Last news in Fakti

10 Юни, 2020 10:15 1 917 4

Сърбите в Косово няма на кого да се оплачат

  • косово-
  • сърбия-
  • хашим тачи

Прищина трябва да определи рамката и позицията си в споразумението с Белград, а Албания подкрепя косовските институции и техните позиции

Сърбите в Косово няма на кого да се оплачат - 1
Снимка: Shutterstock

Косовският сръбски опозиционен политик Рада Трайкович заяви, че през първите три месеца след споразумението в Куманово, подписано на днешния ден преди 21 години, са били убити над 200 сърби. Имаше период на нова надежда за връщане на суверенитета на Сърбия в сухопътната зона за сигурност, но днес Косово е "ужасно отдалечено от Сърбия", каза тя, цитирана от вестник "Данас".

Военно-техническото споразумение между НАТО и СР Югославия, подписано на 10 юни 1999 г., предвиждаше изтегляне на югославската армия и полиция от Косово, разполагане на силите на НАТО там и прекратяване на бомбардировките на алианса над СР Югославия, предава БТА. 

С Брюкселското споразумение между Белград и Прищина Косово получи пълна вътрешна независимост, законодателна, изпълнителна и съдебна власт, които му бяха предадени от Александър Вучич и Ивица Дачич, каза Рада Трайкович.

На въпрос какво е положението на сърбите в Косово в този момент тя отговори, че има групировка, контролирана от Белград /има предвид Сръбската листа/ и тя има за задача да не създава проблеми и да не говори за изселването на сърбите от Косово.

Проблем на сърбите е, че нямат адрес, на който да се оплачат, защото ако не ги защитава родната им държава и собствената им политическа групировка, която е на власт в Прищина, те не знаят към кого да се обърнат. Тази безнадеждност и невъзможност да се оплачат на когото и да е ги мотивира да напускат, каза сръбският опозиционен политик.

На въпроса какво печелят косовските сърби от това, че правителството в Прищина зависи от сърбите, Трайкович каза, че Сръбската листа е приела да бъде свалено предишното правителство, решено да работи за предаване на правосъдието на заподозрените във военни престъпления.

На въпроса как оценява това, че в Косово /смятано от Сърбия за нейна съставна част/ не са насрочени сръбските избори на 21 юни и никой не реагира на това, Трайкович каза, че "никой не смее да реагира". Никой от опозиционно настроените не може да помогне на сърбите в Косово, защото няма институционални механизми да го направи, ако Сръбската листа не желае, а тя по думите на Рада Трайкович не желае нищо, което да е за доброто на сърбите в Косово.

Албания не може да помогне за постигане на окончателно споразумение между Белград и Прищина, защото накрая всяко международно споразумение трябва да бъде ратифицирано в косовския парламент, заяви албанският външен министър Гент Цакай, пише белградският вестник "Политика".

Албанският дипломат, който е на тридневно посещение в населеното предимно с албанци Прешево в Южна Сърбия, заяви за прищинската телевизия Клан Косова, че по време на неговия мандат въпросът за албанците в Прешевската долина има приоритет.

Прищина трябва да определи рамката и позицията си в споразумението /с Белград/, а Албания подкрепя косовските институции и техните позиции, заяви той.

Другият елемент е съвсем ясен - споразумението трябва да приключи с взаимно признаване /между Сърбия и Косово/, подчерта Цакай. Всяко споразумение между Белград и Прищина трябва в резултат да даде на Косово ясна перспектива за членство в ЕС и ООН, добави той.

Министърът каза и че планира да се срещне не само с политически представители в Прешево, а и с чуждестранни инвеститори. "Тук сме да подадем ръка за помощ на Прешевската долина и да покажем, че сме заедно с тях /местните албанци/", каза Цакай.

Едно от най-важните постижения е договорът на албанските партии да участват с обща изборна листа в парламентарните избори в Сърбия, което се случва за първи път, каза Цакай.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що бре?

    7 1 Отговор
    Да се оплачат на Ангела Меркел и на Владимир Путин едновременно.
  • 2 Националист

    12 3 Отговор
    Косово на Сърбия , Македония на България

    Коментиран от #3

  • 3 Прохор

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Националист":

    Така е,обаче еврогейския съюз не ги дава.
  • 4 болга

    1 1 Отговор
    Източна македония до скопие на България