Last news in Fakti

20 Май, 2020 14:33 1 467 8

Цай Ингвен: Китай трябва да съжителства с демократичен Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • цай ингвен

Тайванските гласоподаватели осигуриха на Цай решителна победа през януари и ясно отхвърлиха продължаващата китайска кампания за изолиране на острова

Цай Ингвен: Китай трябва да съжителства с демократичен Тайван - 1
Снимка: Shutterstock

Китай трябва да намери начин да съществува съвместно в мир заедно с демократичен Тайван, заяви тайванската президентка Цай Ингвен днес в речта си при встъпването в длъжност за втори мандат, предаде АФП. Изказването ѝ предизвика критики от страна на Пекин.

Тайванските гласоподаватели осигуриха на Цай решителна победа през януари и ясно отхвърлиха продължаващата китайска кампания за изолиране на острова.

63-годишната Цай Ингвен е недолюбвана от Пекин, тъй като партията ѝ смята Тайван за де факто суверенна държава, а не за част от „Единен Китай“.

Откакто пое поста през 2016 г. Китай отхвърля предложения за преговори и засилва икономическия, военен и дипломатически натиск над Тайпе.

Пекин смята Тайван за своя територия и е обявявал, че ще си го вземе и със сила, ако е нужно, за да въведе модела „една страна, две системи“ по подобие на Хонконг.

Но в днешната си реч Цай Ингвен ясно посочи, че тази концепция няма шанс за успех.

Тя поднови предложението си за преговори с Пекин и призова китайския си колега Си Дзинпин да работи с нея за намаляване на напрежението.

В Пекин междувременно прозвуча критика към намесата на „външни сили“ в намек към САЩ, които признават Китай, но остават военен съюзник на Тайван.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео поздрави Цай за нейния „кураж и визия в ръководството на тайванската демокрация“ в рядко пряко послание от представител на администрацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    3 2 Отговор
    Ей, всяка велика държава си има по един сателит, който е от държавата и в същото време е извън нея. Китай си има Тайван, Русия- Украйна, САЩ- Канада, България- Македония!

    Коментиран от #3

  • 2 Груйо

    6 9 Отговор
    Тайван купува от САЩ над 60 самолета Ф-16 block 70 плюс това е стратегически съюзник на САЩ. Икономиката им върви нагоре и успяха да ограничат разпространението на ККП вируса. От къде накъде ще се обединяват с комунистическа кочина? Плюс това целия свят видя как правата на жителите на Хонг Конг бяха погазени и протестите смазани с кръв, кой вече вярва на комунизма?

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Не мисля...

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    Че знаеш. какво е "сателит", Ако Македония ни е сателит, аз съм трамвай.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кондю

    4 2 Отговор
    Русия се бори за мир и целия свят ще я последва,американската хегемония е към своя край!

    Коментиран от #6

  • 6 Презвитер Козма

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кондю":

    Русия се борила за мир!!? Това беше вица на деня.
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    анатолка, веолина да не е в болнични че си и заел темата?
  • 8 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Груйо":

    груе, ае хои да издоиш кравите, другото е много сложно за теб.