Last news in Fakti

2 Април, 2020 18:00 6 219 27

Ердоган почти успя. Но се появи коронавирус

  • турция-
  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • реджеп ердоган

Турският президент се надяваше, че като пусне бежанците към гръцката граница, ще пробуди страховете на всички и ще може да изнудва Европа

Ердоган почти успя. Но се появи коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ердоган явно се надяваше, че като пусне бежанците към гръцката граница, ще пробуди страховете на всички и ще може да изнудва Европа. И почти успя. Но се появи коронавирус.


"Сега е спокойно. Имигрантите бяха върнати обратно", казва Ставрос Цамалидис, кмет на Кастаниес. До скоро малкото градче на гръцко-турската граница се намираше в центъра на общественото внимание, но после дойде епидемията от коронавирус. След като в края на февруари Турция отвори границите си към Гърция, хиляди бежанци се струпаха там с надеждата да стигнат до Европа.

В ничията земя между Европа и Турция сега отново е спокойно. „Те изгориха палатките. Не знаем защо изведнъж решиха да отпратят имигрантите. Или е заради коронавируса, или защото Ердоган е взел друго решение“, предполага Цамалидис. Германското външно разузнаване също предполага, че става дума за целенасочена акция на турските власти.

Отношенията между Гърция и Турция се обтегнаха

Кастаниес е спокойно градче, редовно посещавано от турски туристи. Сега обаче, както казва Цамалидис, отношенията между двете страни са в тежка криза: „След толкова тежки разногласия ще е трудно да се върнем към нормалния делник. Но нашите приятели от другата страна на границата ще си останат наши приятели. Нямаме проблем с хората“, казва той.

Гърция изглежда с право подозираше Анкара, че целенасочено е пуснала бежанците към границата. Информации на германското разузнаване сочат, че Анкара е направлявала тази акция. Ердоган се е надявал, че старите националистически рефлекси на гърците ще се пробудят и че критичната ситуация в бежанските лагери по гръцките острови ще ескалира допълнително.

Това е щяло да му даде нова възможност да изнудва Европа и да твърди, че нейната политика се е провалила. Стигна се дори до сблъсъци между турски и гръцки военни. Но коронавирусът рязко обърка сметките на Ердоган. Световната преса насочи вниманието си другаде и турският президент се оказа с празни ръце. Вирусът реши ситуацията по турско-гръцката граница – поне за момента.

В Турция по официални данни има четири милиона бежанци, неофициално са много повече. В Гърция по сведения на правителството има 100 000 кандидати за убежище, 41 000 от които са по островите Лесбос, Самос, Хиос, Лерос и Кос. Условията не са добри и много от бежанците се оплакват от студа и дъжда. А и се боят от коронавируса. „Почти нямаме вода и бежанците не знаят какво ще стане. Можем да се заразим. Тревожа се“, казва 20-годишната Сомая от Афганистан.

Преди две седмици Атина изготви каталог с 12 точки за поведението в бежанските лагери по време на пандемията. Всякакви посещения и дейности бяха максимално ограничени, също както и възможността да се пазарува, а след 19 часа е забранено да се напуска лагера.

Няма лекари, няма лекарства, няма защита

Има и мерки за поддържане на хигиената, но както посочва Апостолос Вейцейс от „Лекари без граници“: „Всичко е препълнено - това е идеалната среда за разпространение на коронавируса. Боклукът не е прибиран с месеци. 1 300 души разполагат с една чешма. Мнозина изобщо нямат достъп до течаща вода, ток или тоалетни“.

Правителството мълчи по въпроса. Апостолос Вейцейс смята, че взетите мерки са само привидни - те са предназначени най-вече за защита на местното население, докато бежанците остават без всякаква защита. На целия остров Лесбос има само пет интензивни легла, а на Самос - само две. На остров Мория бяха изпратени трима лекари, които да се грижат за здравното обслужване на 20 000 души, а медикаменти и санитарен материал няма почти никакви.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 машала

    27 2 Отговор
    при него мазало.Вируси бежанци войни със Сирия.Чудо!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Те и други се надяват

    27 6 Отговор
    тук да стане турско, ама на върба у сряда! Лошото че те ядат свинско повече и от нас!

