Last news in Fakti

28 Април, 2020 13:57 1 320 2

Германската икономика ще се свие с 6,6% през 2020-a

  • германия-
  • икономика-
  • коронавирус-
  • ifo

Германската икономиката ще се свие с 6,6% тази година поради коронавируса, а националната продукция няма да се върне на предепидемичното си ниво до края на 2021-а, заяви днес немския икономически институт Ifo. Това предаде Reuters.

От Ifo казаха, че най-голямата икономика в Европа се е свила с 1,9% през първите три месеца на 2020-а, добавяйки, че очакват спад от 12,2% през второто тримесечие въз основа на данните за използване на капацитета на компаниите.

„Няма да се върнем към ситуацията преди коронавируса до края на 2021-а. Това означава, че догодина ще има икономически ръст от 8,5%“, каза в изявление Тимо Волмерсхойзер, ръководител на икономическото прогнозиране в Ifo.

Института заяви миналата седмица, че друго негово проучване показва, че бизнес моралът в Германия се е сринал през април, достигайки най-ниската си точка след обединението на ГДР и ФРГ.

Имайки предвид, че Федералната република е най-големият европейски износител, прекъсването на световната търговия блокира немските фабрики, докато вътрешните мерки срещу вируса намалиха разходите на потребителите.

Изтъквайки бизнес въздействието на пандемията, миналата седмица Daimler отчете спад от близо 70% в оперативната печалба за първото тримесечие и заяви, че паричният поток, който използва за изплащане на дивиденти, ще отпадне тази година.

Правителството отговори с мерки, включително и спасителен пакет в размер на 750 милиарда евро, но икономическият прогрес ще зависи от това, колко бързо Германия облекчи ограниченията.

Търговците на дребно с площ до 800 квадратни метра вече могат да отварят. Същото важи и за дилъри на автомобили и велосипеди, както и книжарници. Въпреки това, всички обекти трябва да прилагат стриктни правила за социално дистанциране и хигиена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Постоянно

    1 0 Отговор
    еднони съшо се дъвче разбрахме,плюс тя се беше запопнала да се свива още миналата година. Всеки ден едни и същи новини. Явно се изчерпахте със,, сензациите"
  • 2 Сатаната

    0 1 Отговор
    А, на нащо бакълавърче на половина 3,3%, ко шъ кайте,а, убавец?
Новини по държави: