия на средства за разузнаване и управление, електронно подавление и средства за поразяване с цел защита на войските, оръжията и обекти от инфраструктурата от въздушните удари на противника. От всичко това летят само- самолети за радиолакационно разузнаване, изстребители, зенитните ракети и някои средства за електронно подавяне.
    Свалените турски дронове са 9, от които 2 супер модерни (ANKA-S) са приземени цели, целенички.
  • 22 WebTribune

    5 1 Отговор
    Не е верно това.Тоя помощник секретар в Министерството на енергетиката в САЩ е русофил и купен от Путин;))))
  • 23 така е

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "агресора":

    Което следва,че и ти не можеш да купуваш от Европа ,защото и товята парична единица не е евро;))) а за останалото,което си писал...веждам,че са ти отговорили вече.
    Вземи се скрии ,и не пиши чак до там такива тъпотии.Обидно е най-малкото за нас българите...
  • 24 Казуар

    1 2 Отговор
    Не е ясно защо трябва американците да се състезават с Русия по брой атомни електроцентрали. Те са си направили сметка какво им е нужно. И други държави ограничават ядрената енергетика.
  • 25 Putkin s Kasket

    0 5 Отговор
    Да не забравяме, че руснаците правят само металният корпус на реактора, електрониката и всички елрктрически връзки и механизми са дело на Арева
  • 26 До другарят

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "другарят":

    ...Росатом е подготовката за пускане на нов вид реактори... Направо си за съюза на писателите. Всички се отдръпнаха от АЕЦзащото се очакваше пробив в ядреният синтез. За сега получената енергия е малко повече от изразходваната и все още не е ефективно.