Last news in Fakti

3 Юни, 2020 16:37 2 061 2

Италия одобри демонтажа на АЕЦ „Латина”

  • латина-
  • аец-
  • демонтаж-
  • италия-
  • атомна енергетика

Електроцентралата бе затворена през 1987 година

Италия одобри демонтажа на АЕЦ „Латина” - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на икономическото развитие на Италия издаде указ, с който разреши на държавната компания Societa Gestione Impianti Nucleari SpA (Sogin) да започне демонтажа на АЕЦ „Латина“.

Електроцентралата, състояща се от един 210-мегаватов реактор Magnox с газово охлаждане, започва работа през 1964 г. и бе затворена през 1987 г. Основните дейности през първия етап от демонтажа включват събаряне на шест големи инсталации с общо тегло над 3600 тона и намаляване на височината на сградата на реактора от 53 на 38 метра.

Сградите и спомагателните съоръжения също ще бъдат демонтирани. Очаква се тези дейности да приключат през 2027 г. и да струват около 250 млн. евро. До края на тази фаза всички радиоактивни отпадъци, генерирани при експлоатацията на централата в миналото, ще бъдат съхранявани безопасно на площадката, предаде World Nuclear News.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диверсант

    4 4 Отговор
    Италия също неможе да се оплаче от липса на политици предатели. Централата е затворена след като Marco Pannella организира масова кампания в Италия след Чернобил колко е опасно. Резултата....... Централата е затворена, Италия става тотално зависима от Франция, като ядрените централи на Франция са построени точно на границата с Италия. Така Marco Pannella спасява Италия от евентуална ядрена авария, нищо че на 100 метра от Италия ги има
  • 2 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор
    СЪЩЕСТВУВА ЕДИН ДРУГ ВИД ЕНЕРГИЯ, СЪВЪРШЕНО ЕКОЛОГИЧЕН, ПОЛУЧЕН ОТ ВЪРТЕНЕТО НА ЗЕМЯТА ОКОЛО ОСТА СИ И ОБИКАЛЯНЕТО Й ОКОЛО СЛЪНЦЕТО! ТАЗИ ЕНЕРГИЯ Е НЕИЗЧЕРПАЕМА! НЯКОИ ВЕЧЕ КАРАТ КОЛЕЛА И ТО С ГОЛЯМА СКОРОСТ С ТАЗИ ЕНЕРГИЯ-ЧУДО! ПИТА СЕ: КЪДЕ ЩЕ СЕ ДЯНАТ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ МИЛИОНИ ПО МИЛИОНИ ХОРА, КОИТО ЖИВЕЯТ ОТ ДРУГИТЕ ЕНЕРГИИ?
Новини по държави: