Last news in Fakti

30 Август, 2012 19:35 859 1

Испания и Франция подкрепиха еврото

  • евро-
  • франция-
  • италия

Испанският премиер Мариано Рахой и френският президент Франсоа Оланд подкрепиха еврото. Френският лидер призова също така да се спазва суверенитетът на Испания, която беше принудена от пазарите да поиска финансова помощ.

"Двамата с г-н Рахой сме ангажирани с необратимостта на еврото", увери Оланд на съвместна пресконференция с испанския премиер и обяви, че на 10 октомври в Париж ще се проведе френско-испанска среща на върха. "Искаме Европейският съюз да върви напред", заяви от своя страна консерваторът Мариано Рахой. "И аз съм много ясен по този въпрос - нито еврото, нито единният пазар, нито съюзът ще се върнат назад", каза още той.

Четвъртата икономика в еврозоната, която се бори за банков и бюджетен съюз на европейско равнище, се нуждае особено от подкрепата на партньорите си в момент, когато се намира в отслабено положение и може да се наложи да поиска скоро спасителна помощ от Европа. На срещата на върха на ЕС през юни "решихме да започнем процес на по-голяма икономическа и бюджетна интеграция на ЕС", припомни Рахой. "Трябва да вземем важни решения следващия декември", за да приложим реформите, каза още той.

От своя страна, френският президент изрази задоволство от важната работа, свързана с ограничаването на разходите и реформите, предприета от Испания. "Бяха положени значителни усилия, направени бяха болезнени саможертви" и "резултатите вече са убедителни", изтъкна Оланд. Рахой потвърди "твърдата си решимост за продължаване на реформите".

ЕЦБ заяви, че е готова да помогне на Испания чрез закупуване на облигации, но очаква първо официално искане от страната. "В суверенитета на Испания е да реши това или по принцип, или за момента", заяви Франсоа Оланд. "Това е пълна отговорност на Испания, но мога да разбера желанието на Испания да изчака, докато се получат разяснения" относно механизма на предлаганата помощ, изтъкна той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    silnite vinagi sa si silni a slabite kato nas sa vinagi na kolene