Last news in Fakti

22 Май, 2020 13:51 4 525 33

Москва: Това може да ликвидира глобалната система за контрол над въоръженията

  • русия-
  • сащ-
  • договор-
  • открито небе

Руски издания коментират излизането на САЩ от договора "Открито небе"

Москва: Това може да ликвидира глобалната система за контрол над въоръженията - 1
Снимка: Shutterstock

Решението на Вашингтон да се оттегли от договора "Открито небе" може да стане нова стъпка "към методично ликвидиране на глобалната система за контрол над въоръженията". Така бившият американски дипломат Джим Джатрас коментира пред РИА Новости вчерашно изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише "Росийская газета".

Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора "Открито небе", регламентиращ невъоръжени полети за проверки на движението на военни части и мерките за ограничаване на въоръженията на подписалите го 35 страни, предава БТА.

Според американския събеседник на "Росийская газета" това като цяло е и "сигнал, че няма да бъде продължен договорът Нов СТАРТ" за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

Тръмп не обясни подробно своето решение и отбеляза само, че Русия е направила "много лоши неща". Известна яснота внесе по-късно държавният секретар Майк Помпео, пише "Комерсант". Ето основната претенция на САЩ към Русия: според Помпео Москва използва данните, получени в рамките на договора "Открито небе", за да насочва обикновени оръжия към инфраструктурата на САЩ и на европейските страни от НАТО, пише "Комерсант".

Аргументът, че Русия използва договора, за да насочва оръжия към цели в страните от НАТО, бе използван за пръв път на официално ниво. Държавният департамент публикува всяка година доклади за това как се спазват договорите за оръжеен контрол от партньорите на САЩ, но там нито веднъж не бе споменато нещо подобно, посочва вестникът.

Излизането на САЩ от договора явно понижава равнището на доверие между Вашингтон и Москва, подкопава и прословутата "стратегическа стабилност" - естествено не по вина на Русия, заявява "Комсомолская правда". Просто американците не понасят разговори на равни начала и постоянно настояват за условия, изгодни само за тях. Но и Русия също разбира по свой начин границата на възможните отстъпки. Всички военни експерти вече направиха извода, че САЩ просто се готвят за нов етап в оръжейната надпревара. Срещу кого, също е ясно за всички - срещу Москва и Пекин, добавя изданието.

Като последица от решението на САЩ руският експерт Владимир Орлов прогнозира пред седмичника "Звезда" засилване на американския военен потенциал.

"В най-близко време ще видим появата на нови американски разузнавателни системи (. . .) Ще видим тяхно присъствие в Космоса и Тръмп ще започне опити да извива ръцете на Русия, за да издейства нови политически отстъпки", предполага Орлов.

Американските експерти отдавна обсъждат варианта Вашингтон да излезе от договора "Открито небе". Причините са няколко, казва пред "Известия" Ричард Уайц, аналитик от САЩ и член на международния дискусионен клуб "Валдай".

Първо, САЩ получават равностойни разузнавателни данни чрез сателити и други собствени средства. Второ, за модернизиране на остаряващия американски парк от самолети за наблюдение са необходими над 100 милиона долара. Трето, правителството на САЩ смята, че Русия не спазва споразумението изцяло, обяснява той.

От договора може да се оттегли и Москва. Но това не е в неин интерес - тогава Русия няма да може да наблюдава американските военни бази в Европа, допълва Уайц.

Скоро САЩ започват с Русия "важни преговори за контрол над въоръженията", цитира "Известия" в друг материал изявление на съветника за националната сигурност в Белия дом Робърт О'Брайън в ефира на телевизия "Фокс нюз".

Той изразява "предпазлив оптимизъм", говорейки по-специално за напредък в преговорите по договора Нов СТАРТ за стратегическите оръжия, който изтича през февруари 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор Нирванна Белая

    20 58 Отговор
    Скоро САЩ ще се оттегли и от договора ''Монтрьо'' и в Черно море ще се базира за постоянно целият 6-ти Американски флот което ще вдигне Крим на нокти а Москва на ''балетни палци''.Ще си позволя да разконцентрирам малко вниманието на проруските тролове, преди да започнат да коментират за НАТО и cтрaтeгичecкият ни cъюзник CAЩ.Ние българите сме натовци и взехме това решение единодушно от всички партии без нито един против влизането ни в НАТО! Крайно време е хората от смесен българо-руски произход да си направят ДНК тест за доказване на географски произход, митохондриална ДНК и ядрена ДНК и да ни кажат в крайна сметка българи ли са или са руснаци и ако се окаже че са българи да дадат писмени обяснения защо се правят на руснаци и работят за Русия и против България?

    Коментиран от #3, #6, #9, #27, #29

  • 2 Тома Неверни

    4 2 Отговор
    Преди да пишеш за неща, от които си нямаш понятие, разгледай нещо в популярен стил: Genetic_history_of_Europe (това е страница от Уикипедия – не знам дали този форум допуска препратки). Има и множество сериозни проучвания с доста подробни анализи. Потърси в някоя търсачка DNA PCA Europe и ще намериш доста интересни материали.
  • 3 Бързо пий си хапчето,

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "Доктор Нирванна Белая":

    Че идваме с престилката да те хванеме.
  • 4 ПЕНКО

    18 4 Отговор
    НЯКОИ ИНСТИТУЦИИ -ВСЕ ОЩЕ СА УБЕДЕНИ ,ЧЕ САЩ СА ОПРЕДЕЛЯЩАТА СИЛА В СВЕТА !!!!! ИНФОРМИРАМ ВИ , ЧЕ ОТДАВНА ДРУГИ СИЛИ ИЗПОЛЗВАТ АДМИНИСТРАЦИЯТА НА САЩ ЗА КОНТРОЛ НАД СВЕТОВНИТЕ ПРОЦЕСИ -И ПОЛИТИЧЕСКИ- И ФИНАНСОВИ- И ИКОНОМИЧЕСКИ И ЦИОНИСТИТЕ ПИЛИГРИМИ НЕ СА СРЕД ТЯХ !!!!!!!!!
  • 5 Български пияница

    8 25 Отговор
    На американците вече не са им нужни полети над русия, защото имат достатъчно спътници, които успешно тестваха и с които да сканират тая кална и блатиста територия. Освен това спътниците на Мъск, които ще са няколко десетки хиляди, малки са и трудни за проследяване и сваляне, вече вършат чудесно работата си и поради тази причина на Америка не й е нужно да продължава договори, които така и така руснаците не спазват и заобикалят с хибридни прийоми. Хитреците винаги си получават заслуженото и путин ще го разбере по трудния начин. Болезнено.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 898

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Доктор Нирванна Белая":

    Страни по конвенцията са Австралия, България, Гърция, Обединеното кралство, Румъния, СССР, Турция, Франция, Югославия, Япония!
    Как САЩ ще се оттегли от нещо в което не е?!

    Коментиран от #26

  • 7 Експерт

    4 11 Отговор
    Света се променя радикално благодарение на изграждането на Великата Китайска 5Г Мрежа,която прави остарели всякакви наблюдения от въздуха,космоса ит.н.,защото какво значение има дали ще летят американски самолети над Русия и руски над САЩ,когато китайците не разрешават на никой да лети над тяхна територия и бавно и полека за последните 20 години станаха равностойни на Америка и изпревариха Русия и останалият Свят,като имат и Стелт изтребители и почти готов Стелт бомбардировач,не дават никаква информация за стратегическите си оръжия,но като знаем че имат най-мощните ракети носители след САЩ и по-мощни от руските за всички е ясно,че имат технологията да направят почти всичко,а в информационните технологии,които определят бъдещото световно господство се борят упорито със САЩ за технологично надмощие,суперкомпютрите на двете страни са в постоянна война,която е истинската заплаха за света,а не някакъв остарял хардуеър от времето на Студената Война,на който толкова много държат руснаците и го търкалят по паради,но в същото време изпитват недостиг на мощни компютри,които не могат да си разработат сами защото струват скъпо и понеже са им наложени санкции,като са принудени да купуват ат Китай,който решава какви боклуци да им продаде,защото си пази хубавите за себе си,а процесори правят само американците,японците и китайците,за Русия остава каквото изхвърлят или вече е остаряло или успеят да свият при някоя секретна операция,но какво от това като нямат производстве

    Коментиран от #14

  • 8 Хубаво е преди да

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "Български пияница":

    пишеш да вземеш да поизтрезнееш и да си събереш виненките в междоушието и тогава да коментираш. Нищо от което си написал няма и грам истина,а за Мъск с неговите сателити просто фантастиката в бъчвата ти е повече от реалността.Боде ги америте,че нищо не могат да направят на Русия,която им взема превес във всяко едно отношение в геополитиката,но нещата са такива кавито са и трябва да се примирят с положенито на бивш световен хегемон и рухване на еднополюсния модел на управление на света.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 А ще успееш ли

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Доктор Нирванна Белая":

    Да изпаднеш в Нирвана,ако се завърти някоя мътна- кървава.Слепец зомбиран.Това се прави с единствена цел- да няма свободен достъп за въздушен контрол над базите в Европа от руснаците.Следващ етап е тихо и негласно доставка и монтаж на ракети със среден обсег..Какъв тип бойна глава ще носят- опитай да отгатнеш.С този трик, на практика всички държави в Европа- членки,автоматично се превръщат в мишена номер едно! Ние,мамалигарите,и онези ду,п,давци- шляхтите сме на 3-5 минути разстояние.Тук ще се топят и паветата бе,к,рт,н! Или живееш с мисъл,че обора е всесилен и ще разпъне чадър над нас,да ни пази. Даваш ли си сметка,защо до " Пирогов" и в самото МО има техни ком.центрове? Три минути полетно време,и столицата ни ще бъде срината.За ония- зад океана им дреме за нас.

    Коментиран от #12

  • 10 233

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Български пияница":

    Намерило се човече от РБ да учи РФ на сателити и космос!!!
  • 11 Български пияница

    4 14 Отговор

    До коментар #8 от "Хубаво е преди да":

    Ще видим. Ще видим. Защото и за великото, вечно и нерушимо сесесере говорехте така, както сега за русия, ама... Да подскажа ли какво се случи с това сесесере? Понеже на русофилите паметта ви е къса 🤣

    Коментиран от #28

  • 12 456

    4 18 Отговор

    До коментар #9 от "А ще успееш ли":

    Спокойно бъзльо,война няма да има.На руснаците им е ясно,че само да си помислят нещо и от Русия няма да остане камък върху камък.Те много се репчат,но ако бяха толкова велики,още по времето на СССР щеше света да е заминал.

    Коментиран от #21

  • 13 Комедиант

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "Хубаво е преди да":

    Други смешки знаеш ли ? ;)

    Коментиран от #15, #16, #18

  • 14 По това което пишеш

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Експерт":

    ми се вижда,че не си никакъв експерт,а просто някакъв лаик ниско ниво.В момента единствени които притежават действащо на бойно дежурство лазерно оръжие са руснаците а това не се постига с "подхвърлени" технологии. Мощни ракети пишеш само САЩ и Китаай,е сигурно до МКС американците ходят с техни ракети,а китайците със собствено производство. Преди да пишете нещо поне вижте как стоят нещата. Другата глупост от многото,които си написал е това,че сателитите обезмислят работата на самолетите. Убеден ли си в това,при положение,че военни сателити от Русия и САЩ са изстрелвани много от преди Китай въобще да може да създаде собствена ракетна програма. А,задавал ли си си въпроса защо при наличието на тези сателити напарвиха тази програма за да следят военните бази в двете страни или си мислиш,че ей тъй имат пари за трошене и дай да ги харчим за безмислени работи. Другото,което е Китай купува технологии военни от Русия,а обмена между двете страни е двустранен,те са в близки отношения и взаимопомощ.Много неиздържано е написаното от теб,трябва да се постараеш доста повече. И стига с тази 5 джи мрежа,същата е като 1,2,3 и 4 джи мрежи.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Роко

    4 15 Отговор

    До коментар #14 от "По това което пишеш":

    Приятелю в цял свят техниката се развива (с изключение на Русия) сателита изстрелян през 60-70-те години на 20 век няма ама абсолютно нищо общо със съвременния сателит. А това което си написал за руския лазер направо ме впечатли не вярвах че може да има чак толкова заблуден човек. Защо американците летят с руски ракети до МКС? Защото е евтино. Защо трябва да плащаш много като руските балъци със СЪВЕТСКАТА ракета (въпросната ракета е разработена в СССР не в Русия) ще те закарат. Но и това свърши заради руското ръководство америте се отказват от ползването на руски ракети (много дефекти почнали да дават). Пък и Мъск направи ракета за многократна употреба което свали цената в пъти.

