Last news in Fakti

9 Юни, 2020 17:52 3 424 36

Антверпен премахна статуя на крал Леополд II

  • леополд-
  • антверпен-
  • белгия-
  • статуя-
  • активисти

Активисти твърдят, че той е провеждал брутално колониално управление

Антверпен премахна статуя на крал Леополд II - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Прочутият белгийски пристанищен град Антверпен премахна статуя на крал Леополд II във вторник, само няколко дни, след като тя беше залята с боя от протестиращи срещу расизма вандали, предава AFP.

Статуите на именно този белгийски крал отдавна са мишена за подобни активисти, които твърдят, че той е провеждал „брутално колониално управление“ в африканските колонии на Белгия, предаде агенция "Фокус".

Движението набра смелост за по-активни действия в последните дни на фона на масовите демонстрации и безредици в САЩ заради бруталния арест и последвалата смърт на афроамериканеца Джордж Флойд.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп 2020

    55 2 Отговор
    Набират смелост защото правителсвтата са импотентни.
  • 2 болш

    14 46 Отговор
    А ние кога ще премахнем поне един паметник с петолъчка?

    Коментиран от #3

  • 3 нашия

    37 1 Отговор

    До коментар #2 от "болш":

    и един с бомбардировачи-също

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 смешко

    10 33 Отговор

    До коментар #3 от "нашия":

    Онзи с бомбандировачите е мъничък и е зад ограда, в двор. Няма как да го видиш, ако не те поканят. Но безбройните ваши болшевишки паметници са огромни.

    Коментиран от #7, #9, #36

  • 6 Иван

    18 0 Отговор
    Белгийските сатанисти участваха в раэрушаването на мостовете над Дунава.
  • 7 Иван

    23 4 Отговор

    До коментар #5 от "смешко":

    И Иэраел е малък,ама съсипва Човечеството
  • 8 Ххх

    25 1 Отговор
    Точй е бил един от най-заможните хора в Европа - и един от най-жестоките. Смята се, че е причинил смъртта на 10 милиона души в Конго. Белгийският крал Леополд Втори е човекът, потопил в кръв цяла една държава.
    Ако някой все още се съмнява какъв човек е бил крал Леополд Втори - велик управник или един от най-големите престъпници в човешката история, нека прочете това: ако налеем в кофи пролятата от него невинна кръв, наредени една до друга, тези кофи биха образували права с дължина 2 хиляди мили; ако труповете на десетте милиона жертви, загинали от оръжие или глад, можеха да се изправят и да манифестират един след друг, биха им трябвали 7 месеца и 4 дни, за да минат всички покрай трибуната.
    Така през 1905 г. Марк Твен описва зверствата на белгийския крал в Конго.

    Коментиран от #10, #12, #27

  • 9 Иван

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "смешко":

    Боклук,в дворчето на германското посолство в Иэраел да си иэградят едно малко паметниче на Адолф Хитлер,което да не се вижда отвънка.
  • 10 Анализатор

    13 13 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Извинявай, помислих, че пишеш за Сталин или Ленин, а то било за някакъв белгийски крал.
  • 11 Ооо

    12 2 Отговор
    хиХа ха любимите ви европейски ценности и порядки са пропити и създадени с историческо расистко чвекомразство робство и колониализъм .Направете справка за човешките зоологически градини в Западна Европа ?? До коя година държат и показват в клетки хора представящи различни раси от тяхната ????

    Коментиран от #13

  • 12 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Эначи той е "покровителя"на НАТО-ОТАН!!! Обраэа му да бъде поставен на пиедестал пред централата на НАТО-ОТАН.

    Коментиран от #21

  • 13 Презвитер Козма

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ооо":

    А ти от коя раса си другарю, или си извънземно?
  • 14 Ххх

    15 0 Отговор
    Леополд събира войска от наемнници, отваря търговски представителства, строи пътища, железница и градове. Всичко това се прави с една-единствена цел - да заграби и изнесе от Конго колкото може повече богатства. Първоначално белгийският крал се интересува най-вече от слоновата кост. Но след като през 1888 година Джон Бойд Дънлоп изобретява пневматичната гума, изведнъж се увеличава търсенето на каучук. Войските на краля, прословутите Force Publique, състоящи се от наемници, започват да нападат села и да заробват местното население - докато жените биват брутално изнасилвани, мъжете събират каучук в горите. Който не предаде достатъчно каучук, бива жестоко изтезаван
    В един момент на Леополд му хрумва идеята да забрани на Force Publique да убива животни. Наемниците вече трябва да доказват, че всеки куршум е бил изстрелян срещу човек. За да е сигурно, че действително са убили съответния брой хора, войниците трябва да представят отрязаната ръка на мъртвеца. Но тъй като избиването на животни продължава, наемниците започват да режат ръцете и на живите. Има запазени фотографии, на които се виждат деца без крайници и огромни кошове, пълни с отрязани човешки ръце. Други снимки от онова време документират зверски екзекуции, виждат се отрязани глави, побити на колове.
  • 15 Факт!

    6 1 Отговор
    Отделяне на Валония от тези холандски нещастници.
  • 16 На Хасан брат му

    12 2 Отговор
    Ние не можем ли да премахнем наследниците на бруталното турско робство ДПС от българския парламент?
  • 17 Чочо

    22 1 Отговор
    А не! Щом баташкото клане е преувеличени, а с с турците сме имали мирно съжителство, тогава и в Конго мирно и тихо са съжителствали под благия поглед на крал Леополд II
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван

    6 1 Отговор
    Американския сатанински еврейски боклук- "свободна медия" не споменава нищо эа това.
  • 20 Факт!

    10 1 Отговор
    Я разкажете за Операцията Драгон Руж в която с американски самолети Херкулесь са спуснати белгииски парашутисти в 🏇 го за да се справят с негри бандити и откриват изнасилени ееропейски жени и убити мъже и почват саморазправа с негрите.Ето това са Афротата.Африла е пълна с ресурси а тези шебеци не могат нищо да усвоят и да използват те още пренасят с тави над главата никакво развитие и еволюция.

    Коментиран от #28, #32

  • 21 Дядо Вангел

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Печелиш приз, за най тъп коментар на деня. Браво другарю!
  • 22 фен

    11 3 Отговор
    Много задълбахте в историята.Това е само един паметник!Ако на имигрантите в Белгия не им харесва да се върнат от която дупка са изпълзяли!

    Коментиран от #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Юнг

    3 0 Отговор
    Ето това е резултатът от брака на първи братовчеди-тъпо парче със синя кръв.
  • 25 другарят

    8 1 Отговор
    Западните изроди имат още много зверства за признаване! Особено Англииската империя, която е най-мракобесната в човешката история избила около 150 МИЛИОНА ЧОВЕКА! Същото се отнася и за техните наследници от фашистка Америка.
  • 26 Шломо Шекелберг

    11 2 Отговор
    Който си премахва историята и плюе на предците си, и сам ограничава своите политически свободи само и само "на едни негри/евреи/травестити да не им стане тъжно", сам копае своя гроб.

    Когато истерици започнат емоционален шантаж срещу теб единственият изход е твърдо да си отстояваш позицията, култура, и цивилизация. Ако не им харесва--да си ходят. Ако искат да останат--да се приспособят.

    Всички да са равни пред закона, а отвъд това вече е опит да се превземе една цивилизация която не те са изградили и не те ще разграждат.

    Никаква хомо или негърска или еврейска пропаганда. светът е голям, ако толкова не могат д а изтърпят че не им даваш да ти отнемат свободите и пренапишат историята--ритник в задника и чао.
  • 27 интересно

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Сталин бил сатрап щото пращал в гулаг враговете на държавата си, а другарят Леополд велик демократ щото рязал глави, ръце и крака на милиони беззащитни африканци. Браво на героя, столицата на демократична европа заслужава такъв паметник но в краката му да се положат и главите и отрязаните крайници на жертвите му. Ето кои подхранват черния расизъм. Историята трябва да се пренапише отново.

    Коментиран от #30

  • 28 Ааа разбрах

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Факт!":

    щом афротата не могат да го усвоят ние сме насреща, ще усвоим и още как.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 другарят

    11 2 Отговор

    До коментар #27 от "интересно":

    Сталин изглежда като палаво дете, на фона на Западните палачи. През 25годишното управление на сталин са издадени 850 хиляди смъртни присъди /60% от които за криминална дейност/ и близо 3 милиона минават през лагери /а не 20 милиона/ след страшна гражданска война и след това ВСВ. Заварва СССР с 160 милиона население, а когато умира 1953г населението е 190 милиона след страшните гражданска и световна война. Днес във фашистка Америка като % от населението има повече затворници от "големите репресии" 1937г в СССР, когато Сталин правилно се разправя с петата колона и Троцкистите.

    Коментиран от #34

  • 31 Капуцин

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "фен":

    Белгия е страна, колкото Северна Македония и Пакистан.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анализатор

    2 9 Отговор

    До коментар #30 от "другарят":

    Не оспорвам зверствана на англичаните. Но не оправдавай Сталин. Само "Гладомора" в Украйна ти е достатъчен.Не забравяй и декретите на Ленин. Така че като пишеш за англичаните не сравнявай и омаловажавай и великиЯ съветскИ съюЗ. Щатите защитават индианците, след като са ги избили. Имперска Русия асимилира много народи с тотален геноцит. Примери много.....
  • 35 Паметниците

    5 1 Отговор
    трябва да остават. Да сложат надпис с делата му и който иска да се възхищава, който иска да плюе. Махат паметника, за да не храчат вандалите. Да го сложат в някой музей на открито. Негрите и без друго не ходят по музеи в Европа. Все пак това е изкуство. И лоши хора могат да бъдат изобразявани и в картини, и в скулптури и това не означава, че някой ги почита. Историята трябва да се помни, за да не се повтарят грешки от миналото. Не трябва да се разрушават паметници.
  • 36 Ахмак

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "смешко":

    Да разбираме ли, че си "ОК" за бомбандировките от "братята" кравар -бойс?
    Не че ми е чудно ,предполагам не си чел и един ред от Българската история, но ми е интересна твоята позиция!
    Би ли отговорил?
Новини по държави: