30 Март, 2020 11:32 1 796 11

Малтийският орден активно участва в борбата с Covid-19

  • суверенен мартийски орден-
  • малтийски орден-
  • хуманитарна помощ-
  • хуманитарна дейност-
  • инициативи-
  • доставки-
  • лекарства-
  • доброволци
Малтийският орден активно участва в борбата с Covid-19 - 1

В тежките времена, на които сме свидетели, Суверенният Малтийски орден не изневерява на традициите и ценностите си и активно участва в борбата с Covid-19. Той работи в тясно сътрудничество не само с национални здравни служби и корпуси на гражданската защита, а също и с центрове за здравно и социално подпомагане. В много страни и територии Орденът подема различни инициативи и разчита на доброволчески екипи.

ЕВРОПА

Италия

В Ломбардия, един от най-засегнатите региони, италианският корпус към Малтийския орден е ангажирал доброволците си да помагат за създаването на нова болница, построена за рекордно кратки срокове в павилионите на Миланската панаирна палата. С 200 легла за интензивно и реанимационно лечение тя ще бъде основно медицинско звено за лечение на най-сериозните случаи. Малтийският орден ще дари и 260 респиратора за новата болница.

От 24 март доброволците от Ордена подпомагат заболелите от Covid-19 и вече излекувани такива, които все още се нуждаят от по-нататъшно лечение, в болничния кораб, акостирал на пристанището на Генуа, който разполага с общо 400 болнични легла.

Намесата на членовете и доброволците от Ордена в Италия е съсредоточена основно в разпространението на храна и лекарства за възрастни хора или хора в изолация. Последните вземат участие и при проверката на пристигащите пътници на основните летища в страната. Подкрепа се предлага и на общинските оперативни центрове в десет различни региона. Някои от социалните инициативи на Ордена, като оказване на ежедневна помощ на бездомни хора, възрастни хора в нужда, безработни, имигранти и хора, живеещи в крайна бедност, все още продължават.

Германия

В Германия Суверенният Малтийски орден отвори централни и регионални центрове за управление на кризи, където работят екипи, специализирани в сферата на общественото здравеопазване, както и да съблюдават за изпълнението и спазването на издадените от различните здравни органи протоколи за действие.

Медицински екипи работят на различни фронтове. В Баден-Вюртемберг с две мобилни станции за диагностика на преминаващи хора, изпратени от лекарите им, без да се налага те да напускат колите си. Има и многобройни мобилни клиники за консултации, както и предболнични триаж услуги. Повишена е и скоростта за изпълнение на курсовете на линейките, като е намалено и времето им за реакция на сигналите. Единадесетте болници, управлявани от Ордена, са частично оборудвани за справяне с кризата в здравеопазването, а една от тях сега е специализирана в респираторни заболявания. И накрая, доброволците от Ордена на Малта предоставят различни нови услуги, като пазаруване за възрастни граждани и поръчки по телефона.

Франция

Спешните екипи на Ордена във Франция работят с болниците и префектурите още от началото на кризата. По молба на властите те вземат участие в различни дейности, сред които оказване на помощ на болните и транспортирането им до болници, подпомагат кол центровете, давайки съвети по здравни въпроси и доставят оборудване и консумативи на болниците.

Активирани са и медицинските протоколи за гарантирането на сигурността на пациентите и персонала в множество домове за хора в неравностойно положение, както и в домове за възрастни хора, управлявани от Малтийския орден във Франция.

Унгария

Корпусът за помощ към Малтийския орден в Унгария стартира услуга за доставяне на храна и стоки от първа необходимост за обитателите на своите 30 дома за грижа за възрастни или болни хора, които вече са в пълна изолация. Благодарение на онлайн платформа са осигурени обучителни услуги за учащи – най-вече деца от по-бедни семейства и в неравностойно положение в 12 дома, управлявани от Ордена.

Ирландия

В различни градове Амбулаторният корпус на Малтийския орден създаде спешна телефонна линия за хора в изолация, нуждаещи се от храна и/или лекарства, като и предлага психологическа подкрепа на нуждаещите се.

Словакия

В Словакия Орденът се опитва да поддържа дейността си, свързана с бездомните и продължава да им осигурява храна и топли напитки.

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК

Ситуацията в Близкия изток продължава да се следи с особено внимание. Там засега има регистрирани по-малко случаи на Covid-19. Въпреки това, несигурните медицински и социални условия в много страни подтикнаха Малтийският орден да стартира серия от мониторингови услуги.

Палестина

Във Витлеем болницата „Светото семейство“ – единственото здравно заведение в региона, разполагащо с интензивно отделение за новородени – остава отворена да се грижи за най-уязвимите - майки с бебета. От 5 март, когато районът е обявен за червена зона, са се родили 150 бебета. Мерките за борба с инфекциите са засилени и в съответствие с протоколите на Министерство на здравеопазването на Палестина, а една от операционните зали е превърната в интензивно отделение за заразени пациенти. Карантината създава трудности за преместването на неонаталните бебета, както и за тези, които се нуждаят от хирургични интервенции.

Ливан

Асоциацията на Малтийския орден в Ливан стартира в някои от най-бедните региони на страната редица инициативи за овладяване на вируса. От началото на кризата медицинският персонал на асоциацията провежда осведомителни и образователни кампании във всички отдалечени региони, където Орденът има здравни центрове и мобилни клиники. В допълнение всички медицински сестри на Ордена в Ливан са преминали специално обучение, свързано с Covid-19.

АЗИЯ

Южна Корея

В една от първите държави след Китай, където избухна епидемията, членовете на Малтийския орден в Южна Корея подготвиха и разпространиха комплекти за превенция сред семейства в неравностойно положение в градовете Сеул и Сувон, включващи маски, лични предпазни средства и дезинфектанти. . Около 2000 души са получили помощите.

Пакистан

Международната агенция за подпомагане на Малтийския орден интензивно разпространява своята информационна кампания по отношение на хигиената и ролята ѝ в предпазването от заразяване, като същевременно изгради на публични места съоръжения за миене на ръце.

Бангладеш

В Бангладеш бяха подготвени комплекти за превенция, които да помогнат за борбата срещу разпространението на вируса, а раздаването им бе осъществено от Световната агенция за хуманитарна помощ към Ордена в сътрудничество с местни партньори.

Оказвайки активна помощ в огнищата на възникналите извънредни ситуации в различни райони на света, Малтийския орден в същото време гарантира, че дейностите му по медицинско и социално подпомагане продължават и в областите, обхванати от войни и насилие.

„С над 60-годишен опит в управлението на кризи, включително епидемии, ние се справяме в извънредната ситуация, причинена от корона вируса, като се отнасяме към нея с цялата си сериозност и професионализъм“ - заяви генералният секретар на Malteser International (Малтезер Интернешънъл е световната агенция за хуманитарна помощ на Суверенния орден на Малта). - „Следователно програмите за осигуряване на здравни грижи, храна, питейна вода и разпространението на медицински материали продължават да бъдат наш основен приоритет“.

СЕВЕРНА и ЮЖНА АМЕРИКА

САЩ

В Хартфорд, Кънектикът, мобилната медицинска клиника „Malta House of Care“ в сътрудничество с болница Сен Франсис създаде пункт за тестване за коронавирус до сградата на болницата, където до 24 часа тестваните ще могат да получат своите резултати.

Хаити

В най-бедната страна на континента и една от най-бедните в света, Malteser International разпространява листовки и информационни материали за Covid-19, съдържащи подробна информация и хигиенни съвети, а също предлага помощ за възрастното население.

Колумбия

Malteser International засили своите образователни дейности по теми, свързани със здравето и хигиената, насочени към мигранти и бежанци. В същото време здравният персонал е минал специално обучение за защитни мерки от Covid-19. В допълнение организира медицински мисии до отдалечени гранични райони, където разпространява хигиенни материали сред нуждаещите се.

АВСТРАЛИЯ

Членовете на Австралийската асоциация на Малтийския орден подготвят пратки с храна и хигиенни материали като сапун и антибактериални гелове. Те предлагат и помощ за възрастните хора в изолация и за бездомните.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 масончик малтийски

    9 4 Отговор
    Това е орденът виновен за всички ваши беди.

    Коментиран от #3

  • 2 Пунтамария

    4 2 Отговор
    Баце, носителят на Малтийски кръст няма ли да ги кара тия, да пуснат и те по някой СМС.
  • 3 Асклепий

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "масончик малтийски":

    AUDI,VIDI,TACE..
  • 4 Гост

    3 5 Отговор
    Айде къде са ония дето плюят по църквата? Тез хора са християни,работят доброволно без пари,помагат.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Асклепий

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    За твое сведение,тези хора не изповядват никаква религия,нянат бог,и не се наричат християни .

    Коментиран от #6, #10

  • 6 неразбрал

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Асклепий":

    А за твое сведение, Сатанизмът не е ли религия?

    Коментиран от #8

  • 7 5674

    1 0 Отговор
    На България с какво помага , та сте ги тропнали тук ?!?

    Коментиран от #11

  • 8 Асклепий

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "неразбрал":

    За твое съжаление.ти така и ще си заминеш от този свят,..........Нерзбрал.
  • 9 666 999 666 999 666 999 666 999 666 999

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    WHAT - AR - YOU FAKING CRAZY - ZURKVATA E. MASONIZIRANA OSHTE V 13 VEK - KOETO ZNACHI SATANIZIRANA - SHOWTO S DARENIQTA E ZA PRED LUDI - PROSTI - GOI ! N

    NALI PREDI TOVA SA TE OBRALI BE OVZOOOO - NAI - VECHE SA TI SRALI V DUSHATA !!!!

    DICK OFF I NE RUSI NON BRAIN !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 666 999 666 999 666 999 666 999 666 999

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "5674":

    NA BULGARIA POMAGAT KATO IA SUSIPVAT OT HILIADOLEITQ - KOLKO LOJI IMA V BULGARIA I KOLKO MASONI ?? VSIAKA BOLNIZA , VSIAKA DURJAVNA INSTITUZIA E LOJA - SUDILISHTATA , MINISTERSTVA I VSICHKO DRUGO - TE VI OBLICHAT - TE VI OBRAZOVAT - TE VI HRANIAT S OTROVI - TE VI TAKOVAT - TEHNI SA MEDIIITE - TEHNI SA IZDATELSTVATA - TE SA SUSIPALI ZURKVATA NI OSTHE V 13 VEK !
    DIAVOLA IM E BASHTA - A LUZIFER TVURDIAT CHE E BRAT NA HRISTOS !!!! PRI PRIEMANETO IM.GHI. EB - AT. SLED UPOIKA I GHI KARAT DA PLIUAT PO BIBLIATA. - TOVA KAKVO EEEEEEE /BEEEEE OVZOOOO !

    CHAKAM COMENT !