Last news in Fakti

13 Март, 2020 16:42 1 165 4

Тайланд на протест за демокрация

  • тайланд-
  • протест-
  • демокрация

Демонстрации в Банкок

Тайланд на протест за демокрация - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Стотици протестиращи тайландци се събраха днес пред парламента в Банкок с черни тениски в знак на скръб по страната си, която е под властта на свързано с армията управление. Това бе първият подобен протест за последните няколко години, съобщи БНР.

Недоволството от администрацията на бившия военачалник Прают Чан-о-ча се засилва, а прогресивна опозиционна партия бе разпусната на фона на икономически проблеми и криза в ключовата туристическа индустрия заради коронавируса.

Протестиращите се срещаха в университетските кампуси през изминалите седмици, но сега излизат на улиците на столицата, които са домакин на често смъртоносна улична политика през последните 14 години.

Преди година Тайланд гласува на власт да дойде консервативното правителство на бившия военен.

Това бяха първите избори от 2014 г. и проведени при написана от военните конституция, за която критици казват, че е дала несправедливо преимущество на Прают Чан-о-ча.

Бурният, но мирен протест, наречен „Черен петък“ призова за оставка на правителството в пореден израз на непопулярността на управляващите.

Протестите често се оглавяват от студенти и често приключват с кървави сблъсъци с армията.

Експерти посочват, че демонстрантите ще трябва да сформират коалиция от млади и стари съмишленици от политическия елит, за да бъдат сериозна заплаха за правителството.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историята

    0 0 Отговор
    май не поучава никой идиот, особено ако е политик , за политиците трябват по-крайни мерки за обучение по морал и уважение на човешката личност , диктатори винаги е имало и ще има дорде не бъдат линчувани за най-малкото провинение
  • 2 Барба2

    1 0 Отговор
    Режимът направи закон, насила да се усмихват и смеят иначе каторга!
  • 3 Ъхъ

    0 0 Отговор
    на което и да човешко ,,животно,, дадеш власт, рано или късно, малко или много ще злоупотреби с нея
  • 4 Професор по Стоманобетон

    0 0 Отговор
    Хахаааа..айдее,и тия на шейната.Банг Кок разийш😂😂😂