Last news in Fakti

2 Юни, 2020 08:45 3 000 20

Ню Йорк въведе полицейски час заради протестите

  • ню йорк-
  • бил де блазио-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • джордж флойд

Губернаторът Куомо поиска реформи в полицията в контекста на смъртта на Джордж Флойд

Ню Йорк въведе полицейски час заради протестите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите в Ню Йорк въведоха полицейски час, след като през последните нощи протестите заради смъртта на чернокож мъж, прераснаха в плячкосване на магазини и палежи в някои части на най-големия град в САЩ, предадоха агенциите.

Кметът Бил де Блазио съобщи в Туитър, че е разговарял с губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо. "И в името на безопасността на всички ни решихме тази вечер да въведем полицейски час за цялата територия на град Ню Йорк.

Той влиза в сила от 23 ч. вечерта и ще приключи утре в 5 ч. сутринта", заяви Де Блазио, цитирана от БТА.

Ограничаването на движението на 8,6-милионното население на Ню Йорк бе въведено, докато градът се готвеше за нови протестни шествия. Преди това в редица други американски градове също бе въведен полицейски час на фона на размириците, обхванали страната през последните дни.

В същото време Де Блазио заяви, че се гордее с това, че дъщеря му, 25-годишната Киара, участва в протестите.

Преди това телевизия "Ей Би Си Нюз" съобщи, че Киара де Блазио е била сред група протестиращи, отказали да освободят улица.

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че името на дъщерята на кмета е било огласено от полицейски синдикат, който публикувал личните ѝ данни в Туитър. Впоследствие публикацията била премахната за нарушаване на правилата на социалната мрежа.

По думите на Де Блазио той е разговарял с дъщеря си и тя му обяснила, че е действала мирно. Кметът отбеляза, че Киара не му е искала разрешение да участва в протестите. Той също така изтъкна възрастта, в която се намира тя.

Губернаторът Куомо поиска реформи в полицията в контекста на смъртта на Джордж Флойд. Той призова да бъде въведена национална забрана за похвата, използван от полицаите при задържането на чернокожия мъж, както и използването на прекомерна сила от страна на полицията. Същевременно губернаторът изрази безпокойство, че съпроводените с насилие протести може да попречат на планираното нормализиране на живота в Ню Йорк от 8 юни във връзка с отхлабването на ограничителните мерки там заради коронавируса.

Братът на Джордж Флойд, Терънс, който взе участие в бдение в памет на брат си, от своя страна призова протестите да продължат, но да бъдат мирни и да не прерастват в насилие.

Отношение по темата взе и бившият президент Барак Обама. Той призова хората "да канализират оправдания ни гняв в мирни, трайни и ефективни действия".

Фейсбук и Снапчат се присъединиха към хора от компании, осъдили случая със смъртта на Флойд, както и расизма. Преди това същото направиха компании като "Интел", "Нетфликс", "Алфабет" (чийто собственик е Гугъл), "Найки" и други.

Същевременно MTV и други канали съобщиха, че ще спрат програмата си за осем минути, 46 секунди. Осем минути и 46 сек. е продължителността, с която според тях белият полицай от Минеаполис е стоял с коляното си върху врата на Флойд.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 цЕННОСТНА СИСТЕМА

    30 3 Отговор
    И ДА ГО ЗНАЯТ СОРОСОИДНИТЕ ПОКЛОННИЦИ , ТОВА НЕ Е В .....РОСИЯ , ТОВА Е В САЩ !!!!
  • 3 оценка

    16 4 Отговор
    " през последните НОЩ-и протестите заради смъртта на чернокож мъж, прерастнаха в плячкосване на магазини и палежи в някои части на най-големия град в САЩ" Я,и тъпите янки си имали НОЩ. Да не повярваш!
  • 4 ДГД

    9 2 Отговор
    Защо роденият като Уорън Уилхелм Бил Де Блазио е приел фамилното име на майка си, да не би да се срамува, че баща му се е самоубил?!?
  • 5 Човек

    4 7 Отговор
    Бог да пази Америка!

    Коментиран от #7

  • 6 Който сее ветрове,

    8 1 Отговор
    ще жъне бури
  • 7 има бог

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Човек":

    Бог ще им го върне за причинените беди на човечеството. Когато в Сирия джихадистки банди режеха глави, бяха наричани борци за свобода и демокрация. Сега е редно света да нарече така и разбунтувалите се негри, които бият, палят и разграбват.
  • 8 Мдааа

    7 0 Отговор
    Цветната революция набира сила. Ся Тръмпи ще го направят по черен от дявола.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ндааа

    6 1 Отговор
    Абе "демократи" какво стана с евроАтлантическите ценности, бе ?
    Къде са ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рошко

    1 0 Отговор
    Идва новия капиталистически комунизъм, по краварска му
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Факт

    4 0 Отговор
    Наще тиквуни щяха да се справят по-добре ... поне в театрото и лъжите ги бива. В интерес на справедливостта и Тръмп реагира бързо , но фбр му скрои номер и се забавиха нарочно ,)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Майтапчийски

    5 1 Отговор
    Сега ще видим дали след две седмици Америка ще гори от "страховития" вирус и яко ша мрат. Нещо си преплетоха сценариите колегите отвъд океана.
  • 18 ares

    0 1 Отговор
    Проста и затлъстяла нация.Всичко си заслужават.
  • 19 Хасан

    4 0 Отговор
    Сащ е управлявана от корпорации ,които искат още и още ..те назначават президента ,те му дават задача,армията е под тяхно подчинение ...едно неспиращ жажда за натрупване на нули в сметката ..Амазон е вече 1 трилион долара ..никому ненужна ракова клетка която изсмуква ресурси
  • 20 898

    2 0 Отговор
    Сега няма ли да се появи закон "Флойд" в РФ ,като закона Магнитски? И РФ да ги перкат по него?! Защото те това заслужават!
    "Законът "Магнитски" позволява налагане на запор на имуществото на нарушители на човешките права в Русия и забрана да влизат в САЩ. По-късно е приет такъв закон, който се отнася за целия свят - Глобалният закон "Магнитски".