Last news in Fakti

4 Юни, 2020 22:00 5 240 29

В Международния експериментален реактор поставиха най-тежкия компонент

  • франция-
  • реактор-
  • итер-
  • кадараш-
  • токамак

Операцията стана кулминация на десетгодишните усилия за проектиране и сглобяване

В Международния експериментален реактор поставиха най-тежкия компонент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стоманената основа на криостата (термостат за ниска температура) с тегло 1250 тона, който изолира магнитната система на токамака от външната среда, бе инсталирана в Международния термоядрен експериментален реактор (ИТЕР) в Кадараш, югоизточна Франция. Това отбелязва полагането на първия и най-тежък компонент на ИТЕР.

Операцията стана кулминация на десетгодишните усилия за проектиране, производство, доставка, сглобяване и заваряване на един от най-важните елементи на ИТЕР – криостатът, който е с височина 30 метра и диаметър 30 метра. Той е произведен в Индия в завода Larsen & Toubro. Елементите за базовата секция бяха доставени през декември 2015 г., а самият компонент бе сглобен през юли 2019 г.

ИТЕР ще бъде термоядрен токамак с мощност 500 мегавата, за който се изисква входяща мощност от 50 мегавата. Предназначен е да докаже, че термоядреният синтез може да бъде мощен и безвъглероден източник на енергия. Европейският съюз осигурява почти половината от инвестициите за изграждането му, а Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Русия и САЩ имат еднакъв принос към останалата част от финансирането. Целта е първата плазма да бъде достигната през 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    34 5 Отговор
    Тва е за по умни от мен, ах ако разбрах нещо, ток ли ще произвежда тва чудо
  • 2 Behemoth

    35 5 Отговор
    Това е бъдещето....безопасна енергия и милиарди Ел автомобили.....

    Коментиран от #15, #21

  • 3 ученик в 11ти клас съм

    12 17 Отговор
    не съм достатъчно умен, ама ,,токамак,, не беше ли реактор за така наречения ,студен ядрен синтез, за какво му е термостат за ниска температура ?

    Коментиран от #18

  • 4 ученик в 11ти клас съм

    14 2 Отговор
    не не грешка грешка , объркал съм се , още съм тъп, не съм завършил
  • 5 info326

    16 2 Отговор
    Рошко и ти ще го разбереш, тука пише, че тази сложна джаджа се включва в контакта и ползва 50 мегавата ел. енергия, прави там каквото прави и произвежда 500 мегавта. Все едно имаш крушка от 40 вата и като я светнеш тя да произведе 400 вата. 1 към 10 е опцията, позлваш една еденица електричество, а произвеждаш десет.

    Коментиран от #7, #13, #26

  • 6 Бай Горан

    23 8 Отговор
    За радост на русофилите идеята и първият експериментален токамак са съветски,но академик Сахаров за награда го заточиха за няколко години.Сегашният ИТЕР ще произвежда петстотин мегавата за около шест минути,само от половин грам смес на деутерии и тритий.Един ден,космически кораби с термоядрени двигатели,ще тръгнат към най-близките звезди.

    Коментиран от #20, #24

  • 7 време е

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "info326":

    Реактора може да се самозахранва след като веднъж бъде стартиран, това е непрекъснат процес. И е доста малък, но целта е да се направи първия и да се докаже, че работи. След 20-30 години вероятно повечето стари ядрени електроцентрали ще бъдат заменени с подобни, а тецовете - от ВЕИ и батерии.
  • 8 Български пияница

    12 22 Отговор
    От утре ще почнат хибридките как този реактор бил съветски проект от 70-те години на миналия век, изоставен от СССР по неясни причини и сега французите са го откраднали. Голям сеир и голямо пенявене ще има от страна на русофилите.

    Коментиран от #16, #22

  • 9 Баи

    14 2 Отговор
    Идеята за производството на енергия чрес ядрен синтес произхожда и сьответните иследвания вьрху синтеза са на - академик - андреи сахаров прес -60 г на миналият век , с основен дял и за производството на наи мощната бомба взривявана някога - наречена от запада - цар бомба сьс мощност - 50 мегатона на полигона вьв - семпелатинск И както каза някои за награда наистина го заточиха за няколко години , заради несьгласието му с политиката на ядренна доминация на - тогаващният сьветски сьюз книгата му по иследване на - плазмата в токамака скоро ми беше попаднала в кабинета

    Коментиран от #17

  • 10 Росен

    9 1 Отговор
    Токама-при ципно руско изобретение, на магнитния принцип ускорява частиците като ги върти в кръг. С достигането на близка добсшетлинната скорост частиците се разпадат, отде ля се фотон (светлина). Там е уловката да могат да задържат частиците в кръг, и отделеното количество енергия е много голяма. За токамата не се изисква ядрен синтез и е в пъти по безопасна и е в пъти по икономически изгодно. Няма отделяне на ядрени отпадъци . Високата температура и ъ.е. плазма е я центъра на кръглата и конусовидна Токама, като се изисква страшно поле за да задържат плазмата. Но явно са измислили начин.
  • 11 Български пияница

    6 6 Отговор
    Даже не мина и ден и се започна с хибридките 🤣
  • 12 az #Победа75

    13 4 Отговор
    ТОКАМАК е още една рожба на съветската наука! Хайде сега разправяйте, че руснаците нищо не могат... :)))
  • 13 Рошко

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "info326":

    А.ааааа хаааа, ама ний тва нещо тука няма да го доживеем,
  • 14 плевенски

    9 0 Отговор
    Думата „токамак“ (съкр. от руския израз „ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках“) е експериментално устройство с тороидална форма, т.е. подобна на кравай, в което се създава и удържа високотемпературна плазма. Главната цел на провежданите експерименти е да се постигне управляем термоядрен синтез, който е един от най-перспективните бъдещи енергийни източници.
  • 15 ...

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Behemoth":

    Няма такова нещо като безопасна енергия...обаче има една далавера, с която се точат много пари ,)

    Коментиран от #23

  • 16 Алкохолик

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Български пияница":

    Не бе. Тръмп даде идеята,а Боко я въплъти на дело.Сега доволен ли си?
  • 17 Ха ха

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Баи":

    Ако не го бяха заточили в Сибир нямаше пък да получи Нобелова награда,а и сега щяхте само да го плюете.
  • 18 токамака

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "ученик в 11ти клас съм":

    задържа плазмата чрез мощно магнитно поле, а магнитното поле се получава от ток течащ по свръхпроводници. За да има свръхпроводимост е необходимо проводниците да са поставени при много ниски температури.
  • 19 criminal

    3 5 Отговор
    С тоя индийски производител не ми звучи много надеждно..........
  • 20 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Горан":

    Къв си ти ?
  • 21 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Behemoth":

    Не стотици милиони водородни автомобили.
  • 22 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Български пияница":

    Кой 0е баце? Не 2 руснак или ? Нали знаеш че си еднодневка, шега на исус христос. Капка информация няма в теб. Ако знаеш какво означава информация.
  • 23 🙊🙉🙈

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    Напротив!
  • 24 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Горан":

    Друго щеше да сие да седнат трима на гърдите му и единия да притиска шията му докато се задуши. Нали уе демократ.
  • 25 ASD

    3 3 Отговор
    Достигане необходимата наситеност на магнитното поле за протичане на ядрена реакция е невъзможно математически в тороидалната принципна схема. Това е един огромен разход на пари, чрез който се убеждава обществеността в ограниченото количество енергия и оправдаване на високата цена за потребителите.

    П.П. Снопът от материя контролиран чрез магнитно поле ВИНАГИ е кух!. Тази идея не се различава особено много от схемата с 300 лазера, които трябваше да създадат точка с термоядрена реакция. Пренебрегната беше реактивната сила на лазерите.

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хайл

    3 1 Отговор
    Това дали ще работи

    Коментиран от #28

  • 28 Бай хой

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хайл":

    Има две положения. Или ще работи или няма да работи. Мисля че отговора ми е изчерпателен.
  • 29 Бай хой

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "ASD":

    Май не само снопа е кух.
Новини по държави: