Last news in Fakti

22 Май, 2020 12:15 1 848 3

Безплатни тестове за коронавирус при съседите

  • румъния-
  • букурещ-
  • тест-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Целта е да се покаже начинът, по който вирусът е циркулирал в Букурещ

Безплатни тестове за коронавирус при съседите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Започва безплатно тестване за Covid-19 в столицата Букурещ, пише румънският вестник "Гъндул" и информира, че в 13,00 ч. кметството на Букурещ ще представи онлайн платформа, където могат да се запишат доброволно 11 000 жители на румънската столица, за да бъдат тествани за заразяване с новия коронавирус.

Платформата е част от програмата "Тестваме за Букурещ" - първата инициатива на местна власт в Румъния, която осигурява тестване с апарати Real Time PCR на голям брой асимптоматични лица. Кметството на Букурещ ще преведе директно на държавните и частните лаборатории, участващи в проекта, сумата от 200 леи (80 лв.) за всяко тествано лице.

Кметът на Букурещ Габриела Фиря представи проекта вчера и отбеляза, че румънската столица се включва в списъка на големите европейски градове, които прилагат принципа на масовото тестване, препоръчан и от Световната здравна организация. "Ще бъдат използвани стандартни антигенни тестове RT-PCR, най-широко използваните в момента в света за диагностициране на заразяване със САРС-КоВ-2", посочи кметицата на Букурещ.

Следващата седмица ще започне и друг проект на кметството, който предвижда извършване на тестове за антитела на 10 500 жители на столицата. Целта е да се покаже начина, по който вирусът е циркулирал в Букурещ, пише "Гъндул".

В. "Ромъния либера" информира, че правителството е одобрило предоставяне на защитни маски за 2,3 милиона души от уязвими социални групи. Министърът на здравеопазването Нелу Татару съобщи, че на лицата от уязвимите групи ще бъдат предоставени по 50 маски за период от два месеца.

Министърът допълни, че бюджетът на здравното министерство ще бъде допълнен с 230 милиона леи за закупуването на тези лични предпазни средства.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ленчето с кремчето в ръце

    4 2 Отговор
    румъния...румъния е бяла страна,що така нашия хем житка с жипката надзирател го играе а сме мноооо зад тях
  • 2 Ха ха

    2 2 Отговор
    Как ще ги стигнем....?
  • 3 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    1 2 Отговор
    "Безплатни тестове" - Нямат си ГЕРБ да ги краде...