Last news in Fakti

17 Март, 2020 21:22 2 967 18

По-чист въздух в Италия заради епидемията

  • италия-
  • въздух-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • азотен диоксид

Повечето емисии азотен диоксид са генерирани от човешка дейност - автомобилен трафик, производство на енергия, отопление на сгради и индустрия

По-чист въздух в Италия заради епидемията - 1
Снимка: Shutterstock

Спътници за наблюдение на Земята на службата на ЕС по климатичните промени "Коперник" са установили значително намаляване на замърсителя азотен диоксид - страничен продукт от употребата на дизелови двигатели и други видове човешка дейност, в Северна Италия след разпространението на болестта Ковид-19, заради която бяха взети драстични мерки, парализирали нормалния живот в страната, съобщи AP.

От службата поясниха, че вследствие на внезапни промени в нивото на активност в Северна Италия се наблюдава тенденция, свързана с намаляване на азотния диоксид през последните 4-5 седмици.

Италия е най-силно засегнатата от новия коронавирус страна в Европа.

Азотният диоксид е замърсител с кратък живот - остава по-малко от ден в атмосферата, преди да се разпадне или да влезе в реакция с други газове. Това означава, че остава близо до състоянието, в което е бил при отделянето си. Повечето емисии азотен диоксид са генерирани от човешка дейност, като автомобилен трафик, производство на енергия, отопление на сгради и индустрия.

"Впечатляващо е, че може да се открие сигнал за намаляване нивото на активност", отбеляза Венсан-Анри Пьош.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    3 6 Отговор
    по-чист... ама друг път.

    Коментиран от #2, #14

  • 2 CoviD 20

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха ха":

    Е поне има нещо хубаво когато човека не съществува :)
  • 3 Ето това трябва

    11 3 Отговор
    Още по чист въздух за белите дробове .Това е прекрасно и ще има добър ефект .
  • 4 CoviD 20

    15 4 Отговор
    Коронавирусът е една световна истерия, която е създадена, за да пренареди света и икономическия ред. Ще фалират хиляди фирми - богатите ще станат по-богати, а бедните по-бедни. Това е целта на занятието, а резулатите вече са видими. Защо никой не говори за огромния срив на световните стокови борси?
    Новините в днешно време са фалшиви. Засипват зрителите с апокалиптични данни и това е целта. Вирусът е известен на учените от 60-те години на миналия век. Във ветеринарните учебниците e описан. Има ваксини срещу него. Не е смятан за нещо опасно оттогава до днес. Не може сега медиите да казват, че нещо ни е връхлетяло, след като е известно. Сега е направено вирусът да работи върху хората, но истерията е по-работещата част. Само преди 15 дни началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски каза, че вирусът е обикновена респираторна инфекция, а грип тип Б е по-опасен.
    Сега казва за коронавируса, че е нещо невиждано. Защо в петък, когато се прие решението за извънредно положение, Корнелия Нинова беше без маска в парламента и кашляше срещу стенографите? Как така обявяваш извънредно положение, a не го спазваш?Председателят на парламента Цвета Караянчева можеше да е с маска, премиерът, министрите, всички чинно застанали един до друг, бяха без маски.

    Коментиран от #7, #11

  • 5 Дельо хайдутин

    16 1 Отговор
    Най страшния вирус на планетата е човека. ХА ХА ХА! А коронавируса е лекарството.
  • 6 Италяк

    11 2 Отговор
    По-чист въздух, ма мирише на смърт!
  • 7 Име

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "CoviD 20":

    Току-що ми изникна някакво видео на Бил Гейтс в ютюб. Пресконференцията беше от 2015-та и говореше, че човечеството не е готово за следващата голяма епидемия. Не от към запаси. От към запаси казва, че не е необходимо да тичаш и да купуваш 50 литра олио и 100 килограма брашно. Човечеството не е готово да се справи с тази епидемия и броят на смъртните случаи може да достигне като на (световна) война. Сгафиха нашите лидери. Не тези костюмирани карикатури, които мелят денонощно по телевизията и всяват страх у народите, а истинските лидери. Сега всички да му мислим.
  • 8 Аферата Драйфус

    10 0 Отговор
    Извода е умрете за да дишат пакистанските бежанци по чист въздух.
  • 9 Даа

    3 2 Отговор
    лека полека почват да ни обработват че едва ли не корона вируса ще има даже и положителен ефект. Продължава втълпяването че човека е виновен за климата. Дай са цял живот у карантина и да умре половината народ заради климата

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Даа":

    Шоуто тепърва започва. 50% повече пандемии заедно с глобалното затопляне и резките климатични промени. Унищожаването на естествените местообитания на животните и контактите им с хората ще доведат и до по голям пренос на зоовируси към хората. Сценарият от Африка като територията с най много смъртоностни заразни и паразитни болести ще ни се стори като комедия. И това заедно с недостига на храна и питейна вода.
  • 11 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "CoviD 20":

    Ще бъдат национализирани. Видя се,че страните с комунизъм като Китай и мека форма на фашизъм като Южна Корея и Япония са много по адекватни от либерастите. Край на демокрацията на простолюдието,които пълнят гушите на най необразованите и неморални хора. Планова икономика и намалено потребление, изчистване на целия булшит, който ненужно губи времето на хората в глупости.
  • 12 Коментар

    6 0 Отговор
    Разбира се, че когато човешката дейност намалее, намаля и замърсяването, НО защо измервате само азотния оксид при дизелите???
    Толкова ли от бензиновите двигатели излиза само планински въздух??? Защо аджеба, можеш буквално да припаднеш от миризмата, седейки до запален бензинов двигател???
    Разбирам, че дизелът е вреден, но да давате за пример гориво, което се харчи мин с 30% повече, е меко казано идиотско!!!
    Управляващата хунта може да ни е превърнала в страна от 3-тия свят, но все още някои знаем от къде изгрява слънцето!!!
  • 13 Аферата Драйфус

    5 0 Отговор
    Убии баща си осигури по-добър въздух за мигрантите по гръцко-турската граница.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дедо

    1 0 Отговор
    Скоро и ние ще ядем чистия въздух!
  • 18 веселяк

    0 0 Отговор
    Ама не може ако не го кажем диоксид! Щото сме го учили двуокис, по-българско е! Или пък не, дву звучи малко по руски! Абе ще го караме дио, друго си е, като Рони Джеймс Дио!