Last news in Fakti

10 Април, 2020 13:39 3 606 8

Германия иска глобална данъчна реформа, въпреки пандемията

  • германия-
  • данъци-
  • реоформа-
  • минимална ставка

Федералният министър на финансите Олаф Шолц иска да се продължи работата по планираната глобална данъчна реформа, въпреки коронавирусната криза. Това предаде Reuters.

"Всяка компания трябва да плати справедливо полагащите ѝ се данъци. Ето защо остава важно дори в този кризисен период да се сложи край на трансферите на печалби и избягването на данъци. Трябва да се гарантира, че в световен мащаб има минимална данъчна ставка и че данъчната система отговаря и на все по-важната и голяма дигитална индустрия", каза Шолц в четвъртък.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие(ОИСР) иска да разработи нова данъчна система с подкрепата на 137 държави, като конкретни предложения трябва да бъдат направени тази година. Споразумението би довело до повече бюджетни ресурси, би било по-справедливо и би могло да предотврати двойното данъчно облагане и да разреши търговски спорове.

Говорител на Министерството на финансите в Германия заяви, че плановете за глобална данъчна реформа са на първо място в дневния ред. В момента се изследват ефектите на коронавирусната пандемия върху облагането, а в началото на юли се очаква да се проведе конференция на ОИСР в Берлин, с участието на повече от 130 държави.

Експертите обаче са много по-песимистични от Шолц. "Има опасност плановете за голяма данъчна реформа да бъдат поставени на заден план. В такава глобална икономическа криза всичко трябва да се подреди първо. Никой не знае как ще изглежда светът след пандемията. Затова не може просто да се вземе решение за нови данъчни правила", заяви източник пред Reuters.

Това може да бъде най-голямата международна данъчна реформа от 100 години насам, в случай, разбира се, че просъществува. По-специално, тя трябва да предотврати избягването на данъци от дигитални технологични гиганти като Apple, Facebook, Google и Amazon. Все пак, изясняването на техническите детайли и имплементирането на реформата е много труден и комплексен процес.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хехе

    2 5 Отговор
    Тия искат избягване на данъци.Явно са тъпи.

    Коментиран от #4

  • 2 ГосТ

    13 2 Отговор
    Не Германия, а Франция поиска такава реформа за ЕС. А германците я отхвърлиха. Както отхвърлиха и идеята за обща европейска армия,минимална заплата и правосъдие. Щото се страхуваха,че некой ше им яде от вурстовете. Айде сега,разпад на тая вакханалия от калинки.
  • 3 Blackthorn

    11 5 Отговор
    Германия, беше каквото беше. Пътници сте!

    Коментиран от #5

  • 4 Явно ти си тъп

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хехе":

    А те искат Гугъл, Амазон и Фейсбук да си плащат данъците, а не да ги избягват!

    Коментиран от #6

  • 5 Дон Чико

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Blackthorn":

    Да, правилно, все пак Боко не им е вожд. Само БГ ще остане на тази планета. Другите просто са пътници.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 АЙДУК

    4 0 Отговор
    АКО ИМА ЕВРОАРМИЯ КАК РУСЕНСКИЯ ДОНОСНИК ЩЕ КРАДЕ КОМИСИОН 30%
  • 8 Ядеитн

    0 0 Отговор
    Я си зная едно, па го пише и у Евангелието, при туй на две места: На тоя, които има - ша са даде, па на тоя, който нема ша ми са зимва и това, което има. Демек, както и да го мъдрят - накрая раята ша плаща масрафа.
Новини по държави: