2 Юни, 2020 08:59 2 365 25

Путин, Ковид-19 и още нещо

  • русия-
  • владимир путин-
  • коронавирус-
  • референдум

Руски медии коментират конституционните промени, коронавируса и опозицията

Путин, Ковид-19 и още нещо - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин призова гражданите активно да участват в общонародния вот за конституционни промени, насрочен от него за 1 юли. Решението е взето с оглед стабилизирането на ситуацията с коронавируса в страната, пише "Росийская газета".

Конституционната реформа, предложена от Путин през януари, засилва някои президентски правомощия. Допълнение, включено през март, ще му позволи да остане на власт до 2036 г. Проектът предвижда също минимална заплата и повишение на пенсиите. В текста се споменава изрично "вярата в Бог", потвърждава се принципът, че бракът е възможен само между мъж и жена, предава БТА.

Първоначално бе планирано референдумът да е през април, но той бе отложен поради коронавирусната криза. Първи юли е обявен за почивен ден в Русия. Путин възложи на ЦИК и на санитарната агенция Роспотребнадзор да се погрижат специално за спазването на всички антивирусни мерки. С цел максимално да се избегне струпване на хора в секциите ще може да се гласува предсрочно, от 25 юни, посочва "Росийская газета".

Основен ще е "принципът за максимална безконтактност", заяви на видеоконсултация с президента председателката на ЦИК Ела Памфилова. Гласуващите ще бъдат раздалечени във времето и пространството, всички ще получат лични предпазни средства - маски и ръкавици, дори еднократни химикалки. Членовете на комисиите ще бъдат тествани за коронавируса. На входа ще се мери температурата на всички. "По-безопасно, отколкото да отскочиш до магазина", увери Памфилова, цитирана в официоза.

Датата 1 юли е символична - вотът е насрочен точно една седмица след предстоящия Парад на победата в руските градове и седмица преди отбелязвания в страната Ден на любовта, семейството и верността. Посланията, които носят тези празници, са намерили отражение и в поправките към основния закон, подчертават експерти, говорили пред "Известия".

Властите разчитат на "въодушевлението и позитивната нагласа" от Парада на победата, който се очаква да изиграе мобилизираща роля, коментира източник, близък до Кремъл, когото цитират "Ведомости" и "Новая газета".

"Или коронавирусът е отслабнал дотолкова, че не може повече да се противи на общонародния вот, или народът е станал по-здрав и може най-накрая да направи нещо отдавна желано", иронизира "Комерсант".

Путин "не се готви за никакъв допълнителен мандат и цялото това бързане е заради влошаване на здравето му", предполага опозиционната "Свободная преса". "Очертава се следната картина: де юре президент си остава Путин, но де факто управлява Държавният съвет" - днес съвещателен орган към държавния глава. Новите му правомощия според промените в конституцията на практика дублират президентските, пише вестникът.

Щом поправките бъдат приети, Путин "ще може вече да не поддържа позата си, имитирайки грижа и болка за народа". Хората в Русия трябва да очакват "стремително (. . .) влошаване на жизненото равнище. По-просто казано - мизерия". Това ще засили протестите, а властта ще засили репресивната си политика, прогнозира "Свободная преса".

Сред опозиционерите в Русия има консенсус, че промените в конституцията са неприемливи. Продължават обаче споровете как да убедят хората в това, пише "Независимая газета".

По данни на всекидневника набира популярност идеята конституционният плебисцит да бъде превърнат в протестен флашмоб. Предлага се за целта да бъде използвано предсрочното гласуване, стартиращо седмица преди 1 юли. Участниците трябва да дойдат в секцията, да отбележат в бюлетината отговора "не", да се снимат с нея и да качат снимката в интернет под някой бомбастичен хаштаг. Опозицията цели да постигне вирусно разпространение на тези селфита, допълва "Независимая газета".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    22 9 Отговор
    Тоя Путин беее-мира не дава на соросоидите-сън не ги хваща горките...
  • 2 Даммммм

    20 9 Отговор
    Промени в Конституцията-ама чрез референдум---референдум...схващате ли амерски драскачи?

    Коментиран от #5

  • 3 Гей Билтс руснак по душа

    4 12 Отговор
    Братишките правят промени в Конституцията и въвеждат едни интересни текстове за задължителна и принудителна ваксинация. Няма да се размине и на Ганьовците. Всеки 9 от 10 ще даде фира.
  • 4 Червен еврейски интернационал

    10 10 Отговор
    И другаря Путин е в играта с пандемията......После ми кажете,че не е на хорото на еврейския интернационал.
  • 5 Червен разбирач

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    Байно,
    Референдум в Русия е невъзможен
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ю Кортес

    7 4 Отговор
    Путин навсегда.вече няма отърсване.трагикомефията е пълна
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 дедо Флашко

    3 3 Отговор
    Не бъзикайте ся с Россия!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    5 4 Отговор
    Ако мужиките пак си преизберат диктатора путин значи си заслужават мизерната съдба !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сандо

    2 0 Отговор
    От поръчковата статия изобщо не става ясно какви са предлаганите промени,а някои от тях са много сериозни.А определението,че брака есъюз между мъж и жена мира не дава на евроатлантиците.И все пак на Путин не му стигна смелост да предложи нова Конституция,а може би това е възможното в момента.
  • 19 Бай Горан

    2 3 Отговор
    Това е краят на Русия на Путин.Кремълският Сатрап абдикира и прехвърля отговорноста за упадъка на страната на други.Идеята на тази така наречена "реформа" е да осигури пенсионирането му и да обезпечи неговата неприкосновенност.Дали това ще се случи,зависи от това,коя групировка ще надделее в бъдещото боричкане за власта.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мисирка

    0 1 Отговор
    Авторът на статийката е ярък представител на онези 80%, за които спомена проф.Иво Христов.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания