Last news in Fakti

13 Май, 2020 07:12 4 023 33

Австрия отваря границата с Швейцария

  • австрия-
  • граница-
  • швейцария

Това обяви Себастиан Курц

Австрия отваря границата с Швейцария - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Правителството на Австрия планира да отмени граничния контрол с Швейцария. Това обяви австрийският премиер Себастиан Курц, цитиран от РИА Новости.

Двете страни вече са провели разговори по темата. Към момента много страни в ЕС, които са съседи договарят двустранно отваряне на границите.

Това може да е вариант за провеждане на летния туристически сезон. Споразумение вече беше договорено между балтийските държави.

В момента се очаква ЕС да обяви правилата за прием на туристи. Правителството в Австрия очаква споразумение със Словакия и Чехия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От люлка до ГРОБ

    9 5 Отговор
    „Престанете да всявате паника, хората не харесват вашето управление“ С тези думи бившият вътрешен министър Херберт Кикл се обърна към канцлера Себастиан Курц.
    Авторитетния австрийски политик и дипломат обвини правителството, че се е провалило с мерките по време на пандемията.

    Коментиран от #3, #4, #10

  • 2 Аноним

    2 2 Отговор
    Много важно
  • 3 Eleonora

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "От люлка до ГРОБ":

    Не само Kickl, но и цифрите говорят за провал 571.477 безработни, 1.250.000 в т.нар Kurzarbeit Общо 1.821.477 = 40,8% от всички работещи в Австрия(сметнат ли се и държавните служители стават 48,8%)....

    Коментиран от #5

  • 4 опорна точка

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "От люлка до ГРОБ":

    А Русия кога ще отвори границата с Беларус?
  • 5 Така е

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Eleonora":

    И от кога бантустанки оправиха нашата политика че взеха да дават акьл на Австрия???

    Коментиран от #7, #8

  • 6 @ автора на статията

    8 0 Отговор
    Приятна изненада е, че вчерашната грешка с "президента" Курц е поправена на "канцлер". Това е добра стъпка напред. В днешната статия той обаче е "премиер". В Германия и Австрия функцията, изпълнявана от А. Меркел и С. Курц се нарича "канцлер" (Bundeskanzler). Използвайки този термин в статиите си, бихте допринесли както за повишаването на общата култура на читателите Ви, така и за личния Ви имидж на компетентен журналист. Предполагам, че бихте се усъмнили в достоверността на информацията в статия, в която се говори за "крал" Борис, "султан" Иван-Асен или подобни.
  • 7 Eleonora

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Така е":

    Това не е даване на акъл, а самите факти! Пречат ли ти? И е съвсем нормално, както и право на всеки гражданин на дадена (цивилизована) страна, който и плаща и данъци в нея, да изказва мнение за политиката и решенията на правителството! Оправянето на Бг политика е предоставено на вас, плащащи данъци в Бг...
  • 8 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Така е":

    Като пишеш така е и си сугласен с данните какъв ти е проблема?
  • 9 @ Eleonora

    0 0 Отговор
    Моля, посочвайте източниците, върху които се базират цитираните от Вас данни, особено когато претендирате за такава точност. Иначе данните увисват във въздуха. Kickl определено не е модел за подражание в моите очи. Като цяло мисля, че е рано да се дават преценки от типа "успех-провал" в извънредната ситуация, в която цял свят се намира в момента. Повечето държави (за да не кажа "всички"), изпитват значителни икономически затруднения и регистрират изключително бързо нарастване на броя на безработните. В Австрия голяма част от населението разчита на доходи от туризъм и Gastronomie (особено в западните региони на страната), които в момента по обясними причини не работят на обичайните си обороти. И във Виена положението не е много по-различно, имайки предвид не само затворените магазини, но и турист. "атракции" (музеи, опера, Prater, дворци и т.н.).

    Коментиран от #11

  • 10 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "От люлка до ГРОБ":

    Провалило ? Че Австрия е за пример.
  • 11 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "@ Eleonora":

    Достатъчно е да погледнеш австрийските медии(които се позовават на данни от AMS)! Но ок, данните за броя на безработните и тези в Kurzarbeit можеш да видиш именно в AMS(Австр.бюро по труда- AMS Österrech). 751.000 фирми и предприятия в Австрия са регистрирали Kurzarbeit! Не само туризма и Gastronimie са засегнати от Kurzarbeit и освобождаване на служители, но и Handel(търговия), Herstellung von Waren(стокопроизводство), Verkehr & Lagerei(пътно движение и складиране), technische Dienstleistungen(технически услуги), Gesundheits- und Sozialwesen(здравно и социално дело), Information& Kommunikation, Grundstücks- & Wohnungswesen(имотно и жилищно дело),Energieversorgung(енергозахранване) и пр.(източник: AMS Österreich, BMAFJ). Да, рано е още да се отсича "провал или успех", но тези цифри като за начало не обещават нищо розово(самия Курц предупреди за това)....also...Kurz & Kogler са на ход..., alle Augen schauen auf sie(всички очи са насочени към тях)...😉

    Коментиран от #12

  • 12 @ Eleonora

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Eleonora":

    Благодаря, че посочихте източниците си и изброихте толкова подробно и всички други сфери, засегнати от кризата. По този начин информацията Ви "hat Hand und Fuß". А от друга страна обяснява и какво имах предвид, казвайки, че е рано за преценки, т.е.: когато (заради карантина) различните отрасли са принудени да намалят или преустановят работата си, се очаква безработицата да нараства. Алтернативата е "примерът" на Щатите със съответните последствия (например главоломно нарастване на смъртните случаи, което определено не е "успех" нито от чисто човешка морална гледна точка, нито с оглед на икономическата криза). Струва ми се, че в сегашната ситуация наличието на опцията за "Kurzarbeit" е все пак за предпочитане. Също така и пред другата опция - "keine Arbeit". Намаляването на работните часове се посочва и от AK (Arbeiterkammer) като възможност за запазване на работното място в тежки икономически условия. Относно Kurz & Kogler: неразумно е да се очаква те сами да се справят със ситуацията. Всеки от нас носи отговорност за себе си, т.е. всички сме на ход, без значение в коя държава живеем и плащаме данъци. Letztendlich sitzen wir alle im gleichen Boot (всички седим в една и съща лодка). Всеки е отговорен за това лодката да не потъне. Относно обръщението "ти": моля да продължим с учтивата форма "Вие"!

    Коментиран от #13

  • 13 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "@ Eleonora":

    Но въпроса е именно в тази тежка криза колко дълго и дали тази Kurzarbeit ще се задържи, а няма да премине не след дълго в освобождаване на още персонал, дали освободения персонал в нач.на карантината, ще бъде отново назначен! Разбира се, че има вече експертни мнения и прогнози, даващи ясна и трезва преценка за развитието(след тоталния Lockdown) на икономиката, безработицата в близкото бъдеще(четете ги)....! Неразумно е да се сравняват примери като Америка или пък Италия(която беше вземана за ужасяващ пример тук)например с Австрия- според OECD, Германия разполага с 34 легла за интензивно лечение на 100.000 човека(Nr.1 в света), след това Австрия с 29 на 100.000 човека, Америка с 25, Франция с 17, Белгия с 16, Швейцария с 11, Испания с 10, Италия с 9. Освен това в Америка здравната система е коренно различна от тази в Австрия- сравнете % на здравно осигурените там и тук, приватизацията на болнични обекти и високите осигурителни премии там и тук! Пишете "Всеки от нас носи отговорност за себе си"- чудесно, абсолютно вярно!!! Тогава защо не ни беше оставена тази отговорност всеки да отговаря сам за себе си и същевременно да е отговорен и за другите и през корона- вълната, а страната бе почти напълно lahm gelegt(oбездвижена)!?!?

    Коментиран от #14

  • 14 Eleonora продължение #13

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Eleonora":

    Не питаха населението, а те решаваха за него! Ок, добре! А сега за излизане от кризата "всеки е на ход, всеки носи отговорност сам за себе си"....,разбира се, че всички ще дадем най- доброто от себе си, за да се подобрят нещата, но те решиха тази мярка за страната, те са и основните отговорни да изведат страната от кризата(затова им е гласувано и доверие)!Лозунги a la Меркел "WIR schaffen das gemeinsam"(Ще успеем заедно. Надробено "от горе", а после всички да ринат боклука), знаете не вървят вече, нито в Германия, нито в Австрия....Относно учтивата форма😄, създавате ми усещане, че едва ли не би трябвало да съм благодарна и трогната, че въобще имам честта да дискутирам с Вас. Явно сте хванали и от времето на k.u.k.в Австрия😉. Не бъдете толкова "kleinkarriert"(дребнокариран/а) и verstockt(схванат/а)😉...., все пак става дума за неформална комуникация в свободното време...Лек ден и до нови срещи!

    Коментиран от #15

  • 15 @ Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Eleonora продължение #13":

    Дали Австрия е действала правилно или не чрез тоталния Lockdown ще бъде спорен въпрос още дълго време. Факт е обаче, че е една от държавите с най-малко заразени и починали и, също така, една от първите държави, премахващи поетапно карантината и, съответно, задвижващи икономиката си. Не ми се мисли, между другото, какво би било, ако дясноекстремистката FPÖ беше още в управлението в ситуацията на пандемия. Kickl в "нормални" времена апелираше за това Asylwerber да бъдат държани "концентрирани на едно място". Представете си какво би станало в условия на пандемия. Само че, в такава ситуация е трудно да се каже, дали той не би започнал да вкарва освен бежанците, също така и "легалните" бежанци, т.е. живеещите и работещи в Австрия чужденци, и въобще всекиго, който не му пасва в идеологията, в такива, да си го кажем направо, "концентрационни лагери. Апропо, доколкото ми е известно, налагането на карантина е една от основните мерки при наличието на острозаразни болести. Когато такава болест плъзне по целия свят, карантината също взема по-мащабни размери. Относно учтивата форма "Ви": отчайващо е как хората в днешно време се псуват помежду си с лека ръка за щяло и нещяло. Това, какво (неприятно) усещане Ви създава фактът, че в дискусията ни Ви говоря на "Вие", е Ваша лична интерпретация и Ваш личен проблем. Нямате база да правите изказвания за това, дали аз искам Вие да се чувствате благодарни и трогнати за това, че говорите с мен. Нужно ли е да забравяме доброто си

    Коментиран от #16, #17, #19

  • 16 @ Eleonora продължение

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "@ Eleonora":

    ...възпитание и добрите си обноски, макар и да става въпрос за неформална комуникация в свободното време?! Нито се познаваме лично, нито сме в кварталната кръчма или кварталното кафене, за да си говорим на "ти". Най-малкото е добре да попитате отсрещната страна, дали е ОК да преминем на "ти". Не е въпрос на възраст (поне аз така разбрах намека за K.u.K.-времето), а на елементарно възпитание. Лек ден и до нови срещи и от мен!

    Коментиран от #18

  • 17 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "@ Eleonora":

    Нали знаете защо Австрия е една от първите страни, разхлабила мерките(Stichwörter: Austria Prevelänz Studie Covid- 19/то ще ви покаже и друго относно евтл.истинския брой заразени и смъртността/, за което Курц даде пресконференция още на 10.04.20, както и зачестилите Verfassungskalgen и критика не само от десния лагер, но и от левия)!?!? Нека не изпадаме в примитивизъм и хипотези какво щеше, ако....!FPÖ казва, че радикалния ислямизъм(а голям % от Asylwerber са радикализирани) и Sozialschmarotzer(нещо като социални кърлежи) не са добре дошли в Австрия и Европа. Че и кой ги иска всъщност, освен....! Аз като чужденка тук, не се опасявам ни най- малко, че Kickl или FPÖ ще ме пъхнат в "концлагер" и съвсем не съм 100% d'accord с тях(не малко чужденци има полит.ангажирани в FPÖ). Доколкото и на мен ми е известно, налагането на карантина при наличието на острозаразни болести, е една от основните мерки прилагани на заразени, болни хора, а не на здрави!
  • 18 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "@ Eleonora продължение":

    Съжалявам и се извинявам, ако съм ви напсувала в предните си коментари!
    "Това, какво (неприятно) усещане Ви създава фактът, че в дискусията ни Ви говоря на "Вие"- не ми пречи, нито съм писала, че ми е неприятно, още повече пък да ми е проблем🤪, за Бога! Просто komisch(странно), че в една неформална комуникация в нета,човек държи на подобни официалности и форми....,рядко срещано...., но акцептирам! Ами...да речем липсва ми дори и най-елементарното възпитание😄. Пфуй...😄! Всичко добро!
  • 19 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "@ Eleonora":

    Междудругото, Kickl апелираше бежанци да бъдат държани "концентрирани на едно място", не от опасения, за различно мнение от това на FPÖ, a поради многото престъпления, вършени от бежанци(изнасилвания, спомнете си за убийствата на момичета и млади жени в Австрия в нач.на 2019, за убийството на шефа на соц.служва в Vorarlberg на раб.му място от един Asylwerber и пр.и пр.)

    Коментиран от #20

  • 20 @ Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Eleonora":

    Простете, в момента нямам възможност за по-подробен коментар на отговорите Ви, затова ще коментирам само последния. Предполагам си спомняте и случаите с Josef Fritzl и Wolfgang Priklopil. И те ли бяха радикализирани чужденци? Ще се опитам да Ви отговоря и на другите коментари по-късно или най-късно утре сутринта.

    Коментиран от #21

  • 21 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "@ Eleonora":

    Да, разбира се, спомням си случая Kampusch от 2006г.! Ами ето, те си имат достатъчно свои собствени иди..и и пsиh@.., да се превърне Австрия в инкубатор и на чужди ли?!?! Fritzl веднага след като стана известен случая бе прибран в затвора и ще е там доживотно. Priklopil се самоуби няколко часа след разкритието на случая! Докато при бежанците е по- различно- знаете проблематиката при болшинството от тях: липса на лични документи, лъжат за възрастта си, за да не биват осъдени или за да получат по- мека присъда например, биват оневинявани, щото уж са с разни психо-травми, цял хор от NGO's пледират за тях за Sonderregeln(извънредни правила) (щото всъщност тези NGO's касират тлъсти хонорари и получават държавни Aufträge) и пр.и пр.и пак са на свобода и пак вършат престъпления! Освен това проблематиката с тези радикализирани ислямистки кръгове в цяла Австрия(особено в Грац). Не е тайна, че често ръцете на полицията са вързани(питайте, ако имате познати полицаи за какво става дума)....Никой не би казал нищо, ако чужденец, какъвто и да е той, е способен да се интегрира и да се съобразява и уважава правилата и законите тук.
  • 22 @ Eleonora

    0 0 Отговор
    Нямам нищо против да говорим и на "ти". Въпросът е принципен: както за теб е било неприятно да се взимат решения, без да се пита населението, така и аз предпочитам да ме попитат, дали е ОК да говорим на "ти". Относно взетите без съгласието на населението решения се налагам да те разочаровам. Който и да е на власт, няма да те попита лично за мнението ти. Не попитаха, но казаха: ако не ти пасва, никой не те спира да напуснеш страната (поне за не-австрийците). В хипотетичната ситуация за евентуалните действия на Kickl: може и да не се притесняваш като чужденка в Австрия. При така бързо нарастващата безработица със сигурност щеше първо на теб да ти предложи работа. Как мислиш, коя ще е следващата черна овца в стадото, след като бъдат решен проблема с бежанците и се види, че в страната въпреки това има все още проблеми. Това е и пародията в FPÖ: против чужденците са, а някои от тях самите са или женени/омъжени за чужденци и имат деца от тях, или пък самите те са с чужд произход. В крайна сметка, каквито и мерки да бяха предприети, винаги щеше да има отрицателни страни. Не може да се реагира на 100% адекватно срещу нещо, което никой не знае точно какво е. Информацията и познанията за този вирус постоянно се променят. Това, което се твърди днес, че е добре, утре се отрича.

    Коментиран от #23, #25

  • 23 @ Eleonora продължение

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "@ Eleonora":

    Относно Prävalenz Studie: не разбрах какво имаш предвид, споменавайки го. Извадка, базирана на малко повече от 1400 човека (и то само над 16 г.) при население от почти 9 мил., не може да бъде считана за представителна. Ако реалните цифри са по-ниски, добре, ако са по-високи, зле. Прави ли ти впечатление, че в дискусията ни ти си човекът, обосноваващ доводите си със статистически данни. Оставам с впечатлението обаче, че ти самата не вярваш на представените цифри. В такъв случай е контрапродуктивно да се аргументираш с тях. Относно бежанците: да, имах възможност преди около 3 г. да говоря с хора, които се занимаваха с бежанци. Разказаха ми как се разбира дали става въпрос за икономически бежанци или за такива, които идват от региони, в които има война. Лошото, когато се генерализира, е че от това страдат и хора, които бягат от войната, с цел да спасят живота си. За тях става още по-трудно да се интегрират, дори и да искат. Интересното е ти, като интегрирала се чужденка в Австрия и спазваща правилата и законите ѝ, каквато предполагам си, какъв ти е точно проблемът с предприетите по време на карантината мерки? Това бяха правилата (и отчасти законите) в тази ситуация. Съобразявай се с тях!

    Коментиран от #24, #26

  • 24 @ Eleonora продължение на продължението

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "@ Eleonora продължение":

    Исках да коментирам и други части от отговорите ти, но стана дълга и широка... За последно, неприятното когато говорим на "ти", без възможност да се видят невербалните сигнали, прави всичко да звучи като нападка, дори и да не е бил такъв умисълът. Това беше причината за молбата ми да продължим на "Вие". Лека вечер!
  • 25 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "@ Eleonora":

    Олелее, колко грешни интерпретации!!!!🙈. Кой казва за допитване до мен или населението/референдум "за или против" Lockdown(колко наивен и weltfremd трябва да е човек, за да изисква това)!?!? Прочети пак коментарите ми и някой неща приемай образно, не директно, че нямам време сега за подробни разяснения. Никой тук не е казал, "ако не ти ПАСВА в корона- кризата, да напуснеш страната"🙈🙈🙈. Няма да се впускам в аргументация и коментари относно опасенията ти за FPÖ спрямо чужденци, тъй като са смешни и необосновани- след като били решили проблема с бежанците и видели, че имало още проблеми в страната, щели едва ли не да посегнат и на останалите чужденци😂😂😂..., no comment!
  • 26 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "@ Eleonora продължение":

    Относно Covid- 19 Austria Prävelenz Studie, прочети го също още веднъж, въобще не си схванал/а смисъла(само факта, че твърдиш, че има само пробанди над 16г.показва, че или не разбираш съвсем добре немски или не си го чел/а както трябва. Най- малкия пробанд е под 1г, най- възрастния 94г.). Интересно, че Курц даде пресконференция на 10.04.20 по повод тази (според теб непредставителна)студия(която е проведена по искане на министерството за образование и наука) и обяви първото разхлабване на мерките от 16.04.20, но явно ти разбираш и знаеш по- добре от него кое е представително и кое не😉. Като са ти разказали как се различават и отсяват икономически от истински нуждаещи се бежанци, що 80% са все още икономически!?!? Ясно е, че "покрай сухото, гори и суровото", но който чужденец/бежанец иска да се интегрира в обществото тук, има достатъчно възможности, въпрос на желание е! Wo ein Wille, da ein Weg!
  • 27 @ Eleonora

    0 0 Отговор
    Последен коментар, че вече ми е досадно. Явно ми е, че в някои отношения сме на различно мнение. Лошо няма. Ще ти кажа само следното: щом обичаш да четеш статистика, погледни какъв тип хора са избирателите на десноекстремистки, и обикновено, популистки партии. Има статистики за образование, възраст и т.н. Направи си сама за себе си изводите. Относно бежанците: застъпвам се за истински нуждаещите, ако все още не си го разбрала, а не за икономическите или тези с насилствени наклонности. Относно Prävalenzstudie: повтарям, не разбирам (все още) какво точно имаш предвид, като го даваш за пример, не става ясно каква е позицията ти? Между другото, в някои от коментарите ставаш доста вербално агресивна. Използването на обиди и лични нападки в една дискусия говори за слабост и несигурност. Или за липсата на убедителни, добре обосновани аргументи. За нивото на немския ми можем да говорим, ако от третия път успееш да напишеш правилно "Prävalenz" (ако приемем, че другите ти правописни грешки са станали от невнимание, че в противен случай поставяш и нивото на българския ти под съмнение). Alle gute Sachen sind drei. 😆Това беше от мен. Leb wohl!

    Коментиран от #29

  • 28 @ Eleonora продължение

    0 0 Отговор
    Възрастта на участвалите във второто Prävalenzstudie според BMBWF (Quelle: Österreichische COVID-19 Studie" / www.bmbwf.gv.at) определено е от 16 г. нагоре! Нивото на владеене на немския не е от кой знае какво значение при разчитането на т.нар. "арабски цифри".😷 Подчертавам, че става въпрос за второто изследване, защото май аз и ти говорим за две различни.

    Коментиран от #30

  • 29 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "@ Eleonora":

    Ето тук сме на едно мнение- за истински нуждаещи се бежанци, разбира се помощ(и FPÖ го казват- Asyl за наистина нуждаещи се и до време, докато се установи отново мир в родината им), но тези са о/о 20%, а икономическите о/о 80%, това не е тайна. Относно избирателите на FPÖ ще цитирам N.Hofer към конкурента му в президентските избори"Sie haben die Hautevolee und ich die Menschen."(Вие имате Hautevolee-то, аз хората(от народа се има предвид"! ). Относно Prävalenz Studie и какво имам предвид, те насочвам още веднъж към нач.на #17. Позицията ми е тази,че тази студия(подобна на немската Heinsberg/Gangelt Studie) показва, че всъщност % на заразените е съществено по- висок, отколкото официалния, т.е % на смъртността би трябвало да се коригира надолу! Т.е корона- вируса не е апокалипсис! Достатъчно е да се прочете студията и ще разбереш за какво иде реч! Дребнаво и смешно е да се захващаш за правописни грешки, все пак не защитавам научен труд, а става дума за неформална дискусия!
  • 30 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "@ Eleonora продължение":

    Ами като ти пиша вече 2х(в #17 и 26), че Курц дава пресконф.относно тази студия на 10.04.20, значи не става дума за втoрата такава студия(проведена от 21.04 до 24.04.20 и пресконферирана от министър Heinz Fassmann на 04.05.20), а за първата(проведена от 01.04 до 06.04.20). Логично doch, или!? В първата възрастта на пробандите е 0-99г. И сега вече наистина Schluss, щото наистина вече много досадно! Всичко добро и bleib gesund!
  • 31 @ Eleonora

    0 0 Отговор
    Не очаквах да се аргументираш със стари данни, предположих, че се базираш на по-актуалните резултати. Това би било по-логично, не мислиш ли. Но да, права си, мой е пропускът за датата 10.04. Направи ми впечатление чак в #26. Притеснява ме едно нещо в първото изследванe, което явно е било взето предвид при второто и последвалото го изследване за антитела: отговорите на задаваните въпроси (също част от изследването) за най-младите Probanden са давани от родителите им. Едно дете на 1 г. не може да ти отговори дали го е болял стомахът или му се е виело свят. Това се е правело от родителите. Има някои фактори, които оказват неблагоприятно влияние при интерпретирането на стат. резултати. Например: майката доколко обективно преценява здравното състояние на детето си. Колко опит има, доколко познава детето си, доколко отговорите са повлияни от притесненията ѝ. Има и етичен проблем, който е избегнат при второто изследване, отново свързан с възрастта: Probanden трябва да дадат съгласието си за участие в изследването (още повече, че се взимат и Abstriche, т.е. потенциално ДНК). В случая на малолетните това е грубо нарушение на правата на детето, които в Австрия се защитават значително добре. Може би това е и причината досега да не намеря пълното описание на първото изследване. Можеш ли да ми кажеш ти къде се информира за него. Намирам статии, където то се споменава бегло, но нищо по-подробно. Благодаря и bleib auch gesund!

    Коментиран от #32, #33

  • 32 @ Eleonora последно

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "@ Eleonora":

    За последно искам да синтетизирам двете основни мисли, които исках да споделя: 1. За мен е по-реално да се говори за успех или провал едва след излизането от кризата (медалът обикновено има две страни) и 2. Статистическите данни "sind mit Vorsicht zu genießen".
  • 33 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "@ Eleonora":

    Извинявай, но защо не следваш хода на дискусията!? Защо посочих първата студия, а не втората!? Ами върни се отново на #15 и 17 и прочети коментарите(ставаше дума, че Австрия е една от страните, разхлабила първа мерките, и то от 14.04.20). Как да ти посоча втората студия, която е проведена 10 дни СЛЕД разхлабването на мерките!?!? По принцип за да се вземе решение за разхлабването на мерките въобще, трябват резултати от преди това направено изследване=> базирам се на актуалната студия(т.е първата), релевантна за разхлабването на мерките, стартирано на 14.04.20!!!! Ще си спестя подробен анализ на студията, щото навлизаш в детайли, които не са релевантни в конкретната дискусията! А иначе информирай се в детската клиника на AKH как се провеждат студии с деца/бебета- пробанди! Там провеждат много! Puncto малолетни и съгласие за участие в студия- обяснява се на родителите(за малолетните са отговорни те и те вземат решения) процедурата по студията(която е на freiwilliges basis) и ако са съгласни, трябва да подпишат декларация.Това е! Но ако имаш съмнения за нарушение правата на децата, то обърни се към съответните органи или се информирай при провеждащите студията! Те със сигурност ще ти обяснят на каква база права са работили! За нея ме информира мой приятел журналист, но и в нета и на страницата на BMBWF я има съвсем лесно и свободно достъпна и като кратък анализ и подробна в PDF формат.
Новини по държави: