Last news in Fakti

9 Юни, 2020 07:30 1 697 8

Германия няма потвърждение за изтеглянето на американски войници

  • германия-
  • сащ-
  • пентагон-
  • войници-
  • доналд тръмп

Според наблюдатели липсата на потвърждение показва оспорван дебат в самото американско правителство

Германия няма потвърждение за изтеглянето на американски войници  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германското правителство няма официално потвърждение, че Съединените щати планират да изтеглят една трета - или около 9500 военнослужещи, от настоящия си постоянен контингент на територията на федералната република. Или че ще намалят наполовина - до 25 000, максималната му численост.

„До момента няма официално потвърждение от отговорните институции в САЩ дали тези планове ще бъдат осъществени или не. Затова не искам да спекулирам“, каза германският министър на отбраната Анегрет Крамп- Каренбауер.

Тя посочи, че присъствието на американските сили в Германия служи на общата сигурност на страните членки на НАТО

„Факт е, че присъствието на американските военни в Германия служи на общата сигурност в алианса, в това число и на американската, а тя е в основата на нашето сътрудничество“.

Според наблюдатели липсата на потвърждение показва оспорван дебат в самото американско правителство.

Съобщенията за евентуално изтегляне на американски военни части от Германия силно изненада Берлин, смята Петер Байер, координатор на НАТО по трансатлантическите връзки. Според нето това "ще разклати устоите на трансатлантическите отношения".

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Алиансът да бъде използван повече като основа за обсъждане на действията на съюзниците в областта на сигурността, а не да бъдат взимани едностранни решения.

Столтенберг отправи този призив във видеоконференция, посветена на бъдещето на НАТО до 2030 година.

По думите на генералния секретар е необходимо всички въпроси, които се отнасят до общата сигурност, да бъдат обсъждани в НАТО по-често.

Столтенберг посочи, че е нужно повече политическо обединение и стремеж към общ подход, защото по думите му „предизвикателствата в следващото десетилетие няма да бъдат по силите само на Америка или само на Европа“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лили

    2 7 Отговор
    Защо ли никой не иска Руски войски

    Коментиран от #8

  • 2 Мен

    9 2 Отговор
    Какво търсят в Германия? Да си ходят всички краварчета. От кой е пазат? На всякъде са тези анимационни герои. Да ходят да си пазят тексъс и каньона.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ха ха ха

    2 6 Отговор
    Как какво търсят бе глyпaк половината немска измислена икономика се крепи на американските и британски войски там.Виж че не ги пускат хахаха xD
  • 5 Кръстоносец

    4 1 Отговор
    Махнат ли де американците ще трябва да правят тяхни оръжия и тогава става страшно. Хитлер много мразил комунистите а той има много последователи
  • 6 Сандо

    1 0 Отговор
    Отдъхнаха си.Толкова се бяха разтревожили,че отново може да станат суверенна и независима Германия!
  • 7 Дядо Николай

    0 0 Отговор
    Швабска му работа. Досега викаха вървете си, сега пък що си отивате. Леля Дрол хем я сърби, хем я боли.
  • 8 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лили":

    Защото много народа разбраха какво значи руски ботуш. Думите на големия германски политик Ханс Дитрих Геншер са актуални и днес: "По добре американци да те окупират, отколкото руснаци да те освободят" Близката история е богата на факти и данни за вероломната, агресивна и окупаторска роля на съветска Русия. Не случайно българите имаме една хубава поговорка." Къде е стъпил руски ботуш трева не никне"
Новини по държави: