Last news in Fakti

30 Април, 2020 10:08 2 555 12

Турция ще приключи учебната година дистанционно, никой няма да повтаря

  • турция-
  • ковид-19-
  • училище-
  • карантина

Учениците в южната ни съседка надвишават по брой населението на много европейски държави, а броят на учителите е около един милион

Удължаването на дистанционното обучение в Турция до 31 май е сред акцентите на турския печат тази сутрин, предава БТА. Вестниците съобщават подробности за това как ще протече процесът с наближаването на края на учебната година.

Министърът на образованието Зия Селчук информира вчера за решението за удължаване на дистанционното обучение в Турция до края на май съгласно препоръките на Научния съвет за борба с коронавируса и становищата на заседание на кабинета, пише "Милиет". За преминаване в по-горен клас ще важат оценките от първия срок, като никой, дори и при слаби бележки, няма да повтаря класа. През втория срок турските ученици няма да получават оценки.

"Най-безопасното място за учениците в момента са домовете им", заяви министърът.

Той посочи, че учениците в Турция надвишават по брой населението на много европейски държави, а броят на учителите е около един милион.

"Всички ние трябва да направляваме този процес, така че възможно най-скоро да можем да предприемем стъпки към нормализиране, да можем да отворим училищата в добро здраве и както беше преди, да можем да се смеем в час и да тичаме на двора", каза още Зия Селчук, цитиран от "Йени сьоз".

Образователният министър призова и родители, и деца да участват активно в дистанционното обучение, което по думите му е "единствената възможност в ръцете ни в момента", пише "Гюнбою".

Турция започна дистанционно обучение на около 18 милиона ученици от начален, прогимназиален и гимназиален курс, което се осъществява в телевизионна и интернет среда, напомня "Хюриет". Това стана на 23 март, 12 дни след първия установен случай на Covid-19 в Турция.

Министърът също така благодари на стотиците доброволци сред преподавателския и техническия персонал, които правят възможно и успешно дистанционното обучение.

Три телевизионни канала, поддържани от Турската радио и телевизионна корпорация (ТRT) и Мрежата за информация и образование (EBA), излъчват образователните програми за дистанционното обучение в Турция.

Министерството на образованието работи също така по план за наваксване на изпуснатото време за обучение, каза още Селчук. По думите му този процес ще бъде съобразен с различните нужди в различните окръзи на страната.

В отговор на журналистически въпроси министърът уточни, че засега не е решено кога ще се състои изпитът за прием в гимназиите, като датата ще бъде определена след заседание на кабинета следващата седмица, отбелязва "Сабах". Работи се по "симулации за социално дистанциране", в случай че изпитът действително се проведе, посочи той.

Учебната година в Турция обикновено приключва през втората седмица на юни. Тази година бе решено децата да излязат в лятна ваканция от 19 юни. Засега няма яснота дали учениците ще трябва да се върнат физически в клас на 1 юни или заповедта за продължаване на дистанционното обучение отново ще бъде удължена.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Забелязъл.

    1 9 Отговор
    Каква е тази паплач на снимката??????

    Коментиран от #2, #3, #5, #6, #8, #10

  • 2 Пастира.

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Забелязъл.":

    Това на снимката са малки котлета които играят кючек изправени на задни крака.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Чобанина

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Забелязъл.":

    Паплачта е у наЗи, сезонните работници на Европа, сменящите памперси в Европа, чистещите WC на Европа.... :)

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дедо ви

    1 5 Отговор
    Провеждат дистанционно обучение. Нали виждаш на каква голяма дистанция от училището са.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баба Ани

    5 2 Отговор
    В Турцивя всички дрца ходят на училище наистинаЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
  • 10 Ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Забелязъл.":

    Това е снимка от Бг,само тука има такива училища отпред с бидони и сграда останала от живково време,в турция сградите са като космически кораби бе ах..ци
  • 11 Каде сме ние ?

    7 1 Отговор
    Снимката е от Перник , в Турция от 1ви до 12ти клас (задължително обучение ) са с униформа . На 17 ученика се пада 1 учител .
  • 12 Жалко за бг гражданите

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чобанина":

    ЕС използва малките и бедните държави и им взема младия народ като роб Да бачкат за тях
Новини по държави: