7 Юни, 2020 08:13 3 347 27

Екокатастрофата в Норилск - токсичните вещества са 200 пъти над нормата

  • норилск замърсяване-
  • замърсяване-
  • норилск

Данните са получени при анализ на 8 проби

Екокатастрофата в Норилск - токсичните вещества са 200 пъти над нормата - 1
Снимка: БГНЕС

При петролното замърсяване на водите в руския Норилск концентрацията на токсични вещества е достигнала нива, които са 200 пъти над нормата.

Данните са получени при анализ на 8 проби от района, съобщават агенциите ТАСС и "Новости".

При авария на местната ТЕЦ-3 петролни продукти бяха изпуснати в реките Далдикан и Амбарная. По-рано директорът на компанията "Норилски никел" Владимир Потанин заяви, че за ликвидиране на разлива ще са необходими най-малко 10 милиарда рубли.

Съобщава се, че при аварията са изтекли 20 000 тона дизелово гориво.

Еколозите определят станалото като най-голямата екологична катастрофа в Арктика.

Според руските власти, за да се възстанови екоравновесието в почвите и водите след петролния разлив, ще са необходими най-малко 10 години. Според директора на Института по екология Борис Моргунов, природата в Арктика се възстановява по-бавно и процесът може да отнеме десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РачеФ

    22 7 Отговор
    Пожари, еко, катастрофи- не случайно има рекордни тем.🌞 в Сибир! :\

    Коментиран от #5

  • 2 Бесен язовец

    34 27 Отговор
    Пази боже от глад, болести, войни, комунизъм, Путинизъм и други бедствия.

    Коментиран от #4

  • 3 Сесесере

    26 23 Отговор
    Типично за мурзилките да осират всичко!

    Коментиран от #12, #20

  • 4 Левски

    17 16 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен язовец":

    джендаризъм, капитализъм, расизъм, робовладелство!

    Коментиран от #10

  • 5 Ха ха ха

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "РачеФ":

    Като стабе китайски китайците ще се аправят с тия катастрофи. xD

    Коментиран от #6

  • 6 Левски

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха":

    Значи на куково лято!

    Коментиран от #7

  • 7 Госあ

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Левски":

    Значи скоро щото освен китайци други там няма. xD
  • 8 Българин

    9 5 Отговор
    А бе къде е онова кресливото тупанберг ли беше да не е тръгнало на училище?

    Коментиран от #23

  • 9 pk_rz

    14 14 Отговор
    Не е вярно във Великата Путинова Русия такива неща не се случват....Той е Володя Велики ще изпие петрола от водата ще го изпикае на керосин и всички лизачи русофили ще са щастливи!!!!

    Коментиран от #13

  • 10 Българин

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Левски":

    Виж докъде я докараха американците като премахнаха робите и измислиха расизма.Пак си ги хранят ама ония не щат да работят.
  • 11 Гошо

    9 9 Отговор
    Американците са виновни изсипали са нафта нарочно
  • 12 Да бе-ама

    14 7 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    То и за САЩ е типично да ос.рат всичко-или забрави за еко-катастрофата в Мексиканският Залив...? -пусто соросоидно лицемерие бе...
  • 13 Гербав трол

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "pk_rz":

    А соросоидните лизачи няма ли да сте щастливи - нещо забравихте мексиканския залив и Ексон Валдес и там не ставаше въпрос за 20 000 тона дизелово гориво а за доста повече тона нефт ама пусто лицемерие и двойни стандарти породени от едни доларчета.

    Опорките са че трябва да се плюе по Русия и Путин и другото не е важно - на запад не трябва да се гледа какво става даже и в момента.
  • 14 Малчу от Факултету

    2 1 Отговор
    А бе там няма ли от аверите роми бе ! 20 000 тона да се прахоса тю язък на тях.
  • 15 Българин

    4 1 Отговор
    Трябва и ние да помогнем :ще им направим комисия после комисия на комисията контролираща комисия с отделна полиция друга полиция да контролира първата следва министерство със още пет министерства ....И така докато ни настигнат......
  • 16 много са напред

    5 1 Отговор
    Дизелов ТЕЦ в 21 век!

    Коментиран от #17

  • 17 Гербав трол

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "много са напред":

    Що ли се изказваш неподготвен или трябва да заработиш пък може и с глупости - с какво ли се разпалват въглищата и в американските ТЕЦ-ове след като горят в котела във вид на факел който не опира никъде - ама как да ти е ясно когато си виждал само кюмбе на въглища в махалата.
  • 18 Апокалипсис сега

    0 3 Отговор
    Пак журналистически преувеличавания! Първата статия във факти по случая беше, че източника е неизвестен? Бърза справка в Reuters и се оказа, че е резервоар на топлофикация в Нурилск. За сравнение в Мексиканския залив преди няколко години при авария на петролен кладенец количеството изпуснат нефт е бил в пъти повече. Малко плуващи заграждения и събиране на дизела. За останалото ще се погрижи природата.
  • 19 Хауърд Лъвкрафт

    5 1 Отговор
    Освобождавайте шамана идиоти 😂

    А разлива на дизела в реката до Норилск , ще го оформят като материална помощ за местното население.
    Но поради тежкото финансово състояние на държавата , гражданите ще трябва да платят акциз 13% и 20% ДДС.
    Средствата ще се удържат автоматично от техните сметки , за улеснение на народа 😂
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай Горан

    6 2 Отговор
    Русия и преди това СССР са нанесли толкова поражения на природата,колкото никоя друга държава по света.Само ще спомена ядрените опити които са в пъти повече от тези на САЩ и другите ядрени държави взети заедно,гробището за атомни подводници в Северно море и хилядите тонове химическо оръжие,включително това на Третият Райх също потопено там от руснаците,Чернобил,екокатастрофата с Аралско Море,безмислените строежи,венец на които е Байкало-Амурската Магистрала,строена 50 години и станала символ на краха на СССР.
  • 23 Грето 85

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Ти си вулгарен Ганьо, може би с 2 вида рак в начален стадии, а дедите ти са починали от цигарите и алкохола / инсулт -инфаркт/
  • 24 Швейк

    2 0 Отговор
    Той (Тръмпи) знае , че они сами ше се осерат , оти инергията им е силова , а силата може да те самопогуби , ако не я управляваш добре.Шинаите му са проблем , оти са хитри и владеят азиатски трикове .
  • 25 Жител

    0 0 Отговор
    А във Варненското езеро и Аспаруховския плаж колко % е над нормата замърсяването никой не казва. Хората не смеят да нагазят във водата да не се ощавят. Какво стана с отровената риба, очисти ли я някой или така ще си изгние във водата ? Иначе плажовите били очистени до блясък !
  • 26 МиГ 23

    1 0 Отговор
    Този Потанин не ходеше ли с Наоми Кембъл? Пръскаше пари за тая, ама да си укрепи резервоара - няма пари. Е това е капитализма - експлоатация до последно, после други виновни.
  • 27 Патето Яки

    2 0 Отговор
    Са ще карат руските автомобили само на вода от тези реки - истински Авио бенз 110 октана.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания