21 Май, 2020 13:10 1 702 5

Нови рискове в отношенията САЩ-Китай

  • сащ-
  • китай-
  • тайван-
  • цай ингвен-
  • майк помпео

Далечната стратегията на Тръмп обаче изглежда има за цел да отклони вниманието от начина, по който Вашингтон действа срещу пандемията

Нови рискове в отношенията САЩ-Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Нарастващото напрежение между САЩ и Китай доведе до нова размяна на нападки, след като острият спор за отговорността за пандемията от коронавируса обхвана нови теми като Тайван, пише във водеща статия в. "Вашингтон пост".

След подигравателен пост за държавния секретар на САЩ Майк Помпео в коментари в акаунта на китайската държавна телевизия в Туитър, президентът Доналд Тръмп обвини Пекин в "убийства по цял свят", визирайки смъртните случаи от COVID-19 - част от послания, които може да се превърнат в теми от кампанията за президентските избори.

Атаките на Белия дом целяха за задържат вниманието върху първоначалната реакция на Китай срещу вируса и твърде почтителното, според Тръмп, отношение на Световната здравна организация към Пекин. Китай на свой ред се представи в ролята на добър гражданин на света, който иска да работи с ООН и други страни за справяне с пандемията, отбелязва вестникът.

Далечната стратегията на Тръмп обаче изглежда има за цел да отклони вниманието от начина, по който САЩ действат срещу пандемията, предвид противоречащите си на моменти послания на представители на правителството и здравни експерти и факта, че страната е с най-големия брой смъртни случаи от COVID-19 в света.

Тръмп има основания за част от критицизма си към Китай - за това, че Пекин принуди лекарите си да мълчат и за отричането, че вирусът се предава от човек на човек след появата му в Ухан в края на миналата година. Претенциите на Тръмп, изложени в писмо от четири страници до СЗО в понеделник, обаче смесват законната критичност със съществени неточности, например за хронологията на действията на Китай и СЗО. Американският президент пропуска също факта, че в течение на месеци хвалеше Китай и СЗО, припомня "Вашингтон пост".

В сряда Помпео откри пресконференция с дълъг списък оплаквания от Китай, отбелязвайки, че фокусирането върху пандемията засенчва по-широката картина на опасностите, които създава Китайската комунистическа партия за САЩ. Пекин побърза да отвърне с контраатака. След 30-дневния ултиматум, който Тръмп даде на СЗО да извърши (неуточнено какви) реформи, китайското външно министерство нарече писмото на президента усилие за подвеждане на обществеността, омаловажаване на усилията на Китай и прехвърляне на вината за некомпетентността на САЩ върху други.

Словесната война хвърли сянка и върху началото на втория мандат на президентката на Тайван. Тайван е един от най-чувствителните въпроси в отношенията между Вашингтон и Пекин от десетилетия, подчертава вестникът.

Китай отправи гневни предупреждения, след като висши американски представители, включително държавният секретар, изпратиха поздравления към Цай Ингвен по повода. Китайското министерство на отбраната предупреди, че посланието на Помпео е застрашило сериозно отношенията между двете страни и въоръжените им сили, и сериозно е навредило на мира и стабилността в Тайванския проток.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    4 0 Отговор
    А бе тез накрая що не си спретнат едно дуелче насред океана ,че взеха да ми омръзват и станаха банални, или китайчо що не си иска парите, от фсщ

    Коментиран от #2

  • 2 Гербав трол

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Не е толкова просто - китайците са най-големия кредитор на САЩ и ако си искат парите ще съборят долара а от там и те губят ама ако пък американците прекалят може и да го направят - зависи кога какво ще загубят и кое предпочитат.
    Второ САЩ им е най-големия пазар - никой не иска а си загуби най-големия пазар и китайците са едни от най-големите поддръжници на долара - могат да го сринат за един ден но не го правят.

    Американците пък знаят всичко това така че ще се дърлят но нищо няма да направят - целта е отклоняване на общественото внимание от кризата в САЩ.
  • 3 dsсса

    3 0 Отговор
    Каква е ситуацията? Двете държави вече не могат да съществуват паралелно. Едната трябва да грохне, за да оцелее другата. Какво задължително трябва да направи всяка от държавите САЩ и Китай, за да оцелее:

    САЩ - Вариантите са два:

    1. Унищожават Китай с икономически мерки. За целта трябва да убедят огромен брой държави да се съгласят, да си заагърбят интересите за сметка на САЩ. Например, да не купуват стока от Китай, да не продават суровини на Китай. Това категорично би разорило въпросните страни и би предизикало мощни брожения дори граждански войни в сателитите на САЩ. Изключително труден за реализиране вариант.

    2. Термоядрена война срещу Китай. В днешно време САЩ ще я спечелят, след пет години - едва ли. Основният проблем тука е Русия. Дали ще гледа безпристрастно или ще се намеси. Защото термоядрена война срещу Русия, САЩ ще загубят. Едва ли руските лидери биха повярвали, че след войната срещу Китай, САЩ няма да обърнат целия свят срещу Русия. Така, че при термоядрена война срещу Китай, вероятността Русия да се намеси на страната на Поднебесната е 99,9999%.

    Китай - на него му е необходимо само едно - да чака! Ако САЩ не опитат никой от изброените два варианта, до 10 години ще са безнадеждно изостанали от Китай и няма да могат да влияят върху каквото и да е било в света.
  • 4 В.В.

    3 0 Отговор
    Тромп е объркан.. Дръти и диви старчета управляват Сащ...Моите приятели от Калифорния ,,имат друга версия за коронката...Искат да ги уморят от техните хора,защото производството е много роботизирано...Има в излишък работна ръка,и хора въобще...Редукция...се казва...Че лапат много социял....Потресен съм...Искрено...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.