    Коментиран от #20

  • 4 Рошко

    13 9 Отговор
    По заглавието ви познах, еврейска звезда на челата ви, и дето ви видят бой с камъни
  • 5 Пешо от Дубай

    24 0 Отговор
    Как афганистанецът очаква да го обслужват в държава, в която има много сериозна епидемиологична катастрофа? Може би да му осигурят индивидуален лекар, какъвто със сигурност е имал в Авганистан ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българо-руснак

    10 17 Отговор
    Тук освен за корона и за вирус за друго не се пише, явно им е беден речника на писачите! Цигански сайт собственост на Сорос и е един от неговите сайтове в България /имам документи за доказателство/. По-глупавите братя русофили се оставят да коментират на свобода без да им се трият коментарите, като по този начин останалите намразват Русия и всичко руско! Целта е постигната! На ден се създават поне по сто двеста русофоби тук...хитро нали...???

    Коментиран от #9, #15

  • 8 Корона вирус. 👑👑👑

    10 1 Отговор
    Ернасране в необрано лозе ли си????
  • 9 Забелязъл.

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българо-руснак":

    Ти си български циганин я се гръмни по хубаво. .....
  • 10 Ердоган

    12 0 Отговор
    Изгорих палатките заедно с бежанците и реших проблема.
  • 11 Gen Gurko

    24 5 Отговор
    Разтревожила се 20 годишната афганистанска нахалница, но се натиска. Трябва ясно да им се заяви че не са желани, да им се даде срок за доброволно заминаване така както са се довлекли и след това безмилостно изхвърляне . Нямаме нужда от рязани, забулени необразовани друговерски паразити с претенции. В Европа те нямат никакви права. Трябва избор на националистически правителства. Всъщност думата е националноотговорни. Като правителставата на Унгария, Чехия, Полша. И ще го направим.
  • 12 Само като видя заглавието

    8 2 Отговор
    И знам, че е поредната помия от велето :)))
  • 13 Човек

    5 0 Отговор
    Да , преди вируса ги спасяваха,а след това гърците ги бутаха в морето!

    Коментиран от #16

  • 14 Щом от велето вият

    6 4 Отговор
    Значи Ердо им го е подпрял отзад
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ел Греко

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Човек":

    А не бе..ще им сервират пача и мусака ...
  • 17 Грауч.

    15 5 Отговор
    Тоя Ернасран направо удари бинго сега вместо милярдите на Европа да потекът към Турция ще потекът реките от болни бежанци връщащи се по родните си дупки честито Ернасраний и честито на всички турци .
  • 18 Нона???

    4 1 Отговор
    Ах,Мицотакис ,Мицотакис какво си се загрижил за народа си.Я помисли за тия нагли натрапници,които се натрапиха на Митилини,Хиос и др.острови.Я им осигури поне десетина хиляди лекари и луксозни болнични стаи със супер модерни легла и апарати за обдишваве и да не забравиш маски и ръкавици.Ааааа,ще ми мислиш за гърците,фон дер Лайен не го позволява това.
  • 19 Катюша

    2 9 Отговор
    Това е станало благодарение на решение на великия яПутин.Той така е решил и се е обадил на Ердо които слуша само великите.Пред Путин и боговете се кланят.Слава на Путин...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мария

    7 0 Отговор
    Германия,Франция , Италия , Испания имат нужда от сезонни работници за българите казват че сме били калпави сега ще ги видим гейропейците .

    Коментиран от #23

  • 22 ----------

    2 2 Отговор
    Турчина вече няма да ги спира , след месец два пак ще почнат .
  • 23 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Мария":

    Трябва да се вкарат още бежанци в Европа за да стартира икономиката
  • 24 Info

    4 1 Отговор
    "Гърция получи безпрецедентна оркестрирана атака по границите си, паралелно с кампания на дезинформация. Поведения, които най-очевидно нарушават ценностите на Алианса" / Министърът на външните работи на Гърция, Министерска среща на НАТО
  • 25 касапина

    2 2 Отговор
    Чумата през 13век помогна на друга чума да се намърда на чужди територии, сега тя ще помогне за изгонването и,
  • 26 Хасан

    2 2 Отговор
    Трябва да се вкарат още бежанци и да се създаде едно отворено мултикултурно обшество
  • 27 Запознат

    2 0 Отговор
    "Диктаторът" Ердоган дарява 7 свои заплати за турския народ а в България депутатите си увеличават заплатите !!!
Новини по държави: