Last news in Fakti

7 Април, 2020 09:06 4 992 51

Коронавирус и грип: сравнението е като между акула и цаца

  • коронавирус-
  • грип-
  • вирус-
  • сравнение-
  • европа-
  • симптоми-
  • акула-
  • цаца

Новият коронавирус изобщо не може да се сравнява с другите вируси

Коронавирус и грип: сравнението е като между акула и цаца - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В социалните мрежи, на опашката пред супермаркета, в телевизионното студио, в Ютюб и по медиите, в Германия и в България - тезата, че коронакризата е просто някаква преувеличена паника на цялото човечество, присъства навред. Коронавирусът не е по-страшен от която и да било предишна грипна вълна и ако не бяха масовите тестове, никой нямаше да го забележи, твърди например д-р Волфганг Водарг, един от най-често цитираните скептици. Водарг е пулмолог, бивш депутат в Бундестага от ГСДП и член на борда на „Трансперънси Интернешънъл“ в Германия. Според експертната проверка на журналисти от ARD обаче, в своите тези Водарг нарочно подминава или премълчава редица факти.

Прекалено хубаво, за да е вярно

Неговите успокояващи твърдения са прекалено хубави, за да са верни, пише и „Зюддойче Цайтунг“, който е потърсил експертното мнение на вирусолога Георг Борнкам. Принципно Борнкам е съгласен с тезата на Водарг, че грипни вируси има всяка зима. „Но сегашният вирус изобщо не може да се сравнява с предишните“, казва Борнкам, според когото такова сравнение е като „между акула и цаца“. Професорът възразява на своя колега особено остро по още един пункт: „Тезата, че пандемията не би съществувала, ако не се правеха толкова много тестове, е абсолютно неудържима“.

В интервю за „Зюддойче Цайтунг“ Волфганг Водарг твърди именно това: че вирусът нямаше да направи впечатление никому, ако не го търсеха съвсем целенасочено. Водарг цитира и друг специалист с много ярко медийно присъствие напоследък: епидемиолога Джон Йоанидис от Станфорд. Според Йоанидис, за коронавируса се знае прекалено малко, за да можем да преценим какви мерки са необходими и адекватни. Той е един от първите, които заявиха, че причина за паниката е не друго, а тъкмо масовите тестове. Борбата срещу заболяването може би ще предизвика повече вреди, отколкото добрини, смята Йоанидис и илюстрира твърдението си с метафората за слона, който се уплашил от едно коте и паднал в пропастта. Ще нараснат депресиите и страховите неврози, а пациенти с други заболявания няма да получават адекватна терапия, предупреждава той.

Да, в момента никой още не може да каже колко опасен е коронавирусът, съгласява се с него проф. Борнкам. И е трудно да се прогнозира колко хора ще умрат, просто защото досега няма изработен имунитет срещу КОВИД-19, допълва експертът.

Специалисти като Водарг и Йоанидис, които смятат опасността за преувеличена, а мерките за прекомерни, са прави в едно: все още знаем твърде малко за вируса, пише "Зюддойче Цайтунг". Но припомня, че независимо от това политиката е била принудена да вземе незабавни мерки, за да не се окаже после прекалено късно.

"Който изчаква прекалено дълго, рискува колапс"

Марк Липсич от Харвардското училище по обществено здраве посочва в обобщение на тези спорове два доказани факта. Първо: броят на тежките случаи нараства бързо във всички страни, където се е разпространил вирусът. И второ: без мерки за контролиране на пандемията последиците щяха да бъдат ужасни. Който изчаква прекалено дълго, рискува колапс на цялото здравеопазване, казва Липсич.

Според експертите на ARD, всички теории за безобидността на епидемията вече са опровергани от действителността. Медията припомня например, че съвсем доскоро редица хомеопати в Германия предвещаваха бърза победа над коронавируса - според техните прогнози, още в края на март. Действителността опровергава и други „доказателства“ на скептиците. Например, че трагедията в Северна Италия се дължи единствено на лошото италианско здравеопазване. Или пък че в германските болници няма наплив от пациенти, а интензивните отделения са едва ли не празни - именно такива твърдения разпространяват много "очевидци", които се аргументират със собствени наблюдения и разговори с други "очевидци".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    51 15 Отговор
    Причината за лъжата коронавирус ще излезе един ден. Въпреки всички опити да бъде прикрита.

    Коментиран от #4, #6, #10

  • 2 Майер Ротшилд

    20 6 Отговор
    Нов световен ред и чип за гоите гнусни

    Коментиран от #7

  • 3 Рошко

    23 7 Отговор
    И думичка не ви вярвам, най лъжливата медия
  • 4 Причината

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    е ясна.Просто някой иска да управлява световното стадо като го подчини на един и същ страх а то от своя страна показа нужната слабост за да стане ясно,че е зависимо и посредствено.

    Коментиран от #9

  • 5 D.Зеле

    15 5 Отговор
    Слуги на сатаната.
  • 6 всичко е лъжа от 1000г насам

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    колкото излезе и за 9/11
  • 7 500млн до 2030г

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Майер Ротшилд":

    Бих казал депопулация и то бърза.
  • 8 Човек

    13 22 Отговор
    Истината се каза официално преди месеци. Но на много хора не им увряха главите за жалост. Не само в България като професор Мангъров който все още твърди друго. Къде официално се казва че може човек да разработи имунитет? Колкото има човек имунитет към спин, толкова и тук ще има. Чудесна статия и благодаря на факти.бг
  • 9 Вашето мнение

    14 14 Отговор

    До коментар #4 от "Причината":

    Като гледам овците с маски и да блеят през терасите, страхът отдавна вилнее в стадото и няма нужда от коронавирус за да ги стресне още. Според мен короната ни подготвяше за една широкомащабна война срещу Русия, но нещата се объркаха.
  • 10 Жан

    13 12 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    Прав си . Крият много неща. Крият на пример това , че роднините нямат достъп до телата на загиналите, защото са вироносители. Щом се влоши човек, влиза в някоя палаткова болница и това е. Никакви роднини, никакви виждания. Който се простил с ровнините - простил. Болниците с Испония забраниха снимките на купищата тела в армейски чували. Безопасното унищожаване на телата е изключителен проблем. Акселераторите не са в състояние да поемат потока, а хладилните камери са задръстени до таваните. Човешкото тяло в херметичните военни чували се втечнява при нормална температура, плюс това, че отделените газове надуват чувалите правят гледката далече неподходяща за медии , но напълно подходящи за такива като теб. Братовчед ми работи като санитар в болница в Мерида - западна Испания. Женен е е за испанка и не се прибра. Военните организират конвои и загробват труповете, като със стрелба пукат дистанционно чувалите, преди да изсипят варта и да подготвят за следващия ред трупове. 600 - 800 човека на ден, плюс нормалния поток умрели е страховита гледка. Писа ми, че когато е присъствал на загробването, го претърсили грубо и до голо за всякаква електроника. Въпреки това кадри са излезнали, но са били спрени преди отпечатване. Мислиш, че в другите страни е различно? Хората днес са толкова изнежени, че подобни гледки могат да отключат всичко. Единствено руснаците със замах решиха всичко. Обявиха цензура върху всяка информация за Ковит-19. Цифрите са държавна тайна. Идва уазк

    Коментиран от #13

  • 11 Хахаха

    16 3 Отговор
    преди 9 години се доказа заговор и корупция в СЗО, свързани със свинския грип. Сега ще се окаже същото.
  • 12 Geo

    14 2 Отговор
    Значи журналисти се опитват да опровергаят вирусолози - и то журналисти от дойче веле.

    Защо ли ама никак не им вярвам и защо ли ме навява на мисълта че получават едни пари за да пишат глупости.

    Въпроса е кой дава парите и кой има сметка.
  • 13 Geo

    19 5 Отговор

    До коментар #10 от "Жан":

    Ади скрий се бе - то толкова лъжи на едно място не бях чувал. Да не си нещатен сътрудник на дойче веле.

    В Испания нормално умират по 1600 човека на ден - нямало къде да слагат труповете - ха спрете се с пропагандата.

    Най интересното е че ужким отчитат 800-900 човека починали от корона вируса общата бройка пак си е около 1600 човека на ден.

    поредната басня на соросоидчетата - че и братовчеда му ужким работел като санитар ама в някакво малко градче ама пак труповете ги трупали на камара.

    Кой ви плаща.

    Коментиран от #14, #51

  • 14 Асдф

    2 9 Отговор

    До коментар #13 от "Geo":

    Колкото и да ти се обяснява няма да го разбереш. Ти сигурно си най прозорливия в цял свят. Некадърник

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Geo

    16 6 Отговор

    До коментар #14 от "Асдф":

    Наистина не мога да го разбера как едни хора за пари и майка си ще продадат.

    Военните стреляли по чувалите дистанционно ама после ходели наблизо да ги засипват с вар.

    Ако имаше малко мозък щеше да знаеш че вируса умира след като умре човека - той не може да се развива извън клатките - с умирането на клетките умира и вируса.

    Пак питам кой ви плаща за лъжите.
  • 16 Асдф

    4 9 Отговор
    Е как ти се изкара най-умния в цял свят. Или това е световен заговор. Такива като теб са и тези дето вярват че Земята е плоска

    Коментиран от #22

  • 17 1010

    11 2 Отговор
    Значи Херр Водарт koйто е експерт греши ,а прави са политиците, журналисти,и милиционери и социолози
  • 18 Ай стига бе

    7 9 Отговор
    Абе, тука някои много смели и умни се пишат. Нямало пандемия, нямало страшно. Абе, мишоци! Щом е така хайде излезте навън и отидете в някоя болница да помагате на медиците и на болните. Без маски и костюми. Нали няма вирус и всичко е измама? Ама няма да стане, смели сте само зад клавиатурата.

    Коментиран от #21, #24

  • 19 Жан

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Асдф":

    Щом казваш....
  • 20 Някой си

    4 1 Отговор
    Таа статия ако не я е писал лично Дедо Шори, на!
  • 21 Електорална единица

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ай стига бе":

    СПОКО ОФЦИ, НЯМА ДА УМРЕТЕ ОТ КОРОНАТА. ОТ СТРАХ ЩЕ ИЗПУКАТЕ.
  • 22 Geo

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "Асдф":

    Не съм най-умния но мога сметна 2 и 2 за разлика от други.
    - Това градче колко житела има - колко са заразените и колко са починалите в него - а на ден.
    - Братовчеда ти като санитар какво прави на погребенията че пишеш че присъствал.
    - Човешкото тяло не се втечнява а се разлага за 40 дни при нормална температура - сега е сравнително студено. Повечето случаи са от последните 10 дни - така че и тези ги разправяй на някого
    - целта на писанието е накрая - че руснаците са обявили цензура.

    Пак питам кой ви плаща да лъжете

    Коментиран от #23

  • 23 Никой сигурно

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Geo":

    не им плаща. Просто има едни хорица, полуобразовани, полуграмотни, които си мислят, че това , което знаят, е цялото знание на света...

    Коментиран от #26

  • 24 Geo

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ай стига бе":

    Ами някои работят в болници за разлика от такива мишоци като теб.

    Що ли нашият щаб не изследва за корона вирус даже и сестрите и докторите които имат директен достъп със заразените - иначе депутатите се изследваха всичките.

    Много страшен вируса но няма тестове за медицинския персонал - само вече които са болни се тестват. Изобщо пък няма тестове за антитела да не би да се разбере колко са го минали.

    Обаче паниката трябва да си поддържа

    Коментиран от #27

  • 25 ГрУЮ

    3 1 Отговор
    И за вируса два лагера. Вечното дерби. Само циганина дето имал две деца които познавали времето е добре. Едното казвало - ще вали, другото - няма да вали. И познавали винаги. Сега говорели за вируси, има вируси, няма вируси
  • 26 Geo

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Никой сигурно":

    То че има полуграмотни и полуобразовани е ясно но тия са от платените тролове.

    Виж как му завършва коментара на 10 - Идва уазк - искал е да напише идва уазката и нататък но такова отрязване се получава когато копираш от някъде текста и го поставиш тук но тъй като сайта позволява определен брой символи го отрязва.

    Та този юнак някой му е дал текста и той само го е поставил тук - гарантирам че същия го има и по другите сайтове като коментар.

    Така че някой им е платил да публикуват страхотии тип Хичкок за да поддържат паниката - въпроса е каква е целта на този който плаща.

    Коментиран от #31

  • 27 Ай стига бе

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Geo":

    Няма нужда от паника, но истината трябва да се казва. Ако китайците бяха казали истинския брой на мъртвите, а не да го намалят 40 пъти, ЕС щеше да се стресне и да вземе мерки и сега нямаше да умират по 1000 души на ден. За тестовете си прав. Стиснати са гадовете затова не купуват тестове. За стадиони дадоха стотици милиони, а за оборудване на държавни болници нищо.

    Коментиран от #28, #30

  • 28 хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ай стига бе":

    какви 40 пъти те гонят теб? Това са милион и двеста хиляди...как ти се струва в един индустриален център да умрат толкова работещи и това да не се забележи? Много си лековерен или си просто тъп.

    Коментиран от #38

  • 29 HohoBoho

    6 0 Отговор
    експертното мнение на вирусолога Георг Борнкам: такова сравнение е като „между акула и цаца“
    -
    Това го прочетох, ясно.
    Но никъде в статията по-надолу не видях нито един аргумент в подкрепа на тезата му.
    Може да съм пропуснал нещо. Покажете, ако виждате някаква аргументация.
    --
    броят на тежките случай не нараства, а намалява ... хомеопатите ги видях

    Коментиран от #32

  • 30 И още

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ай стига бе":

    в Италия, която 60 милиона, се стряскат, че им умират по 600 на ден и не могат да смогнат да ги погребат/което мен силно ме съмнява/, в 12-милионен Ухан са умрели 1 200 000? Смях до бога.

    Коментиран от #39

  • 31 Асдф

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Geo":

    Човека със статистиката ако може да кажеш какви са данните за смъртността в Ломбардия този март и миналогодишния.

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Асдф

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "HohoBoho":

    Как няма да намалят . За какво са всички тези мерки или ти си мислиш и че без карантината пак ще намалят

    Коментиран от #37

  • 33 хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Асдф":

    у наше село миналата година умряха 10 човека - кой от болест, кой от старост...тая година умряха 20...и те от болести или старост...и какво доказва това? Че има неизвестна болест ли?

    Коментиран от #35

  • 34 Geo

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Асдф":

    Статистика специално за Ломбардия няма но на Сайта на СЗО има статистика за цяла Италия по години (за тази до сега) - та за миналата средно са почивали по 1800 и няколко човека на ден. Като сметнеш и починалите да сега и ги разделиш на дните до сега пак се получават 1800 и няколко човека - разликата е съвсем малка.

    Та романите на Хичкок за трупове в чували, военни камиони, общи гробове и други са за наивници и да се сплашват овцете.

    Коментиран от #36

  • 35 Асдф

    0 3 Отговор

    До коментар #33 от "хахаха":

    Можеш да провериш за няколко години назад и да усредниш стойността и да я сравниш с таз годишния март.
  • 36 Асдф

    0 3 Отговор

    До коментар #34 от "Geo":

    Ама заразата там е силно локална глупчо. Затова са тези извозвания ,защото са на едно място. А смъртността в другите региони е по малка заради карантината ... Не се трепят с коли и т.н.

    Коментиран от #40

  • 37 HohoBoho

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Асдф":

    В Швеция и без карантина намаляват.

    Коментиран от #41

  • 38 Ай стига бе

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "хахаха":

    Гледай по телевизията уроците по математика за първи клас. После умножи 3 хил. починали ( по официални данни) по 40 и виж колко се получава. Дали е 1.2 млн.?
  • 39 Ай стига бе

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "И още":

    Гледай по телевизията уроците по математика за първи клас. После умножи 3 хил. починали ( по официални данни) по 40 и виж колко се получава. Дали е 1.2 млн.?
  • 40 Geo

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "Асдф":

    Хаййде спри се бе да не казвам какъв си че ще ме изтрият.

    Повечето население на Италия е съсредоточено именно в Ломбардия и съседните региони.

    Първия починал е на 29 февруари и до сега общо от корона вирус са починали 16000 човека. Нормално за това време без корона вирус почиват 70 000 човека. Даже и да ги добавим ще станат от 70000 на 86 000 - е дали ще им трябват чували и камиони.

    Но Според СЗО няма нищо такова - общия брой на починалите не се е увеличил пък според такива платени пропагандатори като теб нямало къде да ги слагат.

    Хайде стига с лъжите - това че трябва да си заработваш парите го прави по по-умен начин.

    Коментиран от #42

  • 41 Рьоне Артоа

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "HohoBoho":

    Ами те като измрат после съвсем няма да има заразени и починали.

    Коментиран от #49

  • 42 Асдф

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Geo":

    Определено не разбираш какво ти се говори ама карай. Давай статистика... да не забравиш пак да дадеш статистика след някой друг месец

    Коментиран от #44

  • 43 Глупости

    2 0 Отговор
    В атзи статия има само общи приказки и никакви факти, а фактите са - за първото тримесечие на тази година от грип са умрели 93 000 души, а от короната 50 000, и става върпос за най обикновен грип, ако вземем да сравняваме ковид 19 с испански, свински и причи грип е все едно да сравняваш слон с мравка

    Коментиран от #48

  • 44 Въпрос

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Асдф":

    Само за месец от сърдечни заболявания са умрели 1.2 млн, да те питам колко века да изчакам със статистиката докато твоето ковидче стигне тази бройка:)

    Коментиран от #46

  • 45 Истината

    5 2 Отговор
    Италиански вирусолози преди няколко дни казаха,че от коронавирус реално са умрели трима човека,всички останали от съпътстващи заболявания.На всичко отгоре смъртността в Италия за месец март е по ниска от смъртността от март миналата година.Фактите са си факти.

    Коментиран от #47

  • 46 Асдф

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Въпрос":

    Пак грешно сравнение :D но няма нищо. Лай си там и си мисли че си прав
  • 47 Асдф

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Истината":

    Дай източник за тези вирусолози
  • 48 Асдф

    0 4 Отговор

    До коментар #43 от "Глупости":

    Така както върви работата още този месец сезонния грип ще бъде задминат ама ти си говори празни приказки. За 6 дена от април са починали 26000 човека от коронката
  • 49 HohoBoho

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Рьоне Артоа":

    Това си го написал само за да напишеш нещо, иначе няма никакъв смисъл.
  • 50 Stefan

    1 0 Отговор
    Интересно наистина, обичайна практика на журналистите е да ровят и душат за имената и близките на починали при инциденти, пътни катастрофи, отрови за мишки, стрелби, а защо никой досега не каза нещо за починалите от коронавирус? Кои са починалите, техни близки?
  • 51 000

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Geo":

    Само, че умрелите от други болести си ги взимат за погребение, а тези няма къде да ги слагат. Нали живея в Испания. Много сте прости понякога.