Last news in Fakti

21 Май, 2020 14:14 7 024 73

Гонка! Два руски бомбардировача над Черно море, 6 натовски изтребителя ги следват

  • черно море-
  • русия-
  • нато-
  • миг-29-
  • f-16

От пресслужбата на руското министерство на отбраната посочиха, че два Ту-22М3 са изпълнили на 19 май планов полет над неутрални води

Гонка! Два руски бомбардировача над Черно море, 6 натовски изтребителя ги следват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънски, български и турски самолети изпълниха мисия на въздушна полиция, като придружиха четири руски самолета, прелетели във вторник над Черно море в близост до въздушното пространство на НАТО, съобщава агенция Аджерпрес.

Говорителят на министерството на националната отбрана на Румъния Константин Спину уточни, че руските самолети не са навлезли във въздушното пространство на НАТО, но траекторията на полета им е била в близост до него. Той обясни, че руските самолети са навлезли в зона, в която страните имат право да поискат идентификация, а мисията по въздушна полиция е била осъществена под командването на НАТО, предаде БТА.

Руските самолети - два бомбардировача Ту-22, придружени от два изтребителя Су-27, са били придружени последователно от два самолета МИГ-21 на румънските ВВС, два български МИГ-29 и два турски F-16. Командването на НАТО взема решение какви самолети, изпълняващи мисия по въздушна полиция могат да се вдигнат във въздуха в зависимост от траекторията на полета, каза говорителят на румънското министерство на отбраната.

Обединеното въздушно командване на НАТО посочи на страницата си във Facebook, че самолети на въздушната полиция на НАТО от Румъния, България и Турция са били вдигнати заради руска въздушна активност в близост до въздушното пространство на НАТО.

НАТО е решена да защитава въздушното си пространство и отправи ясен сигнал за своя капацитет за реакция. Изтребителите за бързо реагиране на Алианса са в постоянна готовност да излетят в случай на неясна ситуация в близост до въздушното пространство на НАТО, подчертаха от Обединеното въздушно командване.

От пресслужбата на руското министерство на отбраната посочиха, че два бомбардировача Ту-22М3 са изпълнили на 19 май планов полет над неутрални води в акваторията на Черно море, предаде ТАСС. В отделни етапи от маршрута самолетите Ту-22М3 са били съпроводени от изтребители на Южния военен окръг, посочи руското министерство на отбраната и напомни, че далекобойната авиация редовно изпълнява полети над неутрални води в Арктика, северната част на Атлантическия океан, Тихия океан, Черно и Балтийско море.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русский

    10 33 Отговор
    Ще се бием ли? А, братушките? :)))
  • 2 Hasan Ali

    16 42 Отговор
    Булгарагарашите са мишшоциии

    Коментиран от #41

  • 3 Ганьо

    34 5 Отговор
    НАТО - вец зер , и той пъдил руските бомбардировачи....
  • 4 живков

    124 19 Отговор
    И това доживях, български летци в подарени съветски Миг-ове гонят съветски самолети рамо до рамо с американски Еф-ки управлявани от поробителя. Е, кажи ми сега българина не си ли заслужава съдбата да е беден и гладен

    Коментиран от #46, #52

  • 5 big

    86 2 Отговор
    Леле, ма ние сме имали два летящи самолета?

    Коментиран от #26

  • 6 Джиросания

    48 4 Отговор
    Ех, да ми бяха тука Ефките!

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 898

    46 5 Отговор
    Не са ли малко 6 трябва поне 60 и задължително наще картинки f16 бл70 вхА ет4 ап17

    Коментиран от #68

  • 9 ха ха

    36 7 Отговор
    Джендърчетата се уплашиха, че ще ядът БОЙ!!!
  • 10 676

    61 6 Отговор
    Няма такова нещо като въздушна пространство на НАТО!

    Коментиран от #69

  • 11 Нека да обявим този ден за

    25 5 Отговор
    Национален празник !
  • 12 1954

    61 9 Отговор
    никога срещу русия
  • 13 898

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "898":

    Намери си друг ник!
  • 14 И ако пръднеш, ще баде

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Джиросания":

    Благодат !
  • 15 Vasko

    44 9 Отговор
    По продажно и долно племе от баи ганя няма.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 е нема лабаво

    18 5 Отговор
    "НАТО ... отправи ясен сигнал за своя капацитет за реакция."
  • 18 Русский

    41 7 Отговор
    И всичко започна с това, че мерзавецът и предателят Горбачов предаде всички. Той предаде Тодор Живков, предаде Ерих Хонекер, предаде Чаушеску, Фидел Кастро. Аз, като руснак, се чувствам засрамен за това. Но нищо не мога да направя.

    Коментиран от #40

  • 19 ПЕНКО

    26 8 Отговор
    В ЕЛЕКТРОНИКАТА НА ВСЕКИ ИЗТРЕБИТЕЛ НА НАТЮ Е ИНСТАЛИРАН БУТОН ,КОЙТО ПРИ НАТИСК ИЗЛЪЧВА КОД : " МАЙКО И ТАТКО -ОБИЧАМ ВИ - ПРЕДАЙТЕ И НА СЕМЕЙСТВОТО " !!!!!!!!!

    Коментиран от #29, #42, #58, #70

  • 20 Авио - маеханика

    31 8 Отговор
    Балкансйи мишкчици си мислят че са в играта Су27 ако бяха заходили за атака памперсите преследвачи нямаше да могат да се скрия!

    Коментиран от #57, #71

  • 21 Ххх

    36 4 Отговор
    Както беше казал един руснак преди време, защо по три пъти настъпваме една и съща мотика ? Воювахме в две световни войни срещу Русия, сега пък сме първи натовци. Пък и май преди години Плевнелиев се оплакваше, че на нашите изтребители им свършил керосинът от такива мисии по съпровождане. А нашите послушни управляващи искат да харчат милиарди за кораби и подводници. А кому са нужни тези кораби ? На НАТО - естествено, и на Щатите най - вече, че да балансирали руското военоморско присъствие в Черно море. Може би ще е най - добре корабите да бъдат поръчани в Щатите, и отново да бъдат платени авансово. А между другото тези дни четох, че сделката между Индия и Щатите за доставка на Ф 16 е пропаднала. Индийците са се отказали от проекта в полза на разработката на собствен изтребител. И доколкото знам във връзка с тази сделка трябваше да се строи завод за Ф 16 в Индия. А имаше и приказки, че и нашите авансово платени самолети трябвало да се построят там. Но сега завод няма да има. А ние дали ще получим самолети ? Или както казваше един познат "Всичко е уредено, човека каза ще видиме".

    Коментиран от #31

  • 22 Фридман

    22 5 Отговор
    Да не им стане тясно на,, милиционерите " от НАТО др път във въздушно пространство над Черно Море? Видяха стратегически бомбардировачи на РФ обче пропуснаха есминеца въоръжен със С400 Триумф!!!
  • 23 Два Петела а подир тях

    20 4 Отговор
    Шест кокошки.........кьт кудуци чакащи петлите да ги оправят ....

    Коментиран от #72

  • 24 ами сега

    20 4 Отговор
    Натовците са умрели от страх.За страх,си е.А Бойко Методиев Борисов ,комунист - натовец сигурно се е скрил от страх.Два български самолета /т.е. руски/да преследват в неутрално въздушно пространство руски самолети!?Другите другари /натовци/пилоти също са направили непростима грешка.Но както е казал народа-
    "каквото търсил ,това намерил"След джиросаните акции на собственика, Бойко М. Борисов още много горчиви чаши ще изпие.Лошото е ,че ще пострадат българите.А Русия като силна империя ще се оправи без чужда помощ /особено помощ от предатели като Герб Мин. Председателя и недоразумението Екатерина Захариева/.
  • 25 Съдията Дред

    23 2 Отговор
    Румънците тарикати, за такава парлама вдигат Миг-21, щото им излиза по евтино. Ние, предпочетохме да пенсионираме Миг-21, въпреки, че имаме ремонтен завод за тях, и поддръжката им излиза несравнимо по евтино отколкото на Миг-29. Но така пък политиците щяха да загубят договорите за стотици милиони, които се сключват през 2-3 години. А иначе, като бойни възможности, при тия малки бройки , и ф-16 да имаме, ще стават само за еърполисинг, парад, и почетен ескорт.
  • 26 Каракачанов

    28 2 Отговор

    До коментар #5 от "big":

    Нашите два МиГ-а ги бяхме вързали за румънските на теглич
  • 27 бе да ви

    19 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Гонка! Ха,ха!
  • 28 На Олигофрени

    19 1 Отговор
    гонки им се привижда!
  • 29 Доктор Ковид 21 заковаващият ГРОБАР

    10 29 Отговор

    До коментар #19 от "ПЕНКО":

    Руcия прoдължaвa дa дрънкa нeрaбoтeщи лaмaрини cъc cтрaнни вceвъзмoжни нaимeнoвaния, въпрeки чe cвeтoвнaтa oбщнocт и зaбрaни дa прoвeждa вoeнни пaрaди, нo явнo ''oнo рупa ли, тa рупa''...Имa cи ceриoзни вътрeшни прoблeми и тoчнo oт кaктo изкaрвa oръжия извън Руcия нeщaтa тaм ce влoшaвaт вceки дeн и oръжиятa и ce oкaзвaт бeзпoмoщни прoтив изтрeбвaнeтo нa aбcoлютнo нeвиннитe руcки грaждaни в собственият им дом! Кaквa e брoйкaтa нa пoчинaлитe в Руcия oт вируca и вярнa ли e тя? По-интересното е какво казват нашите русофили, атакисти и комунисти, а то е чe руските умрели са най-живите умрели. Русия скоро ще престане да съществува изтребена от биологично оръжие, но те ще плюят пак по САЩ защото няма да има по кого другиго!

    Коментиран от #61

  • 30 Др Радева

    26 7 Отговор
    Много се смях,честно!
    Значи,шест НАТО-вци,"съпровождат" четири руски самолета.
    Ключовата дума е "съпровождат"
    Защото за нищо друго не стават тези шест самолета.Някой може ли да каже, ако тези руски самолети, връщащи се от бойно дежурство в Сирия, нещо се ядосат?
    Няма да ни е никак смешно.
    А и идеята е ,да се дразни Мечката, ама с българска или румънска пръчка - не с американска.
    Така започват американските военни игри!

    Коментиран от #32, #73

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Доктор Ковид 21 заковаващият ГРОБАР

    4 11 Отговор

    До коментар #30 от "Др Радева":

    Маската, маската да не забравиш:)
  • 33 Въпросче

    5 15 Отговор
    Що избягали Российците
  • 34 Бесен Язовец

    25 4 Отговор
    Не можеш да ги следваш защото и двата бомбардировача с по бързи ит преследвачите си!!! Ту22М развива 2480 кm.h, a преседвчите най много 2150 km.h и на далечина на пробег ги бие Ту22М поне с 6000 км! Това да не ти е Б 52 с перките или СТЕЛТ В-2 с 1200 км на МАХ!!!

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 PlimP

    17 3 Отговор
    :D:D:D, на тва му се вика на гол пищак чифте тумбаци, ама пак де ние сме изкарали МиГ-сън 29, че романеско с тия 21-ци, но реално Су-27-ците могат да ги разпукат и 6-те, през 80-е имало план за закупуване на Су-27, но са идвали скъпичко и за тва 24 чис новички МиГ29 баЛабар с оборудване и обучение, ся кво, изпръцкани Ф16, честито на печелившите

    Коментиран от #67

  • 37 истината

    20 1 Отговор
    два руски бомбардировача са били пазени от четири съюзнически МИГ на съюзнически държави и два вражески f-16 от НАТО!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 СССР

    23 6 Отговор
    На всеки 100 г цивилизованият свят скача срещу РУСИЯ докато не изяде шамарите и не се кротне за още 100 години.
    С РУСИЯ шега НЕ БИВА !!!

    Коментиран от #55

  • 40 мнение

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Русский":

    Похвални слова заслужават Живков и Кастро, а Чаушеско и Хонекер кво като са били от коминтерна, не значи, че са заслужили , особено Чаушеско не мисля, че е случайно да е свършил с въже на гушата. Живков или Кастро не знам дали са крали от народа си, но със сигурност не си е личало, докато тоя румънеца се е изкъртил да краде, а оная жена му, още повече..... някак си изглежда, че само Джугашвили е знаел, че няма особено значение, че съпартийците му са уж с еднакво мислене, и Троцки му е бил съпартиец, ама му е светил маслото

    Коментиран от #60

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 NATO OTAN

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "ПЕНКО":

    Това от овцете на село ли го научи !!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Наблюдател

    6 3 Отговор
    Айде бе.... ние сме имали изтребители.... сигурно 1! "Руски бомбандировачи летели над Черно Море" тази "новина" /почти/ все 1 че са летели над Мексиканския залив ! Че те от кога имат излаз на Черно море ха, ха.....!
  • 45 Европеец

    6 13 Отговор
    До факти : Защо когато напиша нещо което е против Русия ми изтривате коментарите ? И вие ли сте част от хибридната война на кочината срещу цивилизования свят ?
  • 46 Мир и пренасочване

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "живков":

    Не те знам или познавам, но си дал верният отговор, "Публикувано във факти.бг: Е, кажи ми сега българина не си ли заслужава съдбата да е беден и гладен". И все пак когато се наложи да натиснеш "спусъка", може да се окаже "приятелски огън".
  • 47 И все пак някой чете

    1 3 Отговор
    Оказва се,че ако търпеливо прочетеш, ще установиш: Първо, не са 6 накуп а три двойки при цялото "преследване (придружаване)". Второ, кръстени за бомбардировачи са Ту-22(да)и Сй-27(изтребители) но не и онези, маневрените. Ехм поне да бяхме получили онези 2 Ф-16,

    Коментиран от #65

  • 48 СССР

    8 5 Отговор
    РУСИЯ Е ВЕЛИКА !
  • 49 Беден

    5 1 Отговор
    Богаташите смърдът , знам го от жените им
  • 50 Поднасям

    6 4 Отговор
    искрени извинения на братушките. Русия е велика и изстрдала страна. Дано ни прости, че си продаваме задниците на хора, които откровено ни мислят за подчовеци.

    Коментиран от #59

  • 51 Росен

    8 5 Отговор
    Америка бавно и славно при д флага на НАТО си завладя малките държави. Въздушното пространство е тяхно, земята е тяхна с базите. НАТО е подобрена версия на СССР. Вие се смеете на Русия, но по е хората има неутралитет и независимост. А някой да им нареди нещо, няма как да стане , а ние ,само да кихнат и сме първи . България с НАТО загуби самостоятелността си като Държава.
    С Руски самолети срещу Русия ще летим, и що, щото Америка и е кеф. Излагация .
    България с Русия проблем няма :) който има да ходи да си го решава

    Коментиран от #53, #54

  • 52 Генчо

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "живков":

    Със сигурност не са подарени. Няма безплатен обяд. Плати ли сме ги, може и по-скъпо от ф16ките да са излезли.
  • 53 Генчо

    3 2 Отговор

    До коментар #51 от "Росен":

    България не е била самостоятелна държава от асеново време.
  • 54 Генчо

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Росен":

    България не е била с2835амостоятелна държава от асеново време.
  • 55 Генчо

    5 5 Отговор

    До коментар #39 от "СССР":

    Не, технологията и стратегията не са били подходящи. В днешно време има подходящи. Русия гние от към главата. Корупция, олигарси и бедни хора. Каква велика страна ми цитирате? Народа им живее в бедност няма асвалт между блоковете ама иначе имат ракети. Фуууу не благодаря
  • 56 Мимч

    6 3 Отговор
    Смях в залата с руски самолети ще гоним руски.Па те ни гледат сеира и си пият водката и ни се надсмиват от високо над Черно море.И аз се разсмях..
  • 57 факти

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Авио - маеханика":

    Щеше да стане поредната гавра с руските мерзавци и су-то щеле да лъсне като поредния летящ москвич който няма шанс стещу Ф16 !
  • 58 факти

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "ПЕНКО":

    То за това всички руски кошници са с отрицателна статистика срещу американските изттебители.То всъщност въобще няма руски изтребител с положителна такава ! Смятайте за какви москвичи става въпрос.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Хаджи хаджи Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "мнение":

    Преди да падне Чаушеско от власт, Румъния няма нито един цент външен дълг! А сега?

    Коментиран от #64

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 йон

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Хаджи хаджи Българин":

    да си беше стоял тогава на трона за кво падна народа би трябвало да го обича няма дълг
  • 65 333

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "И все пак някой чете":

    F-ките не могат да ги стигнат. За това трябваше Gripen.

    Коментиран от #66

  • 66 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "333":

    Не само, че ги стигат, но и свалят руски таралясници!!! Турски пилот на Ф16 свали два руски самовара едновременно! Чугунките даже и не разбраха откъде им дойде!
  • 67 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "PlimP":

    Видяхме в Сирия какво могат руските су! Не остана турска ефка на която да няма отметка за свален руски самовар!
  • 68 NATO

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "898":

    Даже са много за руските таралясници! NATO разполага с огромна флотилия от самолети!
  • 69 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "676":

    Има! Ти още ли не си разбрал, че сме членка на NATO?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Авио - маеханика":

    Практиката е показала, че руските самовари нямат шанс срещу западни самолети!
  • 72 Логика

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Два Петела а подир тях":

    Обикновено пилотите на руските самолети са от преебаната страна! Това е нормално, алкохолиците не могат да сглобят автомобил а какво остава за модерен изтребител!
  • 73 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Др Радева":

    Радева точно срещу турските Ф16 руснаците няма да тръгнат, защото вече няколко руски пилота са при свети Петър! Сготви нещо на мъжа си и не коментирай, защото ставаш за смях! Щом чуят за турски изтребители F 16 руските пилоти цапат гащите! Алкохолиците са много назад в авиацията!