Last news in Fakti

9 Април, 2020 15:25 4 624 12

Коронавирус: само така можем да разберем цялата истина за новата болест

  • коронавирус-
  • германия-
  • ангела меркел-
  • ковид-19-
  • пандемия-
  • северен-рейн вестфалия-
  • бавария

Германски градове правят мащабни проучвания, за да се разбере какъв процент от гражданите имат антитела

Коронавирус: само така можем да разберем цялата истина за новата болест - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Колко ли хора вече са прекарали Ковид-19 без да знаят? Официалните статистики няма как да обхванат всички заразени. Германски градове правят мащабни проучвания, за да се разбере какъв процент от гражданите имат антитела.


113 296 са заразените с коронавирус в Германия, според данните на американския университет Джонс Хопкинс. Жертвите на Ковид-19 в страната са 2349, а излекуваните - 46 300. Известно е обаче, че официалните статистики не обхващат голяма част от заразените с новия вирус, тъй като някои проявяват твърде слаби или дори никакви симптоми. Точно поради тази причина Германия си е поставила една амбициозна цел. В някои градове започват масови тествания на гражданите, за да се установи какъв процент от тях вече са прекарали болестта.

Две представителни проучвания

В Мюнхен тези дни младежи, придружавани от полицаи, обикалят по домовете и приканват хората да се включат в изследване на Мюнхенския университет. Те трябва да дадат по 3 милилитра кръв (колкото една чаена лъжичка), както и да отговорят на някои определени въпроси. Целта на изследването: да научим повече за Ковид-19. В продължение на 4 седмици около 70 студенти по медицина трябва да посетят общо 3000 домакинства и да вземат кръв на 4500 души, избрани на случаен принцип.

Досега в Германия тестваха единствено хора с ясни симптоми на заболяването, както и такива, които са имали контакт със заразени. Изследването в Мюнхен сега цели да се добие представа за това каква част от жителите на града карат Ковид-19 в лека форма (дори без самите те да подозират) и каква част от преболедувалите са развили антитела срещу SARS CoV-2. Казано иначе: каква част от населението е развила колективен имунитет.

Изследването на Мюнхенския университет ще продължи една година. На всеки две до четири седмици участниците в него ще дават кръв и ще отговарят на въпроси. По този начин учените се надяват да научат повече за характера и особеностите на разпространението на вируса. Ръководителят на проекта професор Михаел Хьолшер се надява до 2-3 седмици да са в състояние да предоставят на политиците първите изводи, които да им помогнат при вземането на решения относно по-нататъшните мерки.

Подобно изследване се провежда и в района на град Хайнсберг, в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Именно този град бе едно от първите огнища на епидемията в Германия. Учени от Института по вирусология и изследване на ХИВ към Медицинския факултет на Бонския университет са взели интервюта, кръвни проби и намазки от носа и устата кухина на хиляда души. В средата на април се очакват първите резултати, които също трябва да помогнат за предприемането на ефективни и адекватни мерки в борбата срещу коронавируса.

Къде в Германия има най-много заразени?

В Мюнхен се провежда и друго проучване: от 2 април в града подлагат на тестове и интервюта 100 медицински работници от градски болници, заразили се с коронавирус и поставени под домашна карантина. Чрез текущи анализи и интервюта с тях вирусолозите се надяват да разберат колко бързо човешкото тяло успява да произведе антитела.

Провинция Бавария е водеща в Германия по броя на заразените с коронавирус: до 6 април там е имало 25 000 случая. Именно в Мюнхен беше регистриран и първият в Германия случай на Ковид-19 - още на 27 януари. На следващо място е провинция Северен-Рейн Вестфалия, където броят на заразените е около 21 000.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОВ СВЕТОВЕН РЕД

    14 0 Отговор
    Цялата истина..

    Коментиран от #2

  • 2 Законът на джунглата.

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "НОВ СВЕТОВЕН РЕД":

    Силните ще оцелеят слабите ще умрът това е истината ние сме част от природата а в природата е така.
  • 3 Излиза,че в Германия са излекувани

    10 2 Отговор
    41% от заразените,а в БГ около 7%. Какво ще ме убеждават мутренските власти,че превантивното и последващо тестване за вируса и за антитела не било сигурно,било скъпо,ненужно и невъзможно.До сега са тествани физически здравите депутати,полицай и военни,което е равносилно като да провериш банкерите за кредитен рейтинг и да го обявиш като платежоспособност на цялото население.
  • 4 Юсуффф

    10 1 Отговор
    С този коронавирус има един много смущаващ факт който буди голямо подозрение,със заповед е забранено на всички патоанатоми в Европа да правят аутопсии .ЗАЩО,какво се цели или какво се крие ?? Аутопсията дава най ясна картина за причините за смъртта .

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Защото болните с коронавирус

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Юсуффф":

    ги отчитат като починали от “съпътстващи” заболявания за да се укрие реалната заболеваемост,да не се носи отговорност за грешните решения и цената на безотговорността за закъснелите мерки,която се плаща с човешки животи.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Юсуффф

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Защото болните с коронавирус":

    Да ,изглежда това е причината иначе излиза че политиците са реагирали неадекватно,а дали не е команда равнис от много високо!?
  • 7 hmhmhm

    1 1 Отговор
    тези хора ме смайват. Ако има прекарали заболяването то тези граждани най-вероятно няма да се заразят т.е няма да има нови заболели. Мислех че ние сме най-тъпите но тази пандемия ми показа че не е така. Колко простаци има на тази земя на ръководни постове ужас
  • 8 hmhmhm

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Юсуффф":

    предполагам защото дори и умрял пациента вирусите са в него и да го отвориш няма какво да направиш ще видиш че белия дроб е леш. Но ако искаш се прави на патоанатом има доста трупове
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 кака Пена

    4 0 Отговор
    Ние че няма да разберем истината това е ясно, но поне немците да стигнат докрая, в тях ми е надеждата те играят до последната минута.
  • 12 Бг работник

    0 1 Отговор
    А дали в Германия фактите са истински?Съмнявам се .