    Коментиран от #19, #20, #22, #23

  • 18 ето още една смешка

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "Комедиант":

    Съставът на антисателитната система:
    - радарно-оптичен комплекс за разпознаване на космически обекти 45Zh6 "Kрона" (местоположение - обект 2574 на тестовата площадка Сари-Шаган, разработчик - ЦКБ Алмаз);
    - система за прехвърляне на команди 46I6;
    - 30P6 Контакт антисателитен комплекс от самолети, състоящ се от:
    - самолет МИГ-31 Д
    - 79M6 Контактна ракета със сателитен кинетичен прехващач (разработчик - MKB Факел).
  • 19 илон мъск

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Роко":

    Нищо не съм правил ,усвоявам парите от обществената поръчка!
  • 20 Пешо

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Роко":

    Еййй, тоз човек е бил по поддръжката на космическите ракети и знае всичко за техническите проблеми.Добре, че посъветвал янките какво да използват и всичко е ОК, от тук нататък.Сега метни едно хартиено самолетче през прозореца и си изяж пържената филия.
  • 21 111

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "456":

    Репчат се едни други "гъзари" зад океана! "По- велики" от тях няма,нали знаеш!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 SSssss

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Роко":

    Ти трoл ли cи или член на гениите от трупата на Баце.Руcнaцитe cъздaдoхa кocмичecкa aрмия oщe прeди 5 гoдини.Имaт в кocмoca caтeлити убийци.Цялaтa крaвaрcкa aрмия ce ръкoвoди oт caтeлити.Първaтa минутa при кoнфликт e дocтaтъчнa зa унищoжeниeтo нa вcички caтeлити и 10 000 caмoлeтчeтa,c кoитo CAЩ ce хвaли,щe лeтят,oриeнтирaйки ce пo cлънцeтo и пoлярнaтa звeздa,дoкaтo нe пaднaт в oкeaнa,a рaкeтитe кoитo щe изcтрeлят,щe бъдaт нaвигирaни oт пaтици.Тръмп ceгa ce ceти дa ce oпитвa дa пoдрaжaвa нa руcнaцитe cъc cъздaвaнeтo нa aмeрикaнcки кocмичecки вoйcки.И мeжду другoтo,вcичкитe им рaкeти нa CAЩ,лeтят c руcкo гoривo,зaщoтo aмeрикaнцитe нямaт тeхнoлoгия,дa cи cъздaдaт coбcтвeнo.

    Коментиран от #24

  • 24 Роко

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "SSssss":

    Ма верно ли са създали космически сили? За да имаш космически сили се иска малко повече от това да наречеш въздушно космически сили авиацията ползваща 50 годишни самолети (най - модерния самолет във ВКС е с първи полет от 1977 година или много преди да бъдеш роден). Русия за цялото си съществуване от цели 30 години НЯМА НИТО ЕДНО НОВО ОРЪЖИЕ.

    Коментиран от #25, #33

  • 25 Що бе

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Роко":

    на САЩ новото оръжие в Дисни ли беше на пързалката?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Баи

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Български пияница":

    То скоро и - сащ ще го последва и ще има -20 тина отделни дьржави не бои се
  • 29 Димитър

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Доктор Нирванна Белая":

    Най после един точен изстрел право в десятката от доктор Нирвана. Време някой българи да се определят дали са достойни за 1500 годишната ни история българи или са жалки руски зомбита и марионетки на Русия, които като чуят думата Русия получават политически оргазъм. Типичното за тези национални предатели в името на любимата им Русия е че са прости, надъхани, невежи, агресивни и много примитивни. Да увиеш едно Л. В хубава целофанова обвивка и да му кажеш това е за теб един чудесен шоколад и той ще повярва и ще вземе опакованото Ла-но. На европейска България са и необходими истински родолюбци да защитят европейската и българска национална сигурност, както и верния ни пазач Нато. До кога Кремъл и Бсп ще гледат на нас българите като крепостните селяни от Русия, а на държавата като че ли им е бащиния, рецидив от комунистическото управление. До кога българите ще плащаме данък Русия. Прочетох една невероятна простотия американските ракети летели с руско гориво. На всички руски зомбита в България им пожелавам да видят как кацат в океана с прецизна точност американските ракети за многократно ползване на Илон Мъск.

    Коментиран от #30

  • 30 555

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Димитър":

    Кацат с Мики и Мини маус на борда!
  • 31 датанегрънаас

    0 0 Отговор
    До др.Н.Белая,ходи а се гръмнеш,невежо,го-едо
  • 32 Нормален

    2 0 Отговор
    Рашата постепенно влиза в същия капан, в който влезе СЕСЕСЕРЕ.Въоръжаване, ниски цени на петрола...ФАЛИТ
  • 33 Запознат

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Роко":

    Русия има два вида космически сили.Подводно космически и анимационно космически.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания