29 Май, 2020 19:30 3 306 46

САЩ забраняват цялата атомна програма на Иран с изключение на АЕЦ "Бушехр"

  • иран-
  • ядрена програма-
  • аец-
  • аятолах али хаменей-
  • бушехр

Засега обаче реакцията на Техеран след решенията на Вашингтон е безпрецедентно спокойна

САЩ забраняват цялата атомна програма на Иран с изключение на АЕЦ "Бушехр" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ дадоха на Иран два месеца, за да спре мирната си ядрена програма с изключение на работата по АЕЦ "Бушехр", пише в. "Коммерсант".

Решението може да означава американски санкции за британски, китайски и руски компании. Същевременно Вашингтон обеща да засили натиска върху Иран, ако той продължи "ядрения си шантаж", и намекна за военен удар по атомните му обекти. Иранските власти реагираха доста спокойно - Техеран е свикнал с натиска на САЩ. По същия начин реагира и Москва, отправяйки сигнал, че мнението на една "трета страна" за руско-иранското сътрудничество не вълнува никого.

Вашингтон реши да сложи край на временните изключения от санкционния режим, които дават възможност на Техеран да получава от страните участнички в Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД) помощ в мирното овладяване на атома. Това съобщи държавният секретар Майк Помпео в специално изявление под наслов "Да опазим света от иранската ядрена програма", публикувано на сайта на дипломатическото ведомство в сряда вечерта.

По думите на Помпео САЩ дават на Иран два месеца, за да приключи дейността по мирната си ядрена програма. Изключение се предвижда само за международната подкрепа на работата по първия блок от АЕЦ в Бушехр - тя може да продължи още поне 90 дни. "Ще следим внимателно и занапред всички събития в иранската ядрена програма и може да променим това изключение по всяко време", подчерта държавният секретар.

Майк Помпео обяви и санкции срещу двама ръководители на иранската ядрена програма - Маджид Агаи и Амджад Сазгар, "за участие или опит за участие в дейност, съществено подпомогнала разпространението на оръжия за масово унищожаване", допълва БТА.

Той посочи, че Сазгар като управляващ директор на Организацията за атомна енергия на Иран (ОАЕИ) е контролирал монтирането на центрофугите в иранския завод за обогатяване на гориво във Фордо и има личен принос за "провокационната и дестабилизираща" дейност на Техеран в ядрената сфера. По думите на държавния секретар Агаи също носи отговорност като мениджър на дъщерната компания на ОАЕИ, разработваща центрофугите.

"Ядреният шантаж само ще засили натиска върху Иран и ще изолира още повече режима от международната общност. Иранците, работещи в ядрената сфера, трябва да направят избор: да работят за иранските организации в сферата на разпространението с риск да бъдат наказани или да използват уменията си за благото на иранския народ извън сферата на разпространението", се казва в изявлението на Помпео.

Анулираните изключения даваха възможност компаниите от Русия, Китай и Великобритания да продължат сътрудничеството си с Техеран в атомната енергетика, без да рискуват американски санкции. Решението на САЩ застраши ред проекти: смяната на профила на реактора с тежка вода в Арак, който да стане център за мирни ядрени изследвания (с това се занимават Великобритания и Китай), снабдяването на изследователския реактор в Техеран с обогатен уран и извозването на отработеното гориво от Иран (поверено на Русия).

Помощник-държавният секретар по неразпространението Кристофър Форд обясни, че изключенията за АЕЦ в Бушехр се правят по съображения за сигурност. "Сигурно ще е добре в Иран да няма инцидент с реактора, нито връщане на отработеното гориво и горивни доставки", каза той. По думите му Вашингтон засега няма претенции към работата на ядрения реактор в Бушехр, но ще преценява на всеки 90 дни целесъобразно ли е да продължи съответните изключения от санкциите.

Колкото до реактора в Арак, според Форд връщането към предишната работа на обекта ще изисква много време и средства, каквито Иран няма в момента. "Ще им се наложи да започват всичко от нулата", отбеляза помощник-държавният секретар и подчерта, че Техеран не може да задейства реактора без помощ от чужбина. Високопоставеният дипломат увери, че САЩ ще направят всичко възможно това да не стане. И помоли да не се забравя "какво се случи последния път, когато някой се опита да построи реактор за производство на плутоний в Близкия изток - в Сирия". "Той бе унищожен от израелците през 2007 г.", добави Форд.

"С действията си администрацията на САЩ цели всичко друго, но не и неразпространение. Липсата на възможност да получава гориво за техеранския изследователски реактор от чужбина ще накара Иран да вдигне нивото на обогатяване на уран от 4,5 на 19,75 процента, максимално в историята на иранската ядена програма и значително по-близко до нивото, необходимо за ядрено оръжие", заяви пред "Комерсант" Андрей Баклицки, експерт от Руския център за политически изследвания (Център ПИР).

Той добави, че спирането на дейността за модификация на реактора в Арак ще подтикне Техеран да използва стария модел, произвеждащ много повече плутоний. "Убеден съм, че Иран най-малкото ще анонсира такива планове. Не от желание да създаде бомба, а за да покаже на Вашингтон, че натискът не само че не действа, но дава обратния резултат", каза експертът.

Засега обаче реакцията на Иран след решенията на САЩ е безпрецедентно спокойна.

"Само информационна шумотевица в медиите, нищо повече", заяви говорителят на ОАЕИ Бехруз Камалванди.

По думите му "отмяната на изключенията за сътрудничество според ядрената сделка всъщност няма изобщо да повлияе по-нататъшната дейност в Иран". Камалванди посочи, че "гориво за Иран безпроблемно ще пристигне от Русия тогава, когато това потрябва на Техеран"; ако пък доставките спрат, Иран ще може "в бъдеще да продължи производството на гориво самостоятелно, без да се опира на която и да било страна". Говорителят на ОАЕИ допълни, че американските санкции съвсем не са пречка за преконфигурирането на реактора в Арак. "Не ни задоволява скоростта на работата, тя би могла да върви по-бързо и по-добре", каза той.

Изявлението на Вашингтон не развълнува и Москва. "Нека си ги анулират. Ние строим АЕЦ "Бушехр" в Иран въз основа на двустранни договорености и в рамките на международното право, затова не ни интересува вътрешното законодателство на коя да е трета страна", заяви пред ТАСС Замир Кабулов, директор на Втория азиатски департамент в Министерството на външните работи.

През май м. г. САЩ вече се опитаха да нанесат удар по руско-иранското сътрудничество в атомната сфера, когато заявиха, че разширяването на АЕЦ в Бушехр извън наличния реакторен блок може да предизвика санкции. Въпреки това през ноември Москва и Техеран започнаха да строят втори енергоблок от централата. "Налага се впечатлението, че Вашингтон не знае какво друго да предприеме, за да провали СВПД", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. По думите ѝ Москва осъжда тази стъпка.

"Виждаме трайна неприязън към Иран от страна на американския политически елит. Тя надделява и над правната отговорност пред партньорите, и над грижата за собствената репутация (на САЩ) в света като държава, способна да се договаря и да спазва договореностите", каза Захарова.

Шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел изрази лично съжаление във връзка с действията на САЩ. При все че решенията на Вашингтон засягат проекти на Великобритания и Китай, оперативна реакция оттам засега няма.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    78 5 Отговор
    Много демократично, типично по краварски...
  • 2 хахаха

    65 3 Отговор
    тъпите американци ще провокират някой сериозен военен конфликт, който като нищо може да прерасне в трета световна война...
  • 3 демонкрация

    76 5 Отговор
    "САЩ забраняват цялата атомна програма на Иран"

    Откога ФАЩ управляват Иран?

    Коментиран от #11

  • 4 Оги

    58 5 Отговор
    А Иран даде две седмици на америте да се самоизтрият от планетата. Смях.
  • 5 Хунтата има шефове

    63 4 Отговор
    Каква е САЩ ,ТА ДА ЗАБРАНЯТ, АТОМНАТА ПРОГРАМА НА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА?
    Това изглежда, са началниците на Българската хунта!
  • 6 нагли кравари

    39 4 Отговор
    Тези "Тръмпета" , ще ни докарат, някой нов вид, корона!

    "Инш , алах-1"
  • 7 Ацццааа

    48 4 Отговор
    Е няма кой вече да ги търпи америте-не че ми пука за тия чалми---ама америте вече прекалиха с арогантността си...
  • 8 Тия изкрейзиха напълно

    55 4 Отговор
    Накрая ще наложат санкции и на себе си от яд че вече са трета цигулка. Вече никой не ги е.ава

    Коментиран от #27

  • 9 Аятолах

    17 1 Отговор
    Взимаме от Кимчо!
  • 10 Ха ха

    31 3 Отговор
    Санкции за СП-2 а те и англистанците купуват нефт от Русия. Ама нали в Брюксел са жендъри
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Патриот

    20 4 Отговор
    Ама оти не се скарат и на Турците на тез фесове скоро руснаците ще им отворят атомната централа в Аккую че почнаха да строят и друга атомна в Синоп.А на времето ний им продавахме ток.Само Ердоган беше останал без атомна бомба и сега нов подарък от Путин

    Коментиран от #41

  • 15 КОНСТАНТИНОВ

    31 4 Отговор
    КОЙ СТЕ ВИЕ БЕ КРАВАРИ ПРЕСТЪПНИ ДА ЗАБРАНЯВАТЕ НЕЩО НА КОЯТО И ДА БИЛО ДЪРЖАВА? ДАНО ИРАН,С.КОРЕЯ,КИТАИ,РУСИЯ СЕ СЪЩЗЯТ И ИЗПАРЯТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА ТАЯ САТАНИНСКА СТРАНА.
  • 16 САЩ са смешници

    30 7 Отговор
    Според мен всички държави трябва да имат атомна бомба. Защото ако само една държава има то тя ще управлява света и ще колонизира където си иска и ще заплашва с атомна бомба както се случи в Япония
  • 17 гост

    26 1 Отговор
    Кравите си лаят, атомната програма си върви... Хахаха, кой па ги пита тия? Те одавна не са фактор. Видяхме и Сирия, видяхме и Авганистан.
  • 18 Тиберий

    25 1 Отговор

    До коментар #13 от "Американофил":

    Да не стане само някоя грешка и да засфирят сирени около бялата колиба
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 TEXERAN

    30 1 Отговор
    Краварите нещо са се объркали Иран не техена колония!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бесен Язовец

    23 2 Отговор
    Сироснята не се ли научи че могат да се разпорежда само у дома си! Много нагла сорсня и фалирала при това.
  • 23 Jeik

    27 1 Отговор
    Тези се изживяват като господарите на планетата, а реално са господарите само в собствената си кочина която се тресе от грип и системно безпаричие!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 барчо

    26 1 Отговор
    То и на нас са ни забранили атомна икономика. Само дето ни заплашват с бомби, а с гладна смърт.
  • 26 kick

    18 0 Отговор
    Аз разбирам да забраняват, ама да кажат на тях кой им разрешава...
  • 27 Е как никой?

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тия изкрейзиха напълно":

    Ами Бойко?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Опа

    23 0 Отговор
    Егати демокрацията!!! От страна на САЩ. Май тези стават новите фашисти. Всъщност забравихме как е създадена тази държава и от какви хора. Да ви подсказва ли? От престъпници изгонени от Англия
  • 31 Гербер

    16 0 Отговор
    Добър вечер, гербери, наш дълг в като нация отдадена до смърт на НАТО да подкрепяме безпрекословно господарите си от Америка. Така че, въздържайте се.
  • 32 В .В.

    13 0 Отговор
    Само смотаните седесари се вълнуват искрено от УС санкции...Напред,,Иран...Потопете някой ,,Огромен самолетоносач,,И после си пуснете атома...За мир...
  • 33 СССРБарета

    14 1 Отговор
    И какво толкова? Иран пък забранява цялата американска ядрена програма и дава срок от два месеца да спрат всичко ядрено в сащ! Хахахааааа! всички джендъри да си го набият в главите Световна сила като Русия не може да се съобразява с регионален играч като САЩ

    Коментиран от #40

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Румяна Костова

    4 0 Отговор
    САЩ заплашвах със санкции 5-те танкера със бензин и други нефтопродукти, които пътуват към Венецуела, единият вече пристигна. Иранците им казаха да не се бъзикат с тях, защото положението може мнооооого да се усложни. Американците са забранили на всички държави д снабдяват с бензин Венецуела. Само иранците им се притекоха на помощ Друг е въпросът, че Венецуела изнася само суров нефт и няма заводи за преработката му.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Kcaniba

    1 0 Отговор
    Фащ забраняват....
    А ми къде е международното право?!!
    Незавмсимостта?
    Правото на самоопределението?
    Конституцията?!!
    Фащ не са лм световен жандарм и тепорист в едно лице????!!!
  • 43 1122

    0 0 Отговор
    Какво ще стане,ако целия свят забрани на САЩ да се меси във вътрешните им работи и ги отреже както те правят на тия от които искат да окрадат?Ако всички се обединят и не им се подчиняват,ще им стиска ли на щатите да се опълчат на целия свят?

    Коментиран от #45

  • 44 Е ПА ИРАН

    0 0 Отговор
    СИ ГО ПРЕМЕСТИ ОТ ЕДИНИЯТ В ДРУГИЯ КРАЧОЛ
  • 45 време е за това

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "1122":

    В САЩ ще се самоизбият за 2-3 месеца.
  • 46 Хомейни

    0 0 Отговор
    Тия кравари са много зле !